AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Milli Emlaktan yer kiralama nasil olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Milli Emlaktan yer kiralama nasıl olur?​

Hazineye ait tarım arazilerini kiralamak isteyenlerin, başvuru süresi içerisinde Tarım Arazisi Kiralama Talep Formu (Ek-1) ile taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat etmeleri gerekmektedir.

Milli emlak arazileri nasıl tespit edilir?​

Coğrafi sorgu seçeneğinde ise ilgilendiğiniz arazinin enlem ve boylam bilgilerini sisteme girdiğinizde araziyle ilgili gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Bunun yanında yaşadığınız şehirde bulunan Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne gidip fiziksel olarak da bu araştırma işlemini gerçekleştirmeniz mümkün.
Tapuya kayıtlı olan olmayan tüm taşınmazların satışında resmi şekil şartı var mıdır?​
Tapuda kayıtlı olmayan taşınmazların devri hakkında yasada öngörülmüş bir şekil şartı bulunmayıp, tarafların anlaşması ve bu anlaşma sonucunda taşınmazın zilyetliğin satın alana devredilmesi yeterlidir.

Milli emlaktan satılık ne demek?​

Milli emlaktan satılık ne demek?
Devlete ait olan tüm taşınır ve taşınmaz mallar Milli Emlak olarak nitelendirilir. Bunlara ek olarak tüm kamu malları da Milli Emlak bünyesindedir. Milli Emlak Müdürlüğü hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazları ve devletin tasarrufu altındaki yerlerin kiraya verilmesinden sorumludur.

Milli emlaktan kiralanan araziye ev yapılır mı?​

Milli emlaktan kiralanan araziye ev yapılır mı?
Kiralanan hazine arazisi üzerine ev yapmak.. Kiralanan hazine taşınmazları üzerine herhangi bir sabit tesis yapılmasına izin verilmiyor.

Devlet arazisi nasıl alınır?​

Hazine arazilerini satın almak isteyen kişiler öncelikle belirli müdürlüklere dilekçe vermek zorundadır. Hazine arazilerinden sorumlu müdürlükler ise defterdarlık emlak müdürlüğü, mal müdürlüğü ve milli emlak müdürlüğüdür. Sonuç itibariyle hazine arazileri tapuya dahil olmamış arazilerdir.

Resmi şekil şartı nedir?​

Hukukî işlemlerdeki şekil şartının resmî bir makamın katılmasıyla yerine getirilmesidir. Resmî şekilde, hukukî işlem (veya sözleşme), noter veya tapu memuru gibi resmî bir memurun (merciin) önünde yapılır.
Taşınmaz mülkiyetinin devrine ilişkin sözleşme ne şekilde yapılır?​
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi de ileride taşınmaz mülkiyetinin tapuda devrini yapmayı taahhüt eden bir ön sözleşmedir. Taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri de resmi senet şeklinde düzenlenmesi ve noter huzurunda iki tarafça imzalanması suretiyle geçerlilik kazanır ( BK md. 29, Noterlik K. md. 60/3, md.89).
 
Milli Emlaktan yer kiralama süreci oldukça detaylı bir şekilde işlemektedir. Öncelikle, hazineye ait tarım arazilerini kiralamak isteyenlerin, başvuru süresi içerisinde Tarım Arazisi Kiralama Talep Formu (Ek-1) ile taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat etmeleri gerekmektedir. Kiralama sürecinde yapılan başvuruların kabul edilmesi durumunda, kiracılar hazine arazilerini kullanmaya başlayabilirler.

Milli emlak arazilerinin tespiti için coğrafi sorgu seçeneğini kullanabilirsiniz. İlgilendiğiniz arazinin enlem ve boylam bilgilerini sisteme girerek araziyle ilgili gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca, yaşadığınız şehirde bulunan Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne giderek fiziksel olarak da arazi tespiti işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Tapuya kayıtlı olmayan taşınmazların satışında resmi şekil şartı bulunmamaktadır. Tarafların anlaşması ve bu anlaşma sonucunda taşınmazın zilyetliğin satın alana devredilmesi yeterli olacaktır.

Milli Emlaktan satılık, devlete ait olan tüm taşınır ve taşınmaz malların genel bir ifadesidir. Milli Emlak Müdürlüğü, hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazları ve devletin tasarrufu altındaki yerlerin kiraya verilmesinden sorumludur.

Milli Emlaktan kiralanan arazi üzerine ev yapılması durumunda belirli kısıtlamalar bulunmaktadır. Kiralanan hazine arazisi üzerine ev yapmak mümkün değildir, çünkü hazine taşınmazları üzerine herhangi bir sabit tesis yapılmasına izin verilmemektedir.

Devlet arazisi satın almak isteyen kişilerin öncelikle belirli müdürlüklere dilekçe vermesi gerekmektedir. Hazine arazilerinden sorumlu müdürlükler genellikle defterdarlık emlak müdürlüğü, mal müdürlüğü ve milli emlak müdürlüğü gibi kurumlardır.

Taşınmaz mülkiyetinin devrine ilişkin sözleşmelerde resmi şekil şartı oldukça önemlidir. Resmi şekilde yapılan işlemler, noter veya tapu memuru gibi resmi bir makamın katılımıyla yerine getirilmelidir. Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi gibi belgelerin düzenlenmesi ve iki tarafın noter huzurunda imzalaması gerekmektedir.
 
Geri
Üst