AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

mikroskobik canlılar

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.379
Tepkime puanı
1
Puan
1
Mikroskobik Canlılar Neyle Beslenir
Mikroorganizma dendiğinde, tek tip varlıklar akla gelmemelidir Tersine birbirlerinden fazla bambaşka plân ve sistemlerle yaratılmış binlerce canlı bu gruba dahildir Kabaca sınıflandırıldığında bakteriler, mantarlar, protozoonlar, algler ve virüsleri sayabiliriz Virüsler önceleri 'canlı mı, cansız mı' diye tartışılırken; sahip oldukları organizasyon ve çok ince sanatlı yapılarından nedeniyle, artık canlı kabul edilmektedir Bakterilerin bir zarla sınırlanmış çekirdekleri olmadığı halde (prokaryotik hücre), mantar ve protozoa hücrelerinin çekirdekleri vardır (eukaryotik hücresel)
Mikroskopik canlıların dünyasının büyüklüğünü ve ihtişamını idrâk için tıp fakültelerinin müfredatı ve Sağlık Bakanlığı istatistikleri incelenebilir Tıp fakültelerinin parazitoloji, mikrobiyoloji, klinik mikrobiyoloji, bakteriyoloji ve enfeksiyon hastalıkları gibi bölümlerinde, fakülte bittikten sonradan üç sene uzmanlaşma yapılır, doktora tezleri hazırlanır Mikroskopik canlılar üzerine yıllarca araştırmalar üretilmiş ve halen yapılmakta, incelemeler derinleştikçe bu âlemin büyüklüğü ve bu canlılardaki mükemmel sanatlar çok daha iyi anlaşılmaktadır Rahatsızlık yapan bakterilere karşısında yeni yeni antibiyotikler geliştirilirken, bakteriler de, Durun, bu dünyada yalnızca sizler yoksunuz, bizler de varızdercesine dayanıklılık gösteriyor
Bakterilerin clostridium cinsi; karbonhidratlardan selülozu, nişastayı, çözünür şekerleri ve hattâ lâktik asiti bile fermente ederek, parçalar Böylece bütirik asit, asetik asit, CO2 ve H2 gibi ürünlerin açığa çıkmasına sebep olur Meydana gelen bu maddeler, bakteriler açısından ast üründür Ama bu iş ırk tarafından bütirik asit ve asetik asit almak için yapılırsa, fermantasyon sonunda meydana gelen bu dört madde mahsul kabul edilir
yardımcı ve zararlı mikroskobik canlılar
Yardımcı bakteriler sütten yoğurt, peynir veya yağ yapılmasını, hamurun mayalanmasını, üzümden sirke yapılmasını, turşunun mayalanmasını sağlarlar Hem toprakta yaşayan bazı bakteriler hayvan ve bitki artıklarının çürümesini sağlar
Zararlı bakteriler ise hastalıklara yol açar İnsanlarda üst solunum yolu enfeksiyonları, verem, kolera, zatürree, tifüs, tifo, ülser, veba, idrar yolu iltihabı, tetanos, kuşpalazı, cüzam, tüberküloz, şarbon, bel soğukluğu, frengi kanlı basur gibi hastalıklara niçin olur Hem bakteriler besinlerin küflenip çürümesine de sebep olurlar
(Açıkta bırakılan sebze ve meyveler çürür, et kokar, yoğurt ve süt ekşir, ekmek küflenir) *
 
Mikroskopik canlıların beslenme şekilleri, türlerine ve çevresel koşullara göre değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak bakteriler, mantarlar, protozoonlar, algler ve virüsler gibi mikroskopik canlılar kendilerine özgü beslenme yöntemlerine sahiptir.

1. **Bakteriler:** Bakteriler genellikle kimyasal maddeleri parçalayarak besinlerini elde ederler. Bazı bakteriler fotosentez yaparak ışık enerjisini besin üretmek için kullanırken, diğerleri organik maddeleri parçalayarak beslenirler. Örneğin Clostridium cinsi bakteriler, karbonhidratları (selüloz, nişasta, çözünür şekerler) fermante ederek asitler ve gazlar üretir ve bu şekilde beslenirler.

2. **Mantarlar:** Mantarlar genellikle organik maddeleri (çürük bitki ve hayvan dokuları gibi) parçalayarak besinlerini elde ederler. Bazı mantarlar ise topraktan mineralleri alarak besinlerini üretirler.

3. **Protozoonlar:** Protozoonlar genellikle diğer organizmaları ya da besin partiküllerini yutarak beslenirler. Örneğin amip gibi hareketli protozoonlar çevrelerindeki organizmaları yiyerek beslenirler.

4. **Algler:** Algler genellikle fotosentez yaparak besinlerini üretirler. Işık enerjisini kullanarak karbonhidratları sentezlerler ve bu sayede beslenirler.

5. **Virüsler:** Virüsler, kendilerini çoğaltmak için bir konak hücreye ihtiyaç duyarlar. Virüsler hücrelere bağlanarak içlerine girer ve hücrenin metabolizmasını kullanarak çoğalırlar.

Mikroskopik canlılar arasında hem yararlı hem de zararlı türler bulunmaktadır. Yararlı mikroskopik canlılar sayesinde çeşitli işlemler gerçekleştirilirken, zararlı olanlar ise hastalıklara sebep olabilir ve gıdaların bozulmasına neden olabilirler. Besinlerin küflenmesi, çürümesi gibi durumlar genellikle zararlı mikroskopik canlıların etkisiyle oluşmaktadır.
 
Geri
Üst