AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Miranda haklari nedir kimlere okunmaz *?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Miranda hakları nedir kimlere okunmaz?​

Miranda hakları, bireyin kendi aleyhine tanıklık etmemesine olanak veren bireysel haktır. Temel olarak; Hiçbir şüpheli veya sanık, konuşmaya veya kendini suç altına sokmaya zorlanamaz. Polis bir şüpheliyi tutuklarken tüm bu hakları okumak zorundadır.

Miranda hakları nelerdir?​

Susma hakkı, konuşmama hakkı veya Miranda hakları, bireyin kendi aleyhine tanıklık etmemesine olanak veren bireysel hak. Temel olarak “Hiçbir şüpheli veya sanık, konuşmaya veya kendini suç altına sokmaya zorlanamaz.” ilkesinden ileri gelmektedir.
Miranda hakları nasıl ortaya çıktı?
ABD Yüksek Mahkemesi Miranda v. Arizona (1966) kararı ile şüp- helinin sahip bulunduğu hakların kendisine bildirilmesi gerektiğine, aksi halde alınan ifadenin hukuka aykırı olacağına karar vermiştir. Böylece “Miranda Hakları” ortaya çıkmıştır.
Susma hakkı neden var?
Susma hakkını kullanan kişinin esas amacı kendisine bir zararın dokunmamasını istemesinden kaynaklanmaktadır. Bu sebeple susma hakkı esasen şüpheli veya sanığa tanınan bir haktır. Ancak, susma hakkını dar anlamda düşünüp sadece şüpheli veya sanığın hakkı olduğunu kabul etmek sakıncalı sonuçlar doğuracaktır.

Tanığın susma hakkı var mıdır?​

Kanunda sadece şüpheli ve sanıklara değil, tanıklara da susma hakkı tanınmıştır.

Susma hakkı neden ifade özgürlüğü?​

Susma hakkı ceza hukuku açısından niteliği itibariyle hem soruşturma hem kovuşturma aşamasında kullanılabilir. Başka bir ifade ile susma hakkının hem karakol, hem savcılık hem de mahkeme huzurunda kullanılması mümkündür. Bu hakkın özünde sanığın ifade özgürlüğü yatmaktadır.
Cmknın 147 maddesi nedir?
CMK 147 (İfade ve Sorgunun Tarzı) Madde 147 – (1) Şüphelinin veya sanığın ifadesinin alınmasında veya sorguya çekilmesinde aşağıdaki hususlara uyulur: a) Şüpheli veya sanığın kimliği saptanır. Şüpheli veya sanık, kimliğine ilişkin soruları doğru olarak cevaplandırmakla yükümlüdür. b) Kendisine yüklenen suç anlatılır.
Susma ikrar midir?
Mücerret susma ikrar kabul edilmez. Tarafın ileri sürdüğü iddialara diğer tarafın cevap vermemesi, susması da kural olarak ikrar sayılmaz (ancak istisnası için bkz. m. 171 deki isticvap). İkrarın hukuki niteliği tartışmalıdır.
Mamafih CMK sisteminde kendisine suç isnat edilen sanığın suçunu kamu ispatlamak zorundadır. Susma hakkının kullanılması şüpheli ya da sanığın suçunu ikrar ettiği anlamına gelmez[13]. Bu nedenle susma hakkı, masumiyet karinesinin bir nevi tamamlayıcı unsurudur[14].
Nemo tenetur seipsum accusare ilkesi uyarınca, hiç kimse kendisini veya yakınlarını suçlayıcı beyanda bulunmaya ve bu yolda delil göstermeye zorlanamaz. Bu evrensel ilkenin temelini kişinin kendisini suçlayıcı davranışlardan kaçınma hürriyeti oluşturmaktadır.
Şüphelinin yasal hakları nelerdir?
İFADE ALMA VEYA SORGUDA ŞÜPHELİ VEYA SANIĞIN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
- 1-İsnadı Öğrenme Hakkı
- 2-Müdafiin Hukuki Yardımından Yararlanma Hakkı
- 3-Yakınlarına Haber Verme Hakkı
- 4-Susma Hakkı
- 5-Delil Toplanmasını İsteme Hakkı
 
Geri
Üst