AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Milli park nedir kisaca ozeti?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.424
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Milli park nedir kısaca özeti?​

Türkiye’de 2873 sayılı Millî Parklar Kanunu’nun 2. maddesinin “Tanımlar” bölümünde millî parkın tanımı şöyle yapılmıştır; « Millî Park Bilimsel ve estetik bakımdan, millî ve milletlerarası ender bulunan tabiî ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat ve gezinme parçalarıdır. »

Milli park neye göre belirlenir?​

Milli park neye göre belirlenir?
alanlar, Millî Savunma Bakanlığının olumlu görüşü, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile diğer ilgili bakanlıkların görüşü de alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile millî park olarak belirlenir.

Ülkemizdeki tabiat Parkları nelerdir?​

Ülkemizdeki tabiat Parkları nelerdir?
Tabiat parkları
Tabiat parkı | Bulunduğu il(ler) | Yüzölçümü
Ayvat Bendi Tabiat Parkı | İstanbul | 51,05 hektar (0,5105 km2)
Bafa Gölü Tabiat Parkı | Aydın | 11.842,07 hektar (118,4207 km2)
Baklabostan Tabiat Parkı | Karabük | 37,4 hektar (0,374 km2)
Balamba Tabiat Parkı | Bartın | 13,11 hektar (0,1311 km2)

Milli Parklar en az kaç hektar olur?​

4 – Saha büyüklüğü, kaynak değerleri kesafeti yönünden, özel haller ve adalar dışında, en az 1000 hektar olmalı ve bu alan bütünüyle koruma ağırlıklı zonlardan meydana gelmelidir.

Milli Parklar Kanununa göre kaç çeşit korunan alan vardır?​

Milli Parklar Kanununa göre kaç çeşit korunan alan vardır?
Dünya Koruma Birliğinin (International Union for Conservation of Nature-IUCN) korunan alan statüleri de dikkate alınarak ülkemiz için 13 farklı korunan alan statülerini içerecek şekilde hazırlanan Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı korunan alan statülerinin tamamının bir kanunda ele alınması …

Milli Parklar ve doğal anıtlar nedir?​

Milli Parklar ve doğal anıtlar nedir?
Doğa olaylarının etkisiyle, uzun sürede kendiliğinden oluşmuş, insanlar tarafından doğallığı bozulmamış alanlara doğal anıt denir. Milli park ise birçok canlıyı içinde barındıran, onların doğal yaşam alanı olan, bilimsel ve estetik olarak bir değeri bulunan koruma altındaki alanlardır.
 
Milli parklar, Türkiye'de doğal ve kültürel değerlerini koruma, dinlenme ve turizm alanlarına dönüştürme amacıyla oluşturulan millî ve milletlerarası ender bulunan tabiat ve gezinme parçalarıdır. Milli parklar, çevre ve şehircilik bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenmektedir. Bu belirleme sürecinde Millî Savunma Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile diğer ilgili bakanlıkların da görüşleri alınmaktadır.

Ülkemizde çeşitli tabiat parkları bulunmaktadır. Örneğin Ayvat Bendi Tabiat Parkı, Bafa Gölü Tabiat Parkı, Baklabostan Tabiat Parkı ve Balamba Tabiat Parkı gibi farklı alanlarda ziyaretçilere doğal güzellikleri sunmaktadır. Milli parklar, en az 1000 hektar büyüklüğünde olmalı ve koruma ağırlıklı zonlardan oluşmalıdır.

Milli Parklar Kanunu'na göre farklı korunan alan statülerine sahip çeşitli alanlar bulunmaktadır. Bu alanlar dünya koruma birliğinin standartları da dikkate alınarak belirlenmektedir. Ayrıca doğal anıtlar, doğal olaylar sonucu uzun sürede oluşmuş ve insanlar tarafından doğallığı bozulmamış alanlar olarak tanımlanmaktadır. Milli parklar ise birçok canlı türüne ev sahipliği yaparak bilimsel ve estetik değerleri olan korunan alanlardır.
 
Geri
Üst