AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Milgram deneyinin amaci nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Milgram deneyinin amacı nedir?​

Milgram deneyi, insanların otorite sahibi bir kişi veya kurumun isteklerine, kendi vicdani değerleriyle çelişmesine rağmen itaat etmeye ne ölçüde istekli olduklarını ölçme amacını güden bir deneyler dizisinin genel adıdır.

Milgram deneyi etik midir?​

Bu deney, psikolojideki en önemli itaat deneyi olmasının yanı sıra, etik ilkeleri ihlal eden deneylerin de başında gelmektedir.
Kişi kendi istemediği hâlde başkaları istiyor diye bir davranışta bulunuyorsa, buna “itaat” (boyun eğme) denir. Kişinin kendi isteğiyle gönüllü olarak başkaları gibi davranmasına “uyma” denir.
Solomon Asch çizgi deneyi neyi destekler?
Deneyin amacı gerçek deneğin davranışlarının diğer deneklerden ne derece etkilendiğini bulmaktır. Katılımcıların hepsi aynı odada durmaktadır ve kendilerine kart çiftleri gösterildikten sonra sırayla cevap vermeleri istenmektedir.
Milgram deneyi hangi olay?
Yale Üniversitesi’nden psikolog Dr. Stanley Milgram tarafından yapılan bu deney, insanların otoriteye nasıl boyun eğdiklerini anlamak amacıyla 1961 senesinin Temmuz ayında yapılmıştır. Deney, Kudüs’te görülen bir Nazi savaş suçlusu olan Adolf Eichmann’ın davasının başlangıcından 3 ay sonra yapılmıştır.

Insan kime itaat eder?​

Resulullah (s.a.v): “Kim bana itaat ederse şüphesiz Allah’a itaat etmiş olur. Kim emir sahibine isyan ederse şüphesiz bana isyan etmiş olur.” (İbn Mace Cihâd, 39) buyurmuş, Allah’ın rızası gözetilerek emir sahiplerine yapılan itaatin gerçekte Allah’a itaat manasına geldiğini ifade etmiştir.

İtaat nedir sosyal psikolojide?​

İTAAT: Uymama davranışının doğurabileceği sonuçtan çekinen bireyler, uyma davranışı gösterirler. Bu tür uyma davranışına itaat denilir. İtaat sonucu uyma davranışının temelinde, uyulanın uyan üzerindeki gücü ya da kontrolü vardır.
Uyma davranışı ise, üç farklı sürece bağlıdır. Bunlar itaat, özdeşleşme ve benimsemedir. İtaat başkaları tarafından kabul edilmek; özdeşleşme, değer verilen kişi ya da gruba benzemek; benimseme de, gerçeği anlamak biçiminde bireye yarar sağlar.
M Sherif in deneyi için ne söylenebilir?
sherif ilk sosyal etki deneyinde denekleri tek tek karanlık odaya alarak, denekten 5 metre uzakta olan ışığa odaklanmalarını istemiştir. karanlık odaya giren her denek hareket eden bir ışık görmüştür. bu ilk deneyde sherif deneklerin ışığın ne kadar hareket ettiğine ilişkin tahminlerini sormuştur. zira ışık sabittir.
Asch ve Muzaffer Sherif deneyinin temel farkı nedir?
Sherif’in deneyinde uyma davranışının altında fikren kabul etme ya da tutumu gruba göre değiştirme olayı yatar. Asch’in deneyinde ise uyma sadece davranış düzeyinde olmakta ve bir tutum değişikliği, benimseme ya da kendine mal etme söz konusu olmamaktadır.
 
Geri
Üst