Minamata hastaligi neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
128.277
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Minamata hastalığı neden olur?​

Chisso-Minamata hastalığı veya sadece Minamata hastalığı, Japonya’nın Minamata şehrinde denize dökülen atık civa nedeniyle kontamine olan balık ve kabukluların yenmesi sonucu görülen bir çeşit civa zehirlenmesidir.

Cıva hastalığı nedir?​

Cıva çok küçük miktarlarda bile etkili olabilen bir sinir sistemi toksinidir. Merkez sinir sistemini ve böbrek sistemini doğrudan etkiler. Gelişim bozukluklarına, hareket ve beyin işlevi bozukluklarına neden olur. Kolayca buharlaşarak, renksiz bir buhar halinde havaya karışması onu gizli bir toksin durumuna getirir.
Cıva zehirlenmesi nedir?
Cıvanın solunması kimyasal akciğer yangısına, doku yıkımına yol açan bronşit oluşumuna neden olur ve etkilenim sürerse ölümle sonuçlanır. Anorganik cıva tuzları böbrek ve merkez sinir sistemine ileri derecede toksiktir. Metil cıva mikrotübül oluşumunu, nöronlarda protein sentezini engeller.
Metil cıva nedir?
Metil cıva, çok daha zehirli bir maddedir ve organik cıva bileşiğidir. Bazı mikroorganizmalar cıvayı, metil hale dönüştürür. Hava, su ve toprakta elementel cıva, organik cıva ve inorganik cıva bileşikleri bulunur. Özellikle civa üzerinde mikrobiyal biyodeğişim suda ve toprakta civanın artşı ile sonuçlanır.

Cıva nasıl kullanılır?​

Cıva’nın başlıca kullanım alanları aşağıdaki gibidir:
- Termometre ve barometre gibi bilimsel aygıtlarda kullanılır.
- Cıva, platin ve demir hariç diğer metallerle “amalgam” adı verilen alaşımlar yapar.
- Kırmızı cıva sülfür (HgS) vermilion adı altında kırmızı boya olarak kullanılır.
- Cıva buharlı lambalarda kullanılır.

Yere dökülen cıva nasıl temizlenir?​

Bilgehan Güzel bu soruyu şöyle cevapladı: * Cıva yere döküldüğü takdirde ortam hemen boşaltılmalı. * İlk yapılması gereken şey; eğer varsa onun üzerine kükürt döküp orayı ıslatmak ve temas eden herşeyi kalın çöp poşetleri içerisine alıp özel atık birimlerine bunları teslim etmek.
Cıva nasıl elde edilir?
Civayı doğal olarak toprakta, parlak damlacıklar halinde bulmak mümkünkündür. Daha çok, zencefre de denilen kırmızı renkli civa sülfürün 600° C sıcaklıktaki havada kavrulmasıyle elde edilir. En zengin zencefre yatakları ispanya ve İtalya’da bulunur. Bu iki ülke, dünya civa üretiminin yarısını sağlarlar.
 
Geri
Üst