AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mimari bir tip olan Bazilika Roma ve Bizans ta hangi islev ile kullanilmistir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.375
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mimari bir tip olan Bazilika Roma ve Bizans ta hangi işlev ile kullanılmıştır?​

Çoğu kez iki kat seviyesinde,dikdörtgen bir plana sahip olan bazilikalar hukuki işlerin dışında borsa spekülatörlerinin,toptancıların, bankerlerin kullanabildikleri yapılardı. Bazilikanın bir diğer işleviyse hükümet konağı olarak kullanımıydı.

Yerebatan Sarnıcı Bizans mimarisi örneği mi?​

Yerebatan sarnıcı, İstanbul’un tarihi ve kültürel miraslarından biri olup Bizans dönemine ait tarihi yapısal bilgileri ve kültürel atmosferi günümüzde de yaşatan muazzam bir yapıdır.

Roma dönemi bazilika nedir?​

Roma dönemi bazilika nedir?
Başlangıçta, eski Roma kentlerinde forumun etrafında yer alan, içerisinde mahkemelerin yapıldığı ve diğer resmi görevlere hizmet eden, büyük çatılı eski Roma kamu binalarına bazilika denilmekteydi.

Forum ve bazilika hangi medeniyete aittir?​

Forum ve bazilika hangi medeniyete aittir?
Forum; Antik Roma şehirlerinde pazar yeri, aynı zamanda resmi ve dini yapıların bulunduğu alan. Forum, Antik Yunan şehirlerindeki Agora’nın karşılığıdır. Ancak forumlarda Antik Yunan agoralarında bulunmayan bazı yapılar vardır. Bunlar; toplantı yeri, tapınak, bazilika, stoalar ve Rostra denilen konuşmacı kürsüsü.

Tekfur Sarayı Bizans mimarisinin örneklerinden midir?​

Tekfur Sarayı’nın özelliği Bizans’tan ayakta kalan tek sivil mimari örneği olması.

Yerebatan Sarnıcı mimarisi kimdir?​

Yerebatan Sarnıcı
Wikimedia | © OpenStreetMap
Genel bilgiler
Tür | Sarnıç
Mimari tarz | Doğu Roma

Yerebatan Sarnıcı hangi mimari özellikleri?​

Yerebatan Sarnıcı hangi mimari özellikleri?
Bizans MimarisiAntik Yunan mimarisiYerebatan Sarnıcı/Mimari tarzları

Roma mimarisinde bazilika ne anlama gelir?​

Roma mimarisinde bazilika ne anlama gelir?
Bazilika, çeşitli dönem yapılarında karşılaşılan bir plan tipi. Hristiyanlık öncesi yapılarda dini niteliği olmayan bir toplanma yeri özelliği gösterirken Erken Hristiyan ve Orta Çağ mimarilerinde, yan geçitleri bulunan (yan nef), galerili veya galerisiz kilise anlamında kullanılmıştır.
 
Bazilikaların genellikle hukuki işlerin yapıldığı yerler olarak kullanıldığını, aynı zamanda borsa spekülatörleri, toptancılar ve bankerler için de olduğunu belirtelim. Ayrıca bazilikaların hükümet konağı olarak da kullanıldığını ekleyelim.

Yerebatan Sarnıcı'nın Bizans dönemine ait bir örnek olduğunu ve İstanbul'un tarihi ve kültürel miraslarından biri olduğunu paylaşalım.

Roma dönemi bazilikalarının başlangıçta eski Roma kentlerinde forum etrafında yer alan, mahkemelerin yapıldığı ve diğer resmi görevlere hizmet eden büyük çatılı kamu binaları olduğunu açıklayalım.

Forum ve bazilikanın Antik Roma medeniyetine ait olduğunu belirtelim. Forumun pazar yeri ve resmi-dini yapıların bulunduğu alan olduğunu, bazilikaların ise mahkemelerin yapıldığı ve resmi görev alanları olarak kullanıldığını ifade edelim.

Tekfur Sarayı'nın Bizans mimarisinin nadir kalan tek sivil örneği olduğunu ve önemli bir yapı olduğunu vurgulayalım.

Yerebatan Sarnıcı'nın mimari tarzının Doğu Roma (Bizans) mimarisi olduğunu belirtelim.

Son olarak, Roma mimarisinde bazilikanın çeşitli dönem yapılarda karşılaşılan bir plan tipi olduğunu ve Hristiyanlık öncesi dini niteliği olmayan toplanma alanlarından Erken Hristiyanlık ve Ortaçağ'da kilise anlamında kullanıldığını aktaralım.
 
Geri
Üst