Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mimari restorasyon 2 yillik ne is yapar?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mimari restorasyon 2 yıllık ne iş yapar?​

Mimari Restorasyon Programı mezunları “Ön Lisans Diploması’na sahip olarak, “Restorasyon Teknikeri” unvanı almaktadırlar. Mimari Restorasyon programını bitirenler mimari sanat eserlerinin tanımlanması, korunması ve tanıtılması ile ilgili çalışmalar yapar, koruma çalışmalarını projelendirir ve yürütür.

Restorasyon yapan kişiye ne denir?​

Restorasyon yapan kişiye ne denir?
Restorasyon işini yapan kişilere restoratör denir.

Bir tarihi eserin restorasyonu nasıl yapılmalıdır?​

Bir tarihi eserin restorasyonu nasıl yapılmalıdır?
Yapı tarihi eserse Anıtlar Kurulu’na gitmek zorunludur. Restore edilecek yapının fotoğrafları, rölövesi, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanarak raporla birlikte Anıtlar Kurulu’na gönderilir. Anıtlar Kurulu’nun izin vermesi durumunda restorasyon projeleri çizilir.

Bir Restorasyona başlamadan önce hangi çalışmalar yapılır?​

Restorasyon çalışmasına başlamadan önce tarihi yapının bozulma nedeni araştırılır. Sonrasında ise bu bozulmayı durdurmak için yapılması gerekli olan müdahaleler planlanır. Bu noktada yapının iç düzeninin ve yapının bütünlüğünün bozulmaması dikkate alınır.

2 yıllık mimari Restorasyon ne iş yapar?​

2 yıllık mimari Restorasyon ne iş yapar?
Mimari Restorasyon, bir mülkün biçimini, özelliklerini ve karakterini, tarihinin diğer dönemlerinden çıkarılması ve eksik özelliklerin mülkten yeniden inşası yoluyla belirli bir zamanda ortaya çıktığı gibi doğru bir şekilde tasvir etme eylemi veya sürecini konu alan bir disiplindir.

Restoratör ne kadar maaş alır?​

Restoratör ne kadar maaş alır?
Restoratörler kamu kurumlarında çalışabilmek için KPSS’den yeterli puanı almalıdırlar. Daha sonrasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler. Kamu kurumlarına bağlı olarak çalışan Restoratörlerin 2021 yılı için açıklanan ortalama maaşları 3.768 TL- 4.710,58 TL aralığındadır.

3 derece tarihi eser yıkılabilir mi?​

1. derece tarihi eser yapıların içinde ve dışında aynen korunması gerekiyor. 2. derece tarihi eserler ise asıl halini muhafaza etmek şartıyla ufak tefek değişiklikler yapılabilir. 3. derece tarihi yapılar ise Anıtlar Kurulu’nun kabul edebileceği birtakım değişiklikler yapılabiliyor.

2 derece tarihi eser yıkılabilir mi?​

2 derece tarihi eser yıkılabilir mi?
2 derece tarihi eser yıkılabilir mi? Korunması gereken kültür varlıklarında kat eklenmesine, yapım sisteminin değiştirilmesine, bina ayakta ise yıkılıp yeniden yapılmasına, saçak ve çatı kotunun yükseltilmesine izin verilmemektedir. Zemin kat, yapı taban alanından küçük ise tamamlanmasına izin verilebiliyor.

Rölöve nasıl yapılır?​

Rölöve nasıl yapılır?
Rölöve Alma İşlemi
- Ilk olarak yapının bulunabilen tüm belgeleri kontrol edilir.
- Yapının fotoğrafları çekilir. Bu önemli bir aşamadır, her açıdan her yönden çekilmelidir.
- Yapının bulunan belgelerinde ölçüler incelenir.
- Rölöve de ölçü almak için ölçme teknikleri kullanılır.

Bir anıtsal yapı için hazırlanan rölöve setinde neler yer alır?​

MADDE:5: Rölöve projesi çizimsel belgeler, yazılı belgeler, görsel belgelerden oluşur. Rölöve çizimleri yapıyı tam olarak anlatacak ve daha sonraki aşamalarda kullanılabilecek nitelik ve ölçekteki plan, kesit ve görünüşleri kapsamalıdır.
 
Mimari restorasyon alanında çalışmak isteyenler için oldukça detaylı ve faydalı bilgiler içeren bir konu seçmişsiniz. İlgili başlıklara verilen cevaplara göre, mimari restorasyon programı mezunları, ön lisans diplomasına sahip olarak "Restorasyon Teknikeri" unvanını almakta ve mimari sanat eserlerinin tanımlanması, korunması ve tanıtılması gibi alanlarda çalışmaktadır.

Restorasyon yapan kişilere "restoratör" denmektedir ve bir tarihi eserin restorasyonu yapılırken öncelikle yapının bozulma nedeni araştırılır, bozulmayı durdurmak için gerekli müdahaleler planlanır ve yapının bütünlüğü gözetilir. Restorasyon projeleri hazırlanırken Anıtlar Kurulu'na başvurulması gereklidir.

Mimari restorasyon, bir mülkün özelliklerini ve karakterini tarihsel doğrulukla yeniden inşa etmeyi amaçlar. Restoratörlerin maaşları açısından kamu kurumlarında çalışanların 2021 yılı için ortalama maaş aralığı 3.768 TL ile 4.710,58 TL olarak belirtilmektedir.

Tarihi eserlerin derecelendirilmesine göre, 1. derece tarihi eserlerin aynen korunması, 2. derece tarihi eserlerin asıl halini koruyabilmek şartıyla ufak değişikliklere izin verilmesi ve 3. derece tarihi eserlerde belirli değişikliklerin kabul edilebilir olduğu belirtilmiştir.

Rölöve alma işlemi yapılırken yapının belgeleri incelenir, fotoğrafları çekilir, ölçüler alınır ve çizimler yapılır. Anıtsal bir yapı için hazırlanan rölöve seti, çizimsel, yazılı ve görsel belgelerden oluşur ve yapının tanımlanmasına ve gelecek aşamalarda kullanılmasına olanak sağlar.

Bu bilgiler ışığında, mimari restorasyon alanında çalışmak isteyen kişiler için faydalı bir kaynak olan bu konunun detaylarını daha da genişleterek kariyer hedeflerinize doğru adımlar atabilirsiniz. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa, sorularınızı sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst