AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Milletvekili olma yasi kac?

Editör

Yeni Üye

Milletvekili olma yaşı kaç?​

Bu tarihte yapılan değişiklik ile seçilme yaşı 25’e indirilmiştir. 11 Şubat 2017 yılına kadar bu şekilde devam eden seçilme yaşı,1 Şubat 2017 tarihinde T.C. Resmi Gazetesi’nde yayınlanan değişiklik ile 18’e indirilmiştir.

2021 mecliste kaç milletvekili var?​

Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarıldı.

Yükseköğretim elemanları milletvekili olabilir mi?​

Yükseköğretim elemanları milletvekili olabilir mi?
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 76. maddesinin son fıkrasında; hâkimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan …

En genç milletvekili kim?​

Rümeysa Kadak, 2018 seçimlerinde İstanbul Milletvekili olarak seçildi ve Türkiye’nin en genç milletvekili oldu.

Seçme ve seçilme şartları nelerdir?​

Onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı, seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir. Bu hakların kullanılması kanunla düzenlenir. Silah altında bulunan er ve erbaşlarla, askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.

18 yaşında oy kullanma hakkını kim verdi?​

18 yaşında oy kullanma hakkını kim verdi?
1924 Anayasası, 18 yaşını doldurmuş ve erkek her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına seçme hakkı tanıyarak “seçme yaşı”nı 18’e indirdi. 1934 yılında yapılan bir değişiklik ile 22 yaşını doldurmuş her Türk vatandaşına seçme hakkı verildi. 1961 Anayasası ile 21 yaşını dolduranlara seçme hakkı tanındı.

Mecliste en genç milletvekili kim?​

Şu anda kaç milletvekili var?​

Parti Adı | Kadın | Parti Toplam
Yenilik Partisi | 0 | 1
Zafer Partisi | 0 | 1
Bağımsız Milletvekili | 0 | 7
Genel Toplam | 101 | 581

Cumhur ittifakı nın kaç tane milletvekili var?​

Cumhur ittifakı nın kaç tane milletvekili var?
Cumhur İttifakı
TBMM | 334 / 600
Büyükşehir Belediye Başkanlıkları | 16 / 30
Belediye Başkanlıkları | 972 / 1.351
İl Genel Meclisleri | 957 / 1.251

Hangisi görevinden çekilmedikçe milletvekili adayı olamaz?​

Anayasanın 76. maddesinin gerekçesinde, “Hâkimler, Silahlı Kuvvetler mensupları, mesleklerinden çekilmedikçe aday olmaları uygun görülmemiştir.

Milletvekili olma yaşı, Türkiye'de en son 1 Şubat 2017 tarihinde yapılan bir değişiklikle 18'e indirilmiştir. Daha önce 11 Şubat 2017 tarihine kadar seçilme yaşı 25 olarak uygulanmaktaydı.

2021'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 600 milletvekili bulunmaktadır. Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılmıştır.

Yükseköğretim elemanları da milletvekili olabilir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 76. maddesinin son fıkrasında belirtilen kısıtlamalar dışında, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları milletvekili adayı olabilirler.

Türkiye'nin en genç milletvekili Rümeysa Kadak'tır. 2018 seçimlerinde İstanbul Milletvekili olarak seçilmiş ve en genç milletvekili unvanını almıştır.

Seçme ve seçilme şartlarına göre, 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme hakkına sahiptir. Ancak kanunlarla belirlenmiş bazı kısıtlamalar bulunmaktadır.

18 yaşında oy kullanma hakkı ise Türkiye'de 1924 Anayasası ile tanındı. Bu anayasa ile 18 yaşını dolduran her erkek Türk vatandaşı seçme hakkına sahip oldu.

Şu an TBMM'de toplam 581 milletvekili bulunmaktadır. Bu milletvekillerinin dağılımı partilere göre farklılık göstermektedir.

Cumhur İttifakı ise TBMM'de 334 milletvekiline sahiptir. Ayrıca büyükşehir belediye başkanlıkları, belediye başkanlıkları ve il genel meclislerinde de birçok Cumhur İttifakı üyesi bulunmaktadır.

Görevinden çekilmedikçe milletvekili adayı olamayan kişiler arasında hâkimler, Silahlı Kuvvetler mensupları gibi profesyonel görev grupları bulunmaktadır. Bu kişilerin görevlerinden ayrılmadan siyasi pozisyonlara aday olmaları uygun görülmemektedir.

Geri