Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mikrositer anemi hangi durumlarda ortaya cikar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mikrositer anemi hangi durumlarda ortaya çıkar?​

En yaygın mikrositik anemi tipleri şunlardır: Demir eksikliği anemisi: En yaygın görülen mikrositik anemi çeşididir. Yetersiz beslenme, hızlı büyüme, kronik kan kaybı, adet kanamalarının uzun sürmesi, çölyak hastalığı ve helikobakter enfeksiyonu bu duruma neden olabilir.

Makrositik anemi nedir tıp?​

Makrositik anemi nedir tıp?
Megaloblastik anemi, B12 vitamininin ve folik asitin bulunması gerekenden daha düşük olduğunda meydana gelen bir anemi türüdür. B12 vitamini, folat eksikliği anemisi veya makrositik anemi olarak da bilinir.

Makrositik anemi ne eksikliğinde görülür?​

Makrositik anemi ne eksikliğinde görülür?
Demir eksikliği anemisi demir gereksiniminin yüksek olduğu infant dönemin- de sık görülür, diyet desteği ile tedavi edilebilir ve çocuklarda en sık gördüğümüz nutrisyonel eksiklik anemisidir (1). Gelişmiş ülkelerde diyetle alımında sorun olmadığı için B12 eksikliğinden kaynaklanan makrositer anemiler enderdir.

Anemi hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir?​

Birçok anemi tipinde ortak olan semptomlar şunları içerir:
- Kolay yorulma ve enerji kaybı
- Özellikle egzersizle olan alışılmadık derecede hızlı ya da düzensiz kalp atışı
- Nefes darlığı
- Göğüs ağrısı
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi.
- Ciltte solukluk.
- Bacaklarda kramplar.

Megaloblastic ne demek?​

Megaloblastic ne demek?
Megaloblastik anemi DNA sentezinde defekt olması sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Megaloblastik anemide periferik kan ve kemik iliğinde farklı morfolojik bulgular saptanır. Megaloblastik terimi hücre nükleusunda morfolojik bir anormallik olduğunu gösterir.

Hipokrom mikrositer anemi ne demek?​

Hipokrom mikrositer anemi ne demek?
Bebek ve küçük çocuklarda, demir eksikliği anemisi çoğunlukla demir içermeyen bir diyetten kaynaklanır. Demir eksikjliği anemisinde eritrositler hem küçük hem de solukturlar (hipokrom mikrositer anemi).
Makrositer anemi neden olur?​
Megaloblastik makrositer aneminin en sık sebebi vitamin B12 ve folat eksikliği iken non-megaloblastik makrositer anemiye alkolizm, miyelodisplastik sendorm (MDS), hipotiroidizm ve karaciğer hastalığı sebep olmaktadır.

Megaloblastik anemi hangi vitamin eksikliğinde ortaya çıkar?​

Megaloblastik anemi hangi vitamin eksikliğinde ortaya çıkar?
Genellikle DNA sentezinde gerekli olan Vitamin B12 ve folik asit eksikliğine bağlı oluşur (1,2). Vitamin B12 eksikliğine bağlı megaloblastik anemi en sık pernisiyöz anemi ve mide hastalıklarına bağlı görülmektedir.

Makrositoz ne demek?​

Makrositoz ne demek?
Makrositoz, ortalama eritrosit hacmindeki artış olup sık görülen bir laboratuar bulgusudur. Laboratuarlar arasında farklılıklar olmasına rağmen 100 femtolitrenin üzerindeki ortalama eritrosit hacmi, makrositoz olarak değerlendirilir.

Non megaloblastik Makrositer anemi nedir?​

Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.38-43. Anemi sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. Makrositer anemi erişkinlerde eritrosit hacminin (MCV) 100 fl üzerine saptandığı anemidir. Kemik iliğinde yaptığı değişikliğe göre megaloblastik ve non-megaloblastik olarak sınıflandırılmaktadır.

Hipokrom anemi neden olur?​

Hipokrom anemi neden olur?
Bebek ve küçük çocuklarda, demir eksikliği anemisi çoğunlukla demir içermeyen bir diyetten kaynaklanır. Demir eksikjliği anemisinde eritrositler hem küçük hem de solukturlar (hipokrom mikrositer anemi). Diğer sık görülen anemi çeşidi, Vitamin B12 eksikliğine bağlı gelişen, pernisiyöz anemidir.

Hipokromik ne demek?​

Hipokromik ne demek?
Alyuvarların taşıdığı hemoglobin miktarının çok düşük düzeyde olduğu, alyuvarların çaplarının ve sayılarının azaldığı, demir eksikliğine ilgili olarak biçimlen anemi çeşidi.
 
Mikrositer anemi genellikle farklı durumlara bağlı olarak ortaya çıkar. En yaygın mikrositik anemi tipleri şunlardır:

1. **Demir Eksikliği Anemisi**: Bu en sık görülen mikrositik anemi çeşidi, yetersiz beslenme, hızlı büyüme, kronik kan kaybı, uzun süren adet kanamaları, çölyak hastalığı ve Helicobacter pylori enfeksiyonu gibi durumlarla ilişkilendirilir.

2. **Makrositik Anemi**: Makrositik anemi, genellikle B12 vitamini veya folik asit eksikliğinden kaynaklanır. Megaloblastik anemi olarak da bilinen bu durum, DNA sentezindeki bir bozukluktan meydana gelir ve periferik kan ile kemik iliğinde farklı morfolojik bulgulara neden olabilir.

Anemi hakkında genel belirtiler arasında ise şunlar bulunmaktadır:
- Kolay yorulma ve enerji kaybı
- Egzersizle alışılmadık derecede hızlı ya da düzensiz kalp atışı
- Nefes darlığı
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Soluk cilt
- Bacak krampları

Makrositer anemi, vitamin B12 ve folat eksikliği gibi durumlarla birlikte megaloblastik anemiden kaynaklanabilirken, non-megaloblastik makrositik aneminin sebepleri arasında alkolizm, miyelodisplastik sendromlar, hipotiroidizm ve karaciğer hastalığı bulunmaktadır.

Megaloblastik anemi genellikle DNA sentezi için gereken Vitamin B12 ve folik asit eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkar. Vitamin B12 eksikliğinden kaynaklanan pernisiyöz anemi ve mide hastalıklarından kaynaklı megablastik anemi sık olarak görülür.

Son olarak, hipokromik anemi genellikle demir eksikliğine bağlı gelişen bir anemi türüdür. Genellikle demir içermeyen bir diyetten kaynaklanabilir ve eritrositlerde küçülme ve solukluk gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
 
Geri
Üst