AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mikrotom cihazinda kesitler genellikle kac mikron boyutunda kesilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mikrotom cihazında kesitler genellikle kaç mikron boyutunda kesilir?​

Traşlama; Mikrotomun sol yanındaki kol çevrilerek,mandal veya dijital tuşa basılarak yapılır. Kemik gibi sert dokular 10-15 mikron, diğer dokular 15-30 mikron traşlanır. Küçük dokular traşlanmadan soğutucuya dizilir.soğutucu -5˚ile -15˚ olmalıdır.

Mikroton cihazı nedir?​

Mikrotom, mikroskopta incelenecek materyallerin görünür ışık altında (ışık mikroskobu) veya elektron ışınımı altında (elektron mikroskobu) histopatolojik olarak incelenebilmesi için hazırlık aşamasında kullanılan önemli bir araçtır.

Parafin blok ne demek?​

Parafin blok ne demek?
Takibi biten dokuların mikrotomda kesilebilmesi için tutucu ve destek görevi görecek doku elastikiyetine yakın bir madde (parafin) ile kaplanması. Parafin blok hazırlama: Doku takibi biten dokuları, daha sonra katılaşacak sıvı parafin içerisine yerleştirme işlemidir.

Testere mikrotom nedir?​

Testere mikrotom nedir?
Histopatolojik olarak incelenecek dokuların mikroskopik değerlendirilebilmesi için 3-6µ kalınlığında kesilip mikroskobik inceleme camı olan lama alınması gerekir. Bu işleme kesit alma denir. Kesit alma işlemi mikrotom adı verilen cihazlarda gerçekleştirilir.

Mikrotom nedir çeşitleri nelerdir?​

Günümüzde en sık kullanılan mikrotomlar: parafin dokularda rotary ve kızaklı mikrotom, taze dokularda ise kriyostattır. Bütün mikrotomlar üç ana yapıdan oluşur; mikrotom gövdesi, bıçak tutucusu, blok veya materyal tutucusu. Rotary mikrotom, ışık mikroskobu için parafin dokudan ince ve seri kesit alınmasında kullanılır.

Mikrotom cihazı nasıl kullanılır?​

1.1.1. Cihazın power düğmesi açık konuma getirilir. 1.1.2. Mikrotom bıçağı yerleştirme mekanizması 45 derecelik açıya (-,0,+ aralıkları arasında 5 derece olmalı) ayarlanmalıdır. 1.1.3. Mikrotom bıçağı yerine yerleştirilir. 1.1.4. Mikrotom blok tutucuya parafinle bloklanmış doku blokları koyulur. 1.1.5.

Parafin blok ne ile kesilir?​

Parafin blok ne ile kesilir?
Blokladığımız doku ve organ parçalarında düzgün ince kesitler almak için kullandığımız aletlere mikrotom denir. elmas bıçaklar kullanılır. denilen tipleri ya da bıçaklarının sabit, kesilecek blokların hareketli olduğu rotari mikrotom tipleri vardır.

Deparafinizasyon işlemi nasıl yapılır?​

Deparafinizasyon işlemi nasıl yapılır?
Deparafinizasyon: Dokular, 10ar dakika sürelerle Xylol içerisinde bekletilir. 2. Dehidrasyon: Deparafinize edilmiş dokular sırasıyla Absolut alkol, %95’lik alkol, %80’lik alkol ve %70’lik alkolden 10’ar dakika süreyle geçirilir. 3. Hematoksilen aşaması: Dokular hematoksilene alınıp 5-6 dakika boyunca tutulur.
Mikrotomun kısımları nelerdir?​
Bütün mikrotomlar üç ana yapıdan oluşur; mikrotom gövdesi, bıçak tutucusu, blok veya materyal tutucusu. Rotary mikrotom, ışık mikroskobu için parafin dokudan ince ve seri kesit alınmasında kullanılır. Rotari mikrotomda blok hareketli, bıçak sabittir.
Ototeknikon nedir?​
Doku kasetlerinin dizildiği ototeknikon reaksiyon haznesiyle uyumlu sepetlerdir. Doku sepetlerinin konduğu, doku takip kimyasal sıvılarının transfer olduğu ve doku takibinin gerçekleştiği alandır.

Kesit kaç Mikronda alınır?​

Kesit kaç Mikronda alınır?
7- Dokudan 5-6 μ kalınlığında kesitler alınız.

Parafin blok nasıl saklanır?​

Parafin blok nasıl saklanır?
* Doku örnekleri laboratuvarda nasıl ve ne kadar süreyle saklanır? Hastaya ait tanı konulmuş olan cam preparatlarla dokuların içinde bulunduğu parafin bloklar hastanın patoloji raporunda da var olan numara ve kodlarla laboratuvarın arşivinde saklanır.

Parafine gömme neden yapılır?​

Bu da saydamlaştırıcılar denen maddeler (ksilol vb.) ile yapılır. Daha sonra doku parafin ile doyurulur ve kesit alınabilmesi için gömme işlemi ile kalıp haline getirilir. Gömme işlemi dokuda şekil bozukluğuna yol açmadan ince kesitler alınabilmesini sağlar.
 
Mikrotom cihazında kesitler genellikle sert dokularda 10-15 mikron, diğer dokularda ise 15-30 mikron boyutunda kesilir. Mikrotom, histopatolojik incelemeler için materyallerin hazırlanmasında kullanılan bir araçtır. Kesit alma işlemi için mikrotom cihazı kullanılır ve kesit kalınlığı belirlenirken dokunun özelliğine göre uygun değerler tercih edilir.

Parafin blok, kesit alınacak dokuların mikrotomda kesilebilmesi için tutucu ve destek görevi gören bir yapıdır. Doku blokları parafin ile kaplanarak hazırlanır ve kesit alma işlemi için gereklidir. Mikrotom cihazlarının çeşitlerinden bahsedildiğinde en sık kullanılanlar parafin dokularda rotary ve kızaklı mikrotom ile taze dokularda kriyostat olarak belirtilir.

Mikrotom cihazının kullanımı için bıçak yerleştirme, materyal tutucuya blok yerleştirme gibi adımların doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. Ayrıca bıçak seçimi de önemlidir, genellikle elmas bıçaklar kullanılır. Deparafinizasyon işlemi de dokuların hazırlanmasında önemli bir adımdır ve belirli kimyasal maddelerle yapılır.

Son olarak, parafin blokların saklanması da önemlidir ve hastaya ait numara ve kodlarla laboratuvar arşivinde muhafaza edilir. Parafine gömme işlemi saydamlaştırıcı maddelerin kullanılmasıyla gerçekleştirilir ve dokuda şekil bozukluğu olmadan ince kesitler alınabilmesini sağlar.
 
Geri
Üst