- Konu Yazar
- #1
Miras hangi durumlarda reddedilir?
4721 Sayılı TMK’nın 605. maddesinin 1. fıkrasında “Yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler.” hükmü ile mirasın kayıtsız, şartsız reddi (hakiki ret/gerçek ret), 2. fıkrasında “Ölümü halinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır.” hükmü ile mirasın …Terekenin tasfiyesi nasıl olur?
Mevcudu borçlarını ödemeye yetmeyen terekenin tasfiyesi, sulh mahkemesince iflâs hükümlerine göre yapılır. Ayrıca, TMK m. 612’ye göre, en yakın yasal mirasçıların tamamı tarafından reddolunan miras, sulh mahkemesince iflâs hükümlerine göre tasfiye edilir.Miras reddedildikten sonra reddeden kişi miras bırakanın anne ya da babasına mirasçı olabilir mi?
Miras reddedildikten sonra reddeden kişi miras bırakanın anne ya da babasına mirasçı olabilir mi?Mirası reddedilen kişi bir üst soyun ölümü tarihinde sağ bulunmamakta ise yasal mirasçı olamayacak bu sebeple miras hakkı ilk mirası reddeden kişilere kalacaktır. Bu şekilde örneğin babanın mirası reddedildikten sonra, babadan daha sonra vefat etmiş büyükanne ya da büyük babaya mirasçı olunabilecektir.
Vergi borcu olan reddi miras yapabilir mı?
Vergi borcu olan reddi miras yapabilir mı?Mirasın reddedilmesi üç ay içerisinde açılacak bir dava ile mümkündür. Mirası reddeden mirasçının ise artık murisin vergi borcundan herhangi bir sorumluluğu olmayacaktır. Gerçekten de reddi miras hem alacaklardan hem de borçlardan mirasçıyı muaf tutmaktadır.
Kimlerin reddi miras yapması gerekir?
Mirasın reddi hakkına yasal ve atanmış mirasçılar sahiptir. Yani kanunun tanıdığı mirasçılar kendilerine verilen süre içerisinde reddi miras talebinde bulunabilir. Normalde mirasçı, miras bırakanın terekesi üzerinde külli halefiyet ilkesi gereğince hak sahibi olan kişilerdir.Terekenin resmen tasfiyesi nedir?
Resmi tasfiye, miras bırakanın terekesinin tasfiye edilerek, geriye kalan artık değerin mirasçılara verilmesini sağlar.Terekenin tasfiyesi davası kime karşı açılır?
Terekenin tasfiyesi davası kime karşı açılır?Mirasçılar, tasfiye prosedürünün dışında kaldığından, ortada hukuka aykırı bir durum görmüş olsalar bile, kendi menfaatleri zarar görmedikçe, tasfiye organlarının işlemlerine karşı şikâyet veya dava yoluna gidemezler. Bu durumlarda şikayet yoluna gidecek olanlar sadece alacaklılardır.