Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mikroorganizmalarin cogalmasini neden olan faktorler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mikroorganizmaların çoğalmasını neden olan faktörler?​

İç faktörler • Su aktivitesi, • Besin içeriği, • pH, • Oksido/redüksiyon potansiyeli, • Antimikrobiyal bileşikler, • Koruyucu biyolojik yapılar. Dış faktörler • Sıcaklık, • Nem (bağıl), • Gazlar ve konsantrasyonları.

Mikroorganizmalar çoğalmak için neye ihtiyaç duyarlar?​

Tüm bakteriler çoğalabilmek için 3 ana besine ihtiyaç duyarlar: Karbon kaynağı (hücresel içeriği oluşturabilmek için) Karbon, bakteri kuru ağırlığının P’sini oluşturur. Nitrojen kaynağı (protein sentezi için) Nitrojen bakteri kuru ağırlığının ’ünü oluşturur.
Mikroorganizmalar hangi ortamlarda çoğalır?
Mikroorganizmalar optimal koşulları içeren sıvı ortamlarda, katı besi yerlerinden daha çabuk ürerler.
Mikroorganizmalar kaç yolla çoğalırlar?
Mikroorganizmaların Çoğalması, • 1. Eşeysiz çoğalma= Aseksüel çoğalma • 2. Eşeyli çoğalma = Seksüel çoğalma olmak üzere iki şekilde gerçekleşir.

Mikroorganizmalar nasıl oluşur?​

Mikroorganizmalar bitkiler ve hayvanlara göre çok hızlı şekilde ve 2 ‘ye bölünerek çoğalır. Genel olarak küfler bakteri ve mayalara göre daha geç çoğalırlar. Her bakteri bu kadar hızlı gelişmez, ancak gıdaları ilgilendirenlerin çoğu için 1 adetten 1 milyona çıkma süresi 7-8 saat kadardır. …

Mikroorganizmaların gıdadaki gelişmeleri nelere bağlıdır?​

Gıdalarda mikroorganizma gelişmesi öncelikle gıdanın bileşimine bağlıdır. Gıdanın oksidasyon / redüksiyon potansiyeli ya da korunduğu atmosfer ortamı, depolama sıcaklığı, gıdada bulunan antimikrobiyel bileşikler gibi çeşitli iç ve dış faktörler gıdalarda mikroorganizmaların gelişmesi üzerine etkilidir.
Mikroorganizmalar nasıl çoğalır?
Bakteriler belli bir boya kadar büyür ve sonra eşeysiz üreme şekli olan ikili bölünme ile ürerler. En iyi şartlarda bakteriler büyük bir hızla büyür ve ürerler; bakteri topluluklarının sayısı her 9,8 dakikada ikiye katlanabilir. Hücre bölünmesinde birbirinin aynı iki yavru hücre meydana gelir.
Mikroorganizmaların kullanım alanları nelerdir?
– Biyolojik atık su arıtımında mikroorganizmalar kullanılır, buradan çıkan çamur değerli bir organik kütledir. – Biyogaz reaktörlerinde mikroorganizmalardan yararlanılır. – Maden yatakları mikroorganizmalar ile ıslah edilir. – Biyolojik gübre, biyoinsektisid üretiminde mikroorganizmalar kullanılır.
Halk arasında mikrop diye adlandırılan mikroorganizmalar, hücresel yapılı olanlar ve hücresel yapıda olmayanlar olmak üzere ikiye ayrılır. Hücresel yapıda olanlar bakteriler, mantarlar, protistlerdir. Hücresel yapıda olmayanlar ise virüsler, viroidler, prionlardır.
 
Geri
Üst