- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.120
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Mikrop bir bakteri midir?
Mikroplar aslında bakteri, virüs ve mantar gibi gözle görülemeyecek kadar küçük organizmaların genel adıdır.Bakteri ile mikrop aynı mıdır?
“Mikrop” terimi, hastalığa neden olabilecek mikroskobik bakteri, virüs, mantar ve protozoa anlamına gelir.Virüs ve bakteriler ne kadar yaşar?
Grip virüsleri yüzeylerde yaklaşık bir gün, ancak ellerde sadece beş dakika aktif kalmaktayken, soğuk virüsler yaklaşık bir hafta boyunca bulaşıcı kalırlar. Mide gribine neden olan calicivirus, yüzeylerde günlerce veya haftalarca hayatta kalabilirken, Herpes virüsleri ciltte en az iki saat hayatta kalabilir.
Covid 19 bulaşıcılığı kaç gün sürer?
Korona virüsünün vücuda girmesinden sonraki kuluçka süresi 2 ile 14 gün arası olarak bilinir. SARS-CoV-2 ile enfekte olan kişilerin yüzde 97’sinden fazlası, temastan sonraki 11,5 gün içinde semptom göstermiştir.
Mikrop ve bakteri nedir?
Tarih boyunca insanlar çeşitli basit sayılabilecek enfeksiyon hastalıklarıyla karşılaşmışlardır. Mikrop bu enfeksiyon hastalıklarının genel ismi olarak tabir edilebilir. Mikrop, mikroskopla görülebilen, virüs, bakteri, parazit gibi yapıların genel ismidir.Ne kadar küçük bir bakteri veya virüs var?
Öncelikle, benzerlikleri ele alalım. Bakteriler de, virüsler de aşırı küçük varlıklardır. Ortalamada 0.2-2 mikrometre büyüklüğünde olan bir bakteri, bir pirinç tanesinden ortalamada 5500 kat küçüktür. Dolayısıyla bakterileri görmek için mikroskop kullanmanız gerekir.En büyük virüslerden biri olan virüslerdir.?
Virüsleri görmek içinse elektron mikroskobu gibi çok daha güçlü mikroskoplar kullanmanız gerekir; çünkü virüsler, bakterilerden 10-1000 kat daha küçük olabilmektedir. Kıyas olması bakımından, en büyük virüsler olan megavirüs, pandoravirüs ve mimivirüs gibi bazı virüsler en fazla 750 nanometre (0.75 mikrometre) boya erişebilmektedir.
Hangi yöntemlerle virüs pozitif çıkacaktır?
Doktorunuzun isteğiyle yapılacak testin (örneğin boğaz kültürünün) sonucu pozitif çıkarsa, yine doktorunuzun reçete edeceği bir antibiyotik, bu enfeksiyonu tedavi edecektir. Bakterilerin türünü teşhis etmek için birçok yöntem kullanılabilir; ancak genellikle ilk yapılan, hücre şekline bakmaktır.
Virüslerin keşfi hikayesi, 1883’de tütün mozaik hastalığının etkenini araştırmakta olan Alman bilim adamı Adolf Mayer ile başlar. ! Bu hastalık, tütün bitkisinin büyümesine engel olarak, yapraklarda mozaik görünümünde beneklenmeye yol açmaktadır. Prof. Dr. Bektaş TEPE 2 (Kaynak: Biyoloji, Campbell & Reece) Virüslerin keşfi