AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Milletlerarasi hukuk ve ic hukuk arasindaki iliskileri aciklayan teoriler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Milletlerarası hukuk ve iç hukuk arasındaki ilişkileri açıklayan teoriler nelerdir?​

Ulusal hukuk ve uluslararası hukuk arasındaki ilişkiyi teorik açıdan açıklamaya çalışan iki temel görüş vardır. Bunlar Monist(Tekçi) ve Dualist(İkici) görüşlerdir. Bu iki ana görüşe karşı çıkan Uygulamacı Teorik yaklaşımlarda bulunmaktadır.

Dualism nedir hukuk?​

Bazı yazarlar iç hukuk ile uluslararası hukukun iki ayrı hukuk sistemi olduğunu düşünürler. Buna bağlı olarak bunlardan birinin diğerine üstünlüğünün olamayacağını savunurlar. Bu değerlendirmelere düalizm /ikici görüş denilir.

Düalizm kime ait?​

Düalizm kime ait?
Düalizm ilk olarak Mısır dini inançlarında örtük olarak tanrılar Set (düzensizlik, ölüm) ve Osiris’in (düzen, yaşam) zıtlığı ile görüldü. İlk açık düalizm anlayışı, MÖ beşinci yüzyılın ortalarında Eski Pers Zerdüştlük dininden geldi.

Uluslararası hukuk kuralları nelerdir?​

Uluslararası hukuk kuralları nelerdir?
Uluslararası hukuk, üç farklı alt dala ayrılır:
- Uluslararası kamu hukuku (sözleşme hukuku, deniz hukuku, uluslararası ceza hukuku ve uluslararası insancıl hukuk gibi alanları kapsar.)
- Uluslararası özel hukuk (kanunlar ihtilafı olarak da bilinir)
- Uluslarüstü hukuk.

Milletlerarası hukuk ile iç hukuk arasındaki yapısal farklılıklar nelerdir?​

İç hukuk, mutlak otorite sahibi devlet tarafından ortaya çıkarılan tek taraflı bir sistemken; uluslararası hukuk birden çok devletin anlaşması sonucu ortaya çıkan çok taraflı bir sistemdir.

Monizm ne demektir?​

Monizm ya da bircilik, her şeyin bir tek zorunluluğun, ilkenin, madde ve enerjiden olduğunu iddia eden veya tek bir tözden kaynaklandığını savunan felsefi görüş.

Varlığı zorunlu mümkün olan ve mümkün olmayan şeklinde üçe ayıran islam düşünürü ve bilim insanı kimdir?​

Varlığı zorunlu mümkün olan ve mümkün olmayan şeklinde üçe ayıran islam düşünürü ve bilim insanı kimdir?
Zorunlu-mümkün ayırımını esas alarak bir bütün olarak varlığı inceleyen İbn Sînâ, bu ayırımı telif hayatı boyunca daha dakîk hale getirerek mahiyet, sudûr, hudûs (sonradan varlığa gelme), kuvve, madde, çokluk, kötülük gibi metafiziğin en temel kavramlarıyla imkân arasında sıkı bir ilişki ağı örmüştür.

Ulusal hukuk ve uluslararası hukuk nedir?​

Ulusal hukuk ve uluslararası hukuk nedir?
Ulusal hukuk, milli toplumun ihtiyaçlarını karşılar. Uluslararası hukuk ise uluslararası toplumun hukukudur. Ayrıca her iki hukuk düzeninin kaynakları da farklıdır. Bu iki hukuk dalı sadece farklı branşları değil, aynı zamanda farklı yargılama sistemlerini içerir.

Uluslararası hukuka neden ihtiyaç var?​

Uluslararası hukuk, politika yapıcıların ve liderlerin, askeri güç üzerindeki kısıtlamaların giderek arttığı mevcut koşullarda, ulusal çıkarlarla daha uyumlu bir dış politika üretebilmeleri bakımından yapıcı nitelikte bir yol gösterici görevi görür.

Uluslararası hukukun iç hukuktan ayıran temel farklılık nedir?​

Devletin iradesi hem iç hukukun hem de uluslararası hukukun kaynağıdır. Uluslararası hukuku koyacak devletler üstü bir otorite yoktur. Uluslararası hukuk devletin uluslararası ilişkilerini düzenleyen devletin iç hukukunun bir Page 2 2 parçasıdır. Uluslararası hukuk devletin dış kamu hukukudur.

Evrensel hukuk ne demek?​

Evrensel hukuk ne demek?
halkın seçtiği temsilcilerden oluşan yasama organı hukukun evrensel ilke ve esasları ışığında kanunları çıkarır, yürütme organı ve idare bunları uygular, millet adına karar veren yargı organı da kanunları esas alarak hukukilik denetimi yapar ve uyuşmazlıkları çözer.

Iç hukuk düzenlemesi nedir?​

Iç hukuk düzenlemesi nedir?
İç hukuk ise fertlerle devletlerin ve fertlerin kendi aralarındaki ilişkileri düzenler. neticeler doğurmaya devam eder. Bu iki hukuk alanından birindeki hukuka aykırılıklar diğerine yansımaz. Monist teoriye göre iç hukuk ile uluslararası hukuk tek bir hukuk sisteminin parçalarıdır.
 
Milletlerarası hukuk ve iç hukuk arasındaki ilişkilere dair açıklamalarınız çok detaylı ve kapsamlı! İç hukuk ile uluslararası hukuk arasındaki ilişkinin Monist ve Dualist görüşlerle açıklanması oldukça önemli ve temel bir konudur.

**Monizm** görüşü, her şeyin tek bir ilke veya kaynaktan türediğini savunan felsefi bir görüştür. Bu bağlamda, Monist yaklaşım ulusal hukuk ile uluslararası hukuku aynı hukuk sisteminin parçaları olarak görme eğilimindedir.

**Dualizm** (İkicilik) ise ulusal hukuk ile uluslararası hukuku ayrı ve bağımsız hukuk sistemleri olarak ele alır. Bu görüşe göre, uluslararası hukukun ulusal hukuka üstünlüğü olamaz ve her ikisi de kendi alanlarında ayrı otoritelere sahiptir.

**Uygulamacı Teorik yaklaşım** ise Monist ve Dualist görüşlere eleştirel bir bakış açısı getirerek, her iki hukuk sisteminin uygulanmasında pratik ve esnek bir yaklaşım benimser.

**Evrensel hukuk**, halk tarafından seçilen temsilcilerin oluşturduğu yasama organının, hukukun evrensel prensipleri ve kuralları doğrultusunda kanunlar çıkarması, yürütme organının ise bu kanunları uygulaması ve yargının da hukukilik denetimi yaparak uyuşmazlıkları çözmesi prensibine dayanır.

**İbn Sina**, zorunlu-mümkün ayırımını kullanarak varlık kavramını inceleyen bir İslam düşünürü ve bilim insanıdır. Metafiziğin temel kavramlarıyla imkân arasında sıkı bir ilişki ağı geliştirmiştir.

Verdiğiniz detaylı açıklamalar sayesinde Milletlerarası hukuk ve iç hukuk arasındaki ilişkilere dair konuya ilişkin daha derin bir anlayış kazanmak mümkün olmaktadır. Teşekkürler!
 
Geri
Üst