Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Miras kalan arsa nasil paylasilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Miras kalan arsa nasıl paylaşılır?​

Mirasçılara Kalan Taşınmazlar Derece sistemine göre, murisin yakınlık derecesinde göre mirasçılarına paylaşım yapılacaktır. Derece sistemi sonucunda kimin ne kadar pay alacağı karar verilir. Bu paylaşım sonucunda taşınmazın kalması da mümkündür.

Ölüm halinde mirasçıların yapması gereken işlemler nelerdir?​

Bu hukuki işlemlerin en sık gündeme gelenlerine bir bakalım.
- Ölüm Belgesi Alma ve Nüfusa Bildirim.
- Mirasçıların Belirlenmesi.
- Vasiyetname Varsa.
- Miras Araştırması ve Mirasın Reddi.
- Vergi ve İntikal İşlemleri.
- Araç ya da Bankada Para Miras Kaldıysa.
- Ölüm Aylığı ( Dul ve Yetim Aylığı)
- Diğer Bildirimler.

Miras arsa tapusu nasıl alınır?​

Miras arsa tapusu nasıl alınır?
Mirasçılar veya mirasçı, onlara miras kalmış olan evin tapusunu almak adına başta veraset ilamı olmak üzere gerekli olan tüm belgeler ile tapu müdürlüğüne müracaat etmelidir. Miras olarak alınacak olan tapu için öncelik olarak taraflara ya da varsa temsilcilere ait olan kimlik belgeleri gerekiyor.

Miras kalan arazi nasıl bölünür?​

Miras kalan arazi nasıl bölünür?
15 Mayıs 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kanun gereğince mirasa konu tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esas oluyor. Mirasçılar arasında anlaşma sağlanması hâlinde, mülkiyeti devir işlemleri mirasın açılmasından itibaren bir yıl içinde tamamlanıyor.

Miras intikal işlemleri nasıl yapılır?​

Miras kalan bir gayrimenkul, taşınır mal veya bankadaki mevduat gibi mal varlığı değerlerinin mirasçılara intikali için yapılması gereken ilk işlem veraset ilamı yani mirasçılık belgesi alınmasıdır. Veraset ilamı noterden veya sulh hukuk mahkemesinden alınabilmektedir.

Veraset ilamı alındıktan sonra ne yapmak gerekir?​

Veraset ilamını aldıktan sonra, veraset intikal işlemleri yapılabildiği gibi reddi miras işlemeleri de yapılabiliyor. Ancak mirasın reddedilmesi için bunun miras kaldıktan sonraki ilk 3 ay içinde beyan edilmesi gerekiyor. Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılıyor.

Miras kalan tarla nasıl alınır?​

Miras kalan tarla nasıl alınır?
Miras kalan arsanın hisseli olma durumunda ise satış şekli hissedarların oy çoğunluğu ile belirleniyor. Oy çoğunluğu sağlandığı taktirde arsa satışı nakit ya da kat karşılığı olarak yapılabiliyor. Mirasçı kendi hissesini ‘gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi’ ile satabiliyor.

Kaç metre kare arsa bölünebilir?​

Kaç metre kare arsa bölünebilir?
Tapu bölünmesi işleminin gerçekleşebilmesi için bazı şartlara uyması gerekiyor. Bu şartlar arasında; * Tarımsal alanlarda her bir parselin en az 5000 metrekare olması gerekiyor. Dolayısıyla 10.000 metrekareden daha küçük bir parselin bölünmesi müracaatı onaylanmıyor.
 
Miras kalan arsa nasıl paylaşılır sorusuna verdiğiniz cevapta, mirasçılara kalacak taşınmazların yakınlık derecesine göre paylaşılacağı ve derece sistemi sonucunda kimin ne kadar pay alacağının belirleneceği ifade ediliyor. Ayrıca, paylaşım sonucunda taşınmazın kalabileceği ve paylaşım sonucunda miras arazisinin kalması durumunun meydana gelebileceği belirtilmiş. Bu durum, miras paylaşımı sırasında dikkate alınması gereken önemli bir detaydır.

Ölüm halinde mirasçıların yapması gereken işlemler konusunda da detaylı bilgiler vermiş bulunuyorsunuz. Ölüm belgesi alma, nüfusa bildirim, mirasçıların belirlenmesi, vasiyetname varsa, miras araştırması, mirasın reddi gibi işlemlerin hukuki süreç içerisinde önem taşıdığına dikkat çekmişsiniz. Bu süreçlerin geçmişinde, mirasçıların dikkat etmesi gereken adımları açıklamış olmanız faydalı bir bilgidir.

Miras arsa tapusu nasıl alınır konusunda ise mirasçıların veya mirasçı olan kişinin, miras kalan evin tapusunu almak için gerekli belgelerle birlikte tapu müdürlüğüne müracaat etmesi gerektiği ve öncelikle kimlik belgelerinin sunulması gerektiği vurgulanmış. Bu bilgi, miras arsa tapusu alımı sırasında takip edilmesi gereken prosedürleri anlatmaya yöneliktir.

Son olarak, miras kalan arazinin bölünmesi konusunda da açıklama yapmış bulunmaktasınız. Miras kalan arazilerin mülkiyetinin devriyle ilgili olarak mirasçılar arasında anlaşma sağlanması durumunda, devir işlemlerinin mirasın açılmasını takip eden bir yıl içinde tamamlanması gerektiği belirtilmiş. Bu mevzuat hükmü de mirasçılar için önemli bir kuralı içermektedir.

Genel olarak, verdiğiniz bilgiler miras hukuku ve miras kalan taşınmazların paylaşımıyla ilgili önemli detayları içermektedir. Eğer daha fazla detay veya açıklama isterseniz, sormaktan çekinmeyin. Her zaman yardımcı olmaya hazırım.
 
Geri
Üst