AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mimari proje telif hakki nasil alinir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mimari proje telif hakkı nasıl alınır?​

Mimarî projede, projeyi çizen kişi eser sahibi sıfatıyla telif hakkından doğan hak ve yetkilere sahip olur. Mimarî projede telif hakkına sahip olabilmek için eserin meydana getirilmesi yeterli olup, eserin sicile tesciline, mimarlar odası veya belediye gibi mercilerin onayına gerek bulunmamaktadır.

Proje telif hakkı nasıl alınır?​

Bunun için öncelikle Genel Müdürlüğümüzün www.telifhaklari.gov.tr internet sitesi üzerinden otomasyon sistemine girilerek istenilen bilgiler kayıt altına alınır. İşlem sonunda verilen başvuru numarası ve istenilen belgelerle birlikte Genel Müdürlüğümüze başvurulur.

Mimari proje çizimi eser sözleşmesi mi?​

Mimari proje çizimi eser sözleşmesi mi?
Hukuki niteliği itibariyle mimari proje düzenleme sözleşmesi fikri nitelikte bir iş görme yani hizmet sözleşmesidir.

Mimari Proje eser midir?​

Projenin eser sayılabilmesi için herhangi bir estetik vasfı bulunmasına gerek yoktur. Mimar tarafından çizilmiş bir projenin varlığı yeterlidir, mimari projenin kendisi eserdir. Estetik vasıf projede değil, o projeye göre inşa edilmiş yapının mimari eser sayılabilmesi için aranan bir özelliktir.

Müellif hakkı nedir?​

Proje Müelliflik Hakları Haberi Peki, proje müellifinin hakları nelerdir? Proje müellifinin hakları Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) madde 18’e göre, eser sahibi gerçek kişiyse yaşadığı sürece, tüzel kişi ise tüzel kişilik devam ettiği müddetçe madde 14, 15 ve 16 uyarınca sahip olduğu manevi hakları kullanabilir.

Mimari proje eser midir?​

Mimari proje eser midir?
Eser sözleşmesi neleri kapsar?​
Eser sözleşmesinde tarafların edimleri birbirinin karşılığını oluşturmakta olduğundan tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmedir. Ayrıca niteliği itibariyle sürekli bir sözleşme olmayıp ani edimli bir sözleşmedir. Bu sözleşmenin unsuru olan meydana getirilecek eser, aynı zamanda sözleşmenin konusunu oluşturur.
Telif hakkı cezası nedir?​
Hak sahibinin izni olmaksızın; Bir eseri herhangi bir şekilde işleyen kişiler hakkında 2 yıldan 4 yıla kadar hapis veya 50 Milyar liradan 150 Milyar liraya kadar ağır para cezasına veya zararın ağırlığı dikkate alınarak her ikisine birden hükmolunur.

Mimari eserleri nelerdir?​

Mimari eserleri nelerdir?
En İyi 100 Mimari Eser
- Ayasofya.
- Selimiye Camii.
- Divriği Ulu Camii.
- Süleymaniye Camii.
- Aspendos.
- Göbeklitepe.
- Atatürk Kültür Merkezi.
- Topkapı Sarayı

Mimarların yapıları ya da eserleri ile ilgili hakları var mıdır?​

Mimari projenin 5846 sayılı yasa kapsamında korunabilmesi için estetik bir değere sahip olması gerekmez. Zira mimari projenin kendisi başlı başına eser sayılmaktadır. Eser sahibi konumunda olan mimarın ise uygulamada telif hakkı olarak anılan, 5846 sayılı yasadan doğan bir takım mali ve manevi hakları bulunmaktadır.

Proje müellifi olmak ne demek?​

Proje Müellifi ne demek? Proje müellifi; mimarlık, mühendislik tasarım hizmetlerini iştigal konusu olarak seçmiş, yapının etüt ve proje- lerini hazırlayan gerçek ve tüzel kişidir.
 
Mimari projelerde telif hakkı konusu oldukça önemlidir. Bir mimarın bir projeyi çizmesiyle birlikte eser sahibi sıfatıyla telif hakkından doğan hak ve yetkilere sahip olur. Mimari projelerde telif hakkına sahip olmak için eserin meydana getirilmesi yeterlidir, başvuru yapılması ve belgelerin tamamlanması durumunda özel bir onay gerekmemektedir.

Telif hakkı almak için ise Genel Müdürlüğün www.telifhaklari.gov.tr internet sitesi üzerinden otomasyon sistemine girilerek istenilen bilgiler kayıt altına alınmalıdır. İşlem sonunda verilen başvuru numarası ve istenilen belgelerle birlikte Genel Müdürlüğe başvurulmalıdır.

Mimari projelerin bir eser sayılabilmesi için herhangi bir estetik vasfının bulunmasına gerek yoktur. Mimar tarafından çizilmiş bir projenin varlığı yeterli olup, mimari projenin kendisi eser niteliğindedir. Estetik vasıflar projede değil, o projeye göre inşa edilmiş yapının mimari eser olabilmesi için aranan bir özelliktir.

Proje müellifinin hakları ise Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) madde 18’e göre düzenlenmektedir. Eser sahibi gerçek kişi ise yaşadığı sürece, tüzel kişi ise tüzel kişilik devam ettiği müddetçe madde 14, 15 ve 16 uyarınca sahip olduğu manevi hakları kullanabilir.

Bir mimarın haklarını korumak amacıyla eser sözleşmesi yapılması da önemlidir. Eser sözleşmesi tarafların edimlerini belirler ve her iki tarafa borç yükleyen tam iki taraflı bir sözleşmedir. Ayrıca, bir eseri izinsiz kullanmanın telif hakkı cezası 2 yıldan 4 yıla kadar hapis veya ağır para cezasını gerektirebilir.

Mimari eserler arasında Ayasofya, Selimiye Camii, Süleymaniye Camii gibi tarihi yapılar da bulunmaktadır. Mimarların yapıları veya eserleri ile ilgili hakları korumak için telif hakkı yasalarından yararlanabilirler.

Son olarak, proje müellifi terimi bir mimarın tasarım hizmetlerini yapan kişi olduğunu ifade eder. Yapının projelerini ve etütlerini hazırlayan mimar veya mühendis proje müellifi olarak adlandırılabilir. Mimari projelerin telif haklarına saygı göstermek ve uygulamak önemlidir.
 
Geri
Üst