AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mikrobiyoloji Laboratuvarina gelen klinik numunelerden ve enfeksiyon etkenlerinden korunmak icin hangi koruyucu onlemler alinmalidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mikrobiyoloji Laboratuvarına gelen klinik numunelerden ve enfeksiyon etkenlerinden korunmak için hangi koruyucu önlemler alınmalıdır?​

Laboratuvara girerken beyaz ve temiz bir önlük giyilmelidir. Önlük, giysilerin (veya derinin) mikroorganizma, toz, kimyasal madde ve boyalardan kirlenmesini ve korunmasını sağladığı gibi, giysilerdeki toz ve kültürlerin besi yerlerine, kullanılan araç ve gereçlere kontamine olmasını engeller.
Laboratuvarda ekim nasıl yapılır?
Ekim iğne öze ile yapılır. Tüpte dik durumda katılaştırılmış olan besiyerine, ekilecek bakterileri taşıyan iğne öze hiçbir yere dokundurulmadan dik olacak şekilde besiyeri içine batırılır ve çekilir. Enkübasyon sonucunda üreme batırma çizgisi boyunca oluşur.
PDA besiyeri hangi analizlerde kullanılır?
APHA ve USP standartları ile AOAC ve BAM yönergelerine uygundur. In vitro (canlı hücre dışında) yapılan standart mikrobiyolojik analizlerde maya ve küfler için selektif katı besiyeri olarak kullanılır.

Mikrobiyoloji laboratuvarında uyulması gereken kurallar nelerdir?​

Çalışma ortamı her türlü hava akımından uzak olmalıdır. Çalışırken laboratuar kapı ve pencereleri kapalı tutulmalı laboratuvarda yüksek sesle konuşulmamalı, gereksiz ve ani hareketlerden kaçınılmalıdır. 21. Bulaşıcı ve toksik maddelerle çalışırken su geçirmez eldiven giymeli ve gerekli ise gözlük kullanılmalıdır.
Laboratuvar Malzemeleri öze ne işe yarar?
Laboratuarda kullanılan öze, iğne gibi malzemeler kullanılmadan önce alevde kızıllaşıncaya kadar yakılarak sterilize edilirler ve soğutulduktan sonra kullanılırlar.
Çizgi ekim yöntemi ne için yapılır?
Değişik ortamlarda saf veya karışık halde bulunan mikroorganizmları katı besiyeri yüzeylerine veya sıvı besiyerine ekmede değişik yöntemler kullanılır. Genelde bu ekimler öze ile yapılır. Herhangi bir kültürün saflığını test etmek için o kültürden katı besiyerine özeyle çizgi ekim yapılır.

Petri kaplarına ekim nasıl yapılır?​

10.1. Dökme plak yöntemi, petri kabı veya deney tüpü içine ekim yapmak istenilen dilüsyondan pipet yardımıyla 1 ml alınarak konulduktan sonra üzerine 45°C’ye kadar soğutulmuş besi yerinin dökülüp dairesel karıştırma hareketleri uygulanması şeklinde pratiğe dökülen bir ekim tekniğidir.
Bakteri identifikasyon ne demek?
Bir mikroorganizmanın kimliklendirilmesi identifikasyon adını alır. İdentifikasyon işlemleri, o bakterinin ait olduğu genusun ve spesifik epitetinin belirlenmesine kadar devam ettirilir. Gerektiğinde tiplerine (serotip, genotip.. vs) ve varyetelerine kadar ilerletilir.
Identifikasyon testi nedir?
Triptofan bulunan bir besiyerinde geliştirilen bakterilerin, triptofanı enzimatik hidrolize uğratarak indol oluşturup oluşturmadıklarını belirlemek amacı ile yapılan bir testtir. 5 ml Triptofan besiyeri içeren tüplere inokülasyon yapılarak optimum sıcaklıkta 72 saat (3 gün) inkübasyona bırakılır.

Besiyeri pH’ı kaç olmalı?​

Bu nedenle muhafaza edilen saf suyun pH’ sı kontrol edilmelidir. Besiyeri hazırlamak için kullanılacak saf suyun pH’ sı 5,0-7,5 arasında olmalıdır. Gerekli miktarda dehidre besiyeri 0,1 g doğrulukta tartılmalıdır.
 
Geri
Üst