- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 134.305
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Millet vekilleri nasıl seçiliyor?
Milletvekili genel seçimleri, beş (5) yılda bir, 600 üyeli Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne üye seçmek için, nispi temsil sistemi ile yapılır. Bir parti mecliste sandalye elde etmek için, ulusal düzeyde oyların en az %7’sini almalı. Küçük partiler, büyük partilerle ittifak kurarak seçim barajından muaf tutulabilir.Milletvekili sayısını kim belirler?
5. maddesinde; seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısının Yüksek Seçim Kurulu tarafından genel nüfus sayımı sonuçlarının açıklanmasından itibaren, 4. madde uyarınca tespit edilerek ilân edileceği hükmü yer almaktadır.Dong sistemi nedir?
Bir seçim çevresinde her partinin aldığı oy toplamı, sırasıyla 1’e, 2’ye, 3’e, 4’e bölünür ve o seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısına ulaşıncaya kadar bu işleme devam edilir. Elde edilen paylar, parti farkı gözetmeksizin, büyükten küçüğe doğru sıralanır.
Kimler milletvekili adayı olamaz?
En az ilkokul mezunu olmayanlar; kısıtlılar; yükümlü olmasına ve muaf bulunmamasına rağmen muvazzaf askerlik hizmetini yapmayanlar veya yapmış sayılmayanlar; kamu hizmetinden yasaklılar; taksirli suçlar hariç, ağır1 hapis veya iki yıldan fazla hapis cezasına hüküm giyenler; affa uğramış olsalar bile zimmet, ih tilas.23 Nisan 1920 de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk başkanı kimdir?
Atatürk, 23 Nisan 1920’de açılan Meclise 24 Nisan 1920’de Başkan seçildi ve bu görevi, Cumhuriyetin ilanıyla cumhurbaşkanı seçildiği 29 Ekim 1923’e kadar sürdürdü.Milletvekili sayısını kim belirler KPSS?
Madde 75.- Türkiye Büyük Millet Meclisi genel oyla seçilen 450 milletvekilinden oluşur. Bu milletvekilinin 100 (yüz) adedi ülke çapındaki seçim çevresinden seçilir.
En az ilkokul mezunu olmayanlar, kısıtlılar, yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar, kamu hizmetinden yasaklılar, taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar; zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye …