Mikroorganizmalarin cogalmasini etkileyen faktorler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.441
Çözümler
6
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mikroorganizmaların çoğalmasını etkileyen faktörler nelerdir?​

İç faktörler • Su aktivitesi, • Besin içeriği, • pH, • Oksido/redüksiyon potansiyeli, • Antimikrobiyal bileşikler, • Koruyucu biyolojik yapılar. Dış faktörler • Sıcaklık, • Nem (bağıl), • Gazlar ve konsantrasyonları.
Mikroorganizma türleri nelerdir?
Halk arasında mikrop diye adlandırılan mikroorganizmalar, hücresel yapılı olanlar ve hücresel yapıda olmayanlar olmak üzere ikiye ayrılır. Hücresel yapıda olanlar bakteriler, mantarlar, protistlerdir. Hücresel yapıda olmayanlar ise virüsler, viroidler, prionlardır.

Bakteriler çoğalmak için neye ihtiyaç duyar?​

 Üreyebilmesi için gerekli olan minimal ihtiyaçlar: karbon kaynağı, azot kaynağı, enerji kaynağı, su, değişik iyonlar. 4. Enerji ve Karbon Kaynağı:  Bakteriler üreme, hareket etme, metabolizma ve protein sentezi için enerjiye ihtiyaç duyarlar.
Psikrofil mikroorganizma nedir?
Psikrofilik mikroorganizma : Buzdolabı sıcaklığında (+2, +4 0C’de) yaşayabilme yeteneğine sahip mikroorganizmalara verilen isim. PCA (Plate Count Agar ) : 5.0 g Tryptone, 2.5 g Yeast extract, 1.0 g Glucose, 9.0 g Agar-agar, 1000ml Distile Su, ve pH 7.0 ±0.2 bileşiminde hazırlanan besiyeridir.

Mikroorganizmaların çoğalması nasıl olur?​

Mikroorganizmalar bitkiler ve hayvanlara göre çok hızlı şekilde ve 2 ‘ye bölünerek çoğalır. Genel olarak küfler bakteri ve mayalara göre daha geç çoğalırlar. Bakteriler arasında 8 dakikada bir sayısını 2 ‘ye katlayanlar vardır.
Mikroorganizmaların çoğalma aşamaları nelerdir?
Her canlı gibi mikroorganizmalar da gelişmeleri sırasında değişik evreler geçirirler. Bu evreleri 4 grupta toplamak mümkündür: (a) Uyum dönemi, (b) Logaritmik büyüme dönemi, (c) Durgunluk dönemi, (d) Ölüm dönemi.

Kaç çeşit mikroorganizma vardır?​

Dünyada 500.000 – 6.000.000 arasında farklı türde mikroorganizma olduğu sanılmaktadır. Bugüne kadar bunların %5 ‘inden daha azı olduğu kabul edilen 3500 bakteri, 90.000 fungi (maya, küf, şapkalı mantar), 100.000 protist (alg ve protozoa) tanımlanabilmiştir. Mikroorganizmaların pek çok yararı vardır.
Mikropların isimleri nelerdir?
Mikrop hepimiz zararlı diye bilinç altımızda yer aldığı kesin. Ama bu mikroorganizmaların içine bakteriler, mantarlar, arkealar, protistler, Yeşil algler gibi mikroskobik bitkiler ve plankton, planarya ve Amoeba gibi mikro hayvanları da belirtmektedir.

Bakterilerin sınıflandırılması neye göre yapılır?​

Bakteriler; enzimatik aktiviteleri, üreme özellikleri, morfolojik özellikleri, nükleer materyal yapısı (Guanin/Sitozin oranı, G/C oranı) gibi pek çok özelliklerine göre sınıflandırılmıştır.
Bakteriler çoğalmak için uygun sıcaklık nem ve besine ihtiyaç duyarlar mı?
En iyi çoğaldıkları sıcaklık 20-45°C arasındadır. Ölü materyal üzerinde hayatlarını sürdüren birçok saprofit mezofilik bakteriler en iyi 30°C’de gelişirler.

Aerotolerant bakteri ne demek?​

aerotolerant ne demek? Aslen anaerob olup solunumunda atmosferde bulunan konsantrasyonda (% 21) oksijen varlığına dayanabilen ve bu ortamda zayıf da olsa gelişebilen mikroorganizmalar.
Psikrotrof özellik nedir?
Psikrotrof bakteriler spesifik taksonomik mikroorganizma gruplarından değildirler fakat 7°C veya daha düşük sıcaklıklarda gelişebilen farklı tür bakteri grubu olarak tanımlanmaktadırlar.

Bolunerek üreme nedir?​

Belli bir olgunluğa erişmiş olan hücrenin, ikiye bölünmesi ile beraber gerçekleşen üreme bölünerek üreme olarak ifade edilir. Birçok safhası olması ile beraber, genetik materyalin bölünmesi ve aktarılması üzerinden üreme sağlanır.
Mikroorganizmalar nasıl çoğalır?
Tek hücreli olan bakterilerin büyümesi ve çoğalması, hücre bölünmesi yoluna bağlıdır. Bakteriler belirli bir boya kadar uzadıktan sonra eşeysiz üremeye başlarlar. Yani ikili bölünme ile ürerler. Bakterilerin büyüme hızı ve üremesi hızlı bir şekilde olmaktadır.

Bir kültürde hangi evreler görülür?​

 
Geri
Üst