- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 213.672
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Milli ve dini duyarlılıkları yansıtan hikayeler özellikleri nelerdir?
➢ Milli kaynaklardan, Türk mitolojisinden, destanlardan etkilenerek idealize edilmiş karakterlere yer verilmiştir. ➢ Maupassant tarzı (olay hikayesi) yazılmıştır, merak unsuru ön plandadır. ➢ Olay hikayesinin planına (serim-düğüm-çözüm) uyulmuştur. ➢ Eserlerde sade, yalın, sıcak ve şiirsel bir üslup kullanılmıştır.Milli dini duyarlılığı yansıtan yazarlar kimlerdir?
Bu sanatçıların en tanınmışları şunlardır:Kuranı Kerimde geçen kıssalar nelerdir?
Kur’an’ın nüzûlü sırasında meydana gelen olaylar. Kur’an’da bu olaylar da kıssa formunda anlatılmıştır: İsrâ, mi’rac, hicret, Ahzâb, Bedir, Uhud, Hendek, Huneyn, Hamrâü’l-esed, Tebük savaşları ve seferleri, Bey’atürrıdvân ve Hudeybiye Antlaşması gibi. 3. Gaybî kıssalar.
Milli ve dini hikayelerin özellikleri nelerdir?
Olay hikayesinin planına (serim-düğüm-çözüm) uyulmuştur. Eserlerde sade, yalın, sıcak ve şiirsel bir üslup kullanılmıştır. Din duygusunun ön plana çıkarıldığı eserlerde dini yaşama ait unsurlar, iç huzur, İslamiyet’in birey üzerindeki olumlu etkileri anlatılmıştır. Hikayelerde gerçekçi betimlemelere yer verilmiştir.
Küçürek minimal hikaye nedir özellikleri?
Küçürek hikâyeler; insan yaşamından dondurulmuş kısa anlar, yaşanmış küçük olaylar, anekdotlar, kurulan düşlerden birisi, bir monolog, bir içsel konuşma olarak okuyucunun karşısına çıkar. Bu tür hikâyelerde de diğer hikâyelerde olduğu gibi insana özgü gerçekler (bireyselleşme, yalnızlık, yabancılaşma vb.)Milli dini duyarlılık özellikleri nelerdir?
Milli kaynaklardan, Türk mitolojisinden, destanlardan etkilenerek idealize edilmiş karakterlere yer verilmiştir. Maupassant tarzı (olay hikayesi) yazılmıştır, merak unsuru ön plandadır. Olay hikayesinin planına (serim-düğüm-çözüm) uyulmuştur. Eserlerde sade, yalın, sıcak ve şiirsel bir üslup kullanılmıştır.Cumhuriyet döneminde yazılan hikayelerin konusu nedir?
Milli ve dini konular, Doğu-Batı çatışması, milli mücadele, toplumsal sorunlar, ahlaki bozukluklar, köylü, kasabalı sorunları, işçi sorunları gibi konular bu dönemde sıkça işlenmiştir. Toplumdaki aksakların giderilmesi amaçlanmıştır. Toplumsal konuların yanında bireysel konular da hikayelerde işlenmiştir.
Hangi peygamberin kıssası vardır?
Tarihî kıssalar. Âdem ve iki oğlu, Nûh, Hûd, Sâlih, Lût, İbrâhim, İsmâil, İshak, Ya’kūb, Yûsuf, Şuayb, Mûsâ, Dâvûd, Süleyman, Eyyûb, Yûnus, Zekeriyyâ, Yahyâ ve Îsâ gibi peygamberlerin kıssalarıdır.