AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mikrofon tipleri nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mikrofon tipleri nedir?​

Karbonlu mikrofon. Kondansatörlü (kapasitif) mikrofon. Kristalli mikrofon. Elektrikli mikrofon.

Tek yönlü mikrofon ne demek?​

Tek yönlü mikrofon ne demek?
Kutupsal desenlerine göre mikrofonlar. Unidirectional (tek yönlü) mikrofonlar, yalnızca mikrofonun belirli bir yönünden yüksek kazanç ile sesi alan mikrofonlardır. Bu nedenle, kullanıcı tek yönlü bir mikrofona konuşuyorsa, kayıttan iyi bir şekilde yararlanmak için mikrofonun doğru yönüne konuşması gerekir.

Telefon mikrofonu ne işe yarar?​

Mikrofon ne işe yarar. Mikrofon, ses dalgalarını elektriksel titreşimlere çeviren, elektroakustik bir cihazdır. Mikrofon ses dalgalarına göre sinyal gerilimi verdiğinden hoparlörü tamamlayan bir unsurdur.seslerin şiddetini artırarak daha net duyulmasını sağlar.

Mikrofon hangi amaçla üretilmiştir?​

Mikrofon hangi amaçla üretilmiştir?
Berliner da telefonu inceledikten sonra, ses kalitesini yeterli bulmamış, arayışlara girmiştir. Daha sonra faz ve akımlarla alakalı bazı bilgiler edindikten sonra sesin kaydedilip tekrar dışarıya yansıyabileceği fikri aklında belirmiştir. 1876 gramafonu icat edip, mikrofonu bir telefon ses vericisi olarak tasarladı.

Directional mikrofon nedir?​

b) Bi-directional: Ön ve arkadan gelen ses dalgalarını algılarlar. Yan, üst ve alttan gelen sesleri söndürürler. Sert tavanlı odalarda, üst tarafta hoparlörler varsa akustik geri besleme problemini engellemek için kullanılırlar.

Titresimli mikrofon ne ise yarar?​

Titresimli mikrofon ne ise yarar?
Mikrofon, ses dalgalarını elektriksel titreşimlere çevirir. Mikrofon, ses dalgalarını elektriksel titreşimlere çeviren, elektroakustik bir cihazdır. Mikrofon ses dalgalarına göre sinyal gerilimi verdiğinden hoparlörü tamamlayan bir unsurdur.seslerin şiddetini artırarak daha net duyulmasını sağlar.

Telefonda ikinci mikrofon ne işe yarar?​

İkinci mikrofon ise genellikle başka bir konumda, örneğin telefonun üstünde veya arkasında bulunur. Böylece ikinci mikrofonun konuşma sesini çok fazla almaması, arka plan seslerinin algılanarak kaldırılması sağlanır. Uygun fiyatlı telefonlar arasında ise sadece bazı telefonlar bu teknolojiyi kullanıyor.

Mikrofon hangi amaçla kullanılır?​

Mikrofon hangi amaçla kullanılır?
Mikrofonların kullanım serüveni birçok alanda hızla devam etmekle beraber genellikle stüdyo, sahne, konferans, konser ve benzeri yerlerde sürekli olarak gelişerek devam etmektedir.

Mikrofon hangi alanlarda ve ne amaçla kullanılır?​

Günümüzde mikrofonlar; NVH (Gürültü ve Titreşim) testi, çevresel ses analizi, ses gücü testi, TPA (Transfer Path Analizi), ses basıncı haritalama, genel gürültü azaltma gibi değişik uygulamalarda kullanım alanları bulurlar.
 
Mikrofonlar ses dalgalarını elektriksel sinyallere dönüştüren cihazlardır. Farklı tiplerde mikrofonlar vardır ve her birinin kendi özellikleri bulunmaktadır:

1. Karbonlu mikrofon: Karbonlu mikrofonlar, karbon granüllerinden oluşan bir kapsül içerir ve ses titreşimleriyle direnci değişerek elektrik sinyalleri oluştururlar. Eskiden sıkça kullanılan bir mikrofon tipidir.

2. Kondansatörlü (kapasitif) mikrofon: Kondansatörlü mikrofonlar, ses dalgalarının titreşimleriyle oluşan değişken bir kapasitansa sahiptir. Bu değişim elektrik sinyallerine dönüştürülür. Genellikle yüksek ses kalitesine sahip olan bu mikrofonlar stüdyo kayıtlarında sıkça kullanılır.

3. Kristalli mikrofon: Kristalli mikrofonlar, ses dalgalarının kristal yapıdaki bir malzemeyi hareket ettirmesiyle elektrik sinyallerini üretir. Basit ve dayanıklı bir yapıları vardır.

4. Elektrikli mikrofon: Elektrikli mikrofonlar, manyetik alanlar yardımıyla ses dalgalarını elektrik sinyallerine dönüştürür. Dinamik mikrofonlar bu kategoriye girer ve genellikle canlı performanslarda tercih edilirler.

Tek yönlü mikrofonlar sadece belirli bir yönden sesi yüksek bir hassasiyetle alabilen mikrofonlardır. Bu tür mikrofonlar, kullanıcının ses kaydından en iyi şekilde faydalanabilmesi için mikrofonun doğru yöne doğrultulmasını gerektirir. Genellikle konferanslar, sahne performansları gibi uygulamalarda tercih edilir.

Directional mikrofonlar ise ön ve arkadan gelen ses dalgalarını algılayabilirken, yan, üst ve alttan gelen sesleri baskılayan mikrofonlardır. Bu özellikleriyle çevresel sesleri filtreleyerek istenmeyen gürültüleri azaltabilirler.

Telefonlarda ikinci mikrofon genellikle arka plan seslerini algılamak ve filtrelemek için kullanılır. Konuşma sırasında arka planda gelen gürültüleri azaltarak iletişimi netleştirmeye yardımcı olur.

Mikrofonlar genellikle stüdyo kayıtlarında, sahne performanslarında, konferanslarda, konserlerde ve benzeri alanlarda kullanılır. Ayrıca NVH testleri, ses analizleri, ses gücü testleri, gürültü azaltma çalışmaları gibi teknik uygulamalarda da mikrofonlar önemli bir rol oynar.
 
Geri
Üst