AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mimari yapilarda bozulmaya neden olan etkenler?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.477
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mimari yapılarda bozulmaya neden olan etkenler?​

Tarihi yapılarda bozulmalara neden olan tüm etkenler
- YAPILARDA BOZULMALARA NEDEN OLAN ETKENLER.
- YAPININ KONUMUNDAN KAYNAKLANAN HASARLAR.
- ZEMİN ÖZELLİKLERİ
- STRÜKTÜR TASARIMINDAKİ HATALAR.
- HATALI MALZEME KULLANIMI.
- KÖTÜ İŞÇİLİK VE DETAY KULLANIMI.
- UZUN SÜRELİ DOĞAL ETKENLER.
- DOĞAL AFETLER.

Hangi olayın gerçekleşmesi tarihi eserlerin aşınmasına sebep olur?​

2.2.1. Doğal Afetler: Aniden ortaya çıkan deprem, toprak kayması ve sel gibi doğa olayları tarihi çevrelerin, anıtların ve yapı malzemelerinin hasar görmesine neden olur.

Bayındırlık faaliyetler ne demek?​

Bayındırlık faaliyetler ne demek?
Bayındırlık, bir bölgenin veya bir yerleşim yerinin gelişmesi, hayat standartlarının yükselmesi ve güzelleşmesi için yapılan birtakım faaliyetleri uygulamaya koyan birimdir. Bir bölgenin gelişmesi için yapılan faaliyetlerin tamamı bayındırlık kapsamına girer.

Yüzey kaybı nedir?​

Yüzey Kaybı > 5cm şeklinde ifade edilir. Taşın özgün yüzeyinin 5cm’den büyük bir bölümü yok olmuş; taşın kullanıldığı yere ve boyutlarına göre değişen bir yapısal hasar meydana gelmiştir (Resim 1.12).

Bozulma nedir?​

Genel anlamda bozulmayı; tüketilebilme niteliğinin yitirilmesine yönelik bileşim ve karakter özelliklerinin değişmesi olarak tanımlamak mümkündür. Bozulan bir gıdanın yapı, görünüş, renk, tat ve kokusunda çeşitli fiziksel ve kimyasal değişmeler meydana gelir.

Tarihi eserler neden zarar görür?​

Tarihi eserler neden zarar görür?
Tarihi ve kültürel eserlerin, depolandığı ve sergilendiği ortamlarda zamanla yıprandığı, ve aşındığı bilinmektedir. Bu hasarlara neden olan faktörler, başta hava kirliliği olmak üzere, ortam sıcaklığı, bağıl nem değerleri, ışık miktarı ve insan faktörüdür.

Petek gözlülük nedir?​

Petek gözlülük homojen fiziki ve kimyasal yapıya sahip olmayan taş türlerinde birçok farklı atmosferik şartlarda kimyasal bozulmalar ve erozyonun birlikte çalışması sonucunda gerçekleşir. Kuru iklimlerde büyük çukurlu petek gözlülük izlenebilir.

Bayındirlik ne demek?​

1. Bir şeyin gelişmesi, güzelleşmesi, hayat şartları için uyumlu olması, üzerinde çalışılmış olması. 2. İmar edilmiş olan.

Osmanlı döneminde bayındırlık faaliyeti ne demek?​

Osmanlı döneminde bayındırlık faaliyeti ne demek?
Meşrutiyet Dönemi’nde (1908-1918) bayındırlık işleri; karayolları, demiryolları, liman ve rıhtımların inşası, iç sularda gemi nakliyatı ve bataklıkların kurutularak ziraata açılması konuları bağlamında ele alınmıştır.

Doğal taşlara dokunulur mu?​

Doğal Taşların Temizliği. Taşlarınızı satın aldığınızda kullanmadan önce ve kullanırken de belirli aralıklarla temizlemelisiniz. Taşlarınıza başkalarının dokunmasına izin vermemelisiniz yada başkasından bir takı aldıysanız kullanmadan önce mutlaka temizlemelisiniz.

Biyolojik bozulmalar nelerdir?​

Biyolojik bozulmalar; likenler, yosunlar, gelişmiş bitkiler ve hayvansal atıklar olmak üzere dört ayrı türde varlık göstermektedir. Yapılan haritalandırmalar neticesinde biyolojik bozulmaların yoğunluğunun cepheler arasında farklılık gösterdiği anlaşılmıştır.

Psikoloji bozuk ne demek?​

Psikoloji bozuk ne demek?
Kişinin hem kendini hem çevreyi algılayış biçiminde meydana gelen bozulma, yaygın umutsuzluk hissi ve fiziksel güç kaybı gibi belirtilerin uzun süre gözlenmesi ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen sonuçlar meydana getirmesi depresif bozukluk ya da depresyon olarak adlandırılır.

Gıda bozulması ne demektir?​

GIDALARDA BOZULMA NEDİR? Genel anlamda bozulmayı; tüketilebilme niteliğinin yitirilmesine yönelik bileşim ve karakter özelliklerinin değişmesi olarak tanımlamak mümkündür. Bozulan bir gıdanın yapı, görünüş, renk, tat ve kokusunda çeşitli fiziksel ve kimyasal değişmeler meydana gelir.

Asit yağmurlarının tarihi eserlere verdiği zararlar nelerdir?​

Asit yağmurlarının; akarsulara ve göllere düşmesi ile suda bulunan asidik denge bozularak balıkların etkilenmesine neden olur ve besin zinciri yoluyla da insanları etkiler. İçerisinde kalsiyum karbonat barındıran tarihi eserler; kumtaşı, kireç ve mermerden yapılması nedeniyle zarar görür.
 
Mimari yapılarda bozulmaya neden olan etkenler oldukça çeşitlidir. Bu etkenler arasında yapıların konumu, zemin özellikleri, strüktür tasarımındaki hatalar, hatalı malzeme kullanımı, kötü işçilik ve detay kullanımı, uzun süreli doğal etkenler ve doğal afetler bulunmaktadır.

- **Yapıların konumundan kaynaklanan hasarlar**: Yapının bulunduğu çevrenin fiziksel koşulları, iklim şartları ve çevresel etkenlerden kaynaklanan hasarlar yapının bozulmasına neden olabilir.

- **Zemin özellikleri**: Yapının temeli üzerine inşa edildiği zeminin özellikleri, yapının dayanıklılığını etkiler. Eğer zemin stabil değilse, yapıda çatlaklar ve hasarlar meydana gelebilir.

- **Strüktür tasarımındaki hatalar**: Yapının taşıyıcı sistemlerinin tasarımında yapılan hatalar, binanın dayanıklılığını azaltabilir ve bozulmalara neden olabilir.

- **Hatalı malzeme kullanımı**: Yapı malzemelerinin kalitesiz veya uygun olmayan malzemelerden seçilmesi, yapıda zamanla bozulmalara yol açabilir.

- **Kötü işçilik ve detay kullanımı**: Yapının inşası sırasında uygulanan işçilik kalitesiz ise veya detaylar doğru şekilde uygulanmamışsa, yapıda sorunlar oluşabilir.

- **Uzun süreli doğal etkenler**: Yapının uzun süre maruz kaldığı doğal etkenler, özellikle nem, yağmur, rüzgar gibi etkenler yapıdaki malzemelerin bozulmasına neden olabilir.

- **Doğal afetler**: Aniden ortaya çıkan depremler, toprak kaymaları, seller gibi doğal afetler de yapıların zarar görmesine ve bozulmasına sebep olabilir.

Tarihi yapılarda ise bozulmaya neden olan etkenler arasında doğal afetlerin yanı sıra hava kirliliği, nem, ışık miktarı gibi çevresel faktörler de önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle, tarihi ve kültürel eserlerin korunması için çevresel etkenlere karşı önlem alınması ve düzenli bakımın yapılması gerekmektedir.
 
Geri
Üst