AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Milli Eğitim Bakanlığının Görevleri

haberci

Yeni Üye
Ulusal Eğitim Bakanlığının Görevleri Nedir
Milli Eğitim Bakanlığının Görevleri Nelerdir
430 sayılı Tevhidi Tedrisat Yasasına göre Türk Milli Eğitiminin amaçlarının temel ilkeler doğrultusunda Devlet namına gerçekleştirilmesi görevi Millî Eğitim Bakanlığına aittir
Ulusal Eğitim Bakanlığının esas görevleri şöyledir
1 Atatürk prensip ve inkılaplarına ve Anayasada ifadesini bulan Atatürk Millîyetçiliğine alt, Türk milletinin millî, ahlakî, manevî, tarihi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren, ailesini, vatanını, milletini seven ve tekrar tekrar yüceltmeye çalışan, insan haklarına ve Anayasanın başlangıcındaki esas ilkelere dayanan demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devleti olan Türkiye Cumhuriyetine aleyhinde görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları tavır haline getirmiş vatandaşlar yetiştirmek üzere, Bakanlığa bağlı her kademedeki öğretim kurumlarının öğretmen ve öğrencilerine ait bütün eğitim ve öğretim hizmetlerini plânlamak, programlamak, yürütmek, izlemek ve denetim aşağıda bulundurmak,
2 Okulöncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve her çeşit örgün ve yaygın eğitim kurumlarını açmak ve yükseköğretim haricen kalan öğretim kurumlarının diğer bakanlık kurum ve kuruluşlarınca açılmasına müsade belirlemek,
3 Türk vatandaşlarının yurt haricen yapılacak eğitim ve öğretimi ile ilgili hizmetleri sıralamak ve yürütmek,
4 Öteki bakanlık, kurum ve kuruluşlarca açılan yükseköğretim dışarıda kalan örgün ve yaygın eğitim kurumlarının eşitlik derecelerini tahsis etmek, program ve yönetmeliklerini birlikte aranje etmek ve kabul etmek,
5 Türk Silahlı Kuvvetlerine tabi ortaöğretim kurumlarının program, mevzuat ve öğrenim denklik derecelerinin belirlenmesi konularında iş birliğinde bulunmak,
6 Yükseköğretimin millî eğitim politikası bütünlüğü içinde yürütülmesini karşılamak için Yükseköğretim Yasası ile Bakanlığa verilmiş olan tahsis ve sorumluluklarını yapmak,
7 Okullardaki vücut eğitimi, spor ve izcilik eğitimi ile ilgili hizmetleri yürütmek,
8 Yükseköğrenim gençliğinin barınma, beslenme ihtiyaçlarını ve maddî yönden desteklenmelerini sağlamaktır *

Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulusal Eğitim Bakanlığı kavramları aynı kurumu ifade etmektedir. Türkiye'de bu kuruma "Milli Eğitim Bakanlığı" denilmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığının görevleri, 430 sayılı Tevhidi Tedrisat Yasası'na göre belirlenmiştir. Bakanlığın temel amaçları ve görevleri şu şekildedir:

1. Türk Milli Eğitiminin amaçlarının temel ilkeler doğrultusunda, Devlet adına gerçekleştirilmesi görevi Milli Eğitim Bakanlığına aittir.
2. Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlılık, Anayasa'da ifadesini bulan Atatürk Milliyetçiliği, Türk milletinin milli, ahlaki, manevi, tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkma gibi temel değerleri benimseyen, koruyan ve geliştiren bireylerin yetiştirilmesi görevi Milli Eğitim Bakanlığına aittir.
3. Bakanlık, öğretmen ve öğrencilerine ait bütün eğitim ve öğretim hizmetlerini planlamak, programlamak, yürütmek, izlemek ve denetlemekle yükümlüdür.
4. Okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve diğer tüm eğitim kurumlarının açılması ve yönetilmesi Bakanlık tarafından gerçekleştirilir.
5. Türk vatandaşlarının yurt dışında eğitim almaları ile ilgili hizmetlerin düzenlenmesi ve yürütülmesi Bakanlık tarafından sağlanır.
6. Yükseköğretimin milli eğitim politikası çerçevesinde yönetilmesi için gerekli düzenlemeler Bakanlık tarafından yapılır.
7. Okullardaki spor ve vücut eğitimi ile ilgili hizmetlerin yürütülmesi de Bakanlık sorumluluğundadır.
8. Yükseköğrenim gençlerinin barınma, beslenme ihtiyaçlarının ve maddi desteklerinin sağlanması Bakanlık görevleri arasındadır.

Bu görevler, Türkiye Cumhuriyeti'nin eğitim sisteminin temel prensipleri ve hedefleri doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yerine getirilmektedir.

Geri