Mikrovaskuler anjina nedir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.105
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mikrovasküler anjina nedir?​

Mikrovaküler angina egzersizle ortaya çıkan göğüs ağrısı,egzersiz testi/miyokard perfüzyon anomalileri ve koroner anjiografide normal koroner arterler ile karakterize bir klinik tablodur. Özellikle postmenapozal kadınlarda görülmektedir. Agresiv risk modifikasyonu ve egzersiz en etkili tedavi modalitesidir.

Varyant anjina nedir tıp?​

Varyant angina, istirahatte geçici göğüs ağrısı ve EKG’de ST segment elevasyonu ile karakterize bir angina tipidir. Anginal ataklar istirahatte, özellikle de sabah erken saatlerde ortaya çıkar. Hastaların efor kapasitesi iyidir ve angina eforla tetiklenmez.

Vazospastik angina pektoris nedir?​

Vazospastik angina pektoris nedir?
Vazospastik angina, tipik göğüs ağrısı ve EKG değişiklikleri ile seyreden ve aterosklerotik koroner arter hastalıklarından klinik olarak ayrılması zor bir sendromdur. Tanıyı kesin olarak koyabilmek için bir çok metot ve ajan denenmiştir.

Kararsız angina pektoris nedir?​

Kararsız angina pektoris nedir?
Anstabil (kararsız) angina kalp krizini de içeren bir akut koroner sendrom formu olup göğüs ağrısı atakları formunda değişiklikle karakterizedir. Bu ataklar istirahat sırasında daha sık oluşur ve/veya tedaviye yanıt vermezler. Bu belirtiler genellikle hastanın durumunun kötüleştiğine işaret eder.

Vazospastik mi?​

ÖZET Vazospastik damar hastalıkları (VDH), periferik damar hastalığı olmaksızın, ağrılı siyanotik ataklar ve bazen ödemle birlikte seyreden bir klinik tablodur. Refleks sempatik distrofi (RSD), eks- tremitelerde cilt değişiklikleri, ödem, ağrı ve vazomotor bozukluklarla seyreden bir diğer hastalık- tır.

Angina pektoris ne kadar sürer?​

Karakteri: Angina genellikle ağrı, bazen baskı hissi, boğulma, tıkanma şeklinde tanımlanır. Şiddeti değişik olabilir. Süre: Egzersizle oluşan ağrı istirahatle 1-3 dakikada geçer. Ağır egzersiz sonrası veya stresle oluşmuşsa daha uzun sürebilir.

Vazospastik Atak Nedir?​

Vazospastik Atak Nedir?
Hastalık el ve ayak parmaklarında vazospastik ataklar denilen damarlarda daralma ile karakterizetekrarlayıcı ataklarla seyretmektedir. Ataklar,soğuğa maruz kalma ve emosyonel stres ile başlamaktadır. Soğuğa maruz kalındığında,ısı kaybını azaltmak için yüzeyel kan akımı sınırlanacak ve kan derin dokulara yönelecektir.

Akrosiyanoz hastalığı nedir?​

Akrosiyanoz hastalığı nedir?
Akrosiyanoz, Deri hücrelerine kan taşıyan küçük atardamarların kasılması sonucunda genellikle ellerin, daha seyrek olarak ayakların dalga dalga hafif morarması hastalığıdır. Akrosiyanozda el ve ayak parmakları genellikle çok soğuktur ve çok terler.

Antiiskemik ilaç nedir?​

Antiiskemik ilaçlar (?-blokerler, nitratlar, kalsiyum kanal blokerleri) miyokardiyal oksijen tüketimini (kalp hızının,kan basıncının düşürülmesi veya sol ventrikül kontraktilitesinin azaltılması) azaltırlar ve/veya vazodilatasyon yaparlar.
 
Mikrovasküler anjina, egzersizle ortaya çıkan göğüs ağrısı, egzersiz testi/miyokard perfüzyon anomalileri ve normal koroner arterlerle karakterize bir klinik tablodur. Özellikle postmenopozal kadınlarda görülmektedir. Bu durumda, koroner arterlerde belirgin daralma olmamasına rağmen, mikrovasküler düzeydeki arteriyollerde fonksiyonel veya anatomik sorunlar bulunabilir. Genellikle damarların çevresindeki düz kas hücrelerinin anormal kontraksiyonu veya damar duvarının anormal reaktivitesi nedeniyle görülen bir durumdur.

Varyant angina, istirahatte geçici göğüs ağrısı ve EKG’de ST segment elevasyonu ile karakterizedir. Bu tip angina atakları genellikle istirahat sırasında, özellikle sabah erken saatlerde olurken eforla ilişkili değildir. Hastaların efor kapasitesi genellikle iyidir.

Vazospastik angina ise tipik göğüs ağrısı ve EKG değişiklikleri ile seyreden bir durumdur. Genellikle aterosklerotik koroner arter hastalıklarından ayrılması zor olduğundan tanısı kesin olarak konulabilmesi için farklı metotlar ve ajanlar kullanılabilir.

Kararsız (Anstabil) angina pektoris, akut koroner sendromların bir formudur ve genellikle kalp krizini de içerebilir. Göğüs ağrısı atakları formunda değişikliklerle karakterizedir, ataklar istirahat sırasında sıklaşabilir ve/veya tedaviye yanıt vermezler. Bu belirtiler genellikle hastanın durumunun kötüleştiğine işaret eder.

Vazospastik ataklar, genellikle damarlarda daralma ile karakterizedir ve tekrarlayıcı nitelikte olabilir. Bu durumda, özellikle el ve ayak parmaklarında bu ataklar görülebilir ve soğuğa maruz kalma veya duygusal stres gibi tetikleyicilerle başlayabilir.

Akrosiyanoz hastalığı ise, ellerde ve ayaklarda küçük atardamarların kasılması sonucu oluşan, genellikle morarmayla karakterizedir. Bu durumda, genellikle eller ve ayak parmakları soğuk ve mor görünür, terleme artabilir.

Antiiskemik ilaçlar, miyokardiyal oksijen tüketimini azaltarak (kalp hızının ve kan basıncının düşürülmesi ya da sol ventrikül kontraktilitesinin azaltılması gibi) ya da vazodilatasyon yaparak iskemik semptomların kontrol altına alınmasına yardımcı olurlar. Bu ilaçlar arasında β-blokerler, nitratlar ve kalsiyum kanal blokerleri yer alır.
 
Geri
Üst