Mikrobiyal uremeyi etkileyen faktorler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
205.412
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Mikrobiyal üremeyi etkileyen faktörler nelerdir?​

Sıcaklıgın mikroorganizmalar üzerine etkisi

Bakterilerin çoğalması için hangi koşullar gerekir?​

Bakterilerin bir grubu üremeleri için mutlak oksijen varlığına ihtiyaç duyarken, bir kısmı için ortamda hiç oksijen bulunmaması gereklidir. bakteri ise düşük miktardaki oksijen varlığında üreyebilir. Ototrof ve heterotrof bakteriler için karbondioksit hayati önem taşır. ‘li ortamda üremeleri daha kolay olur.
Mikroorganizmaların ısıya karşı dirençlerini etkileyen en önemli faktör ortamın pH değeridir. Mikroorganizmaların ısıya karşı dirençleri pH 7 dolaylarında en yüksek düzeydedir. Ortamın asitliği artıkça, diğer bir deyimle pH değeri düştükçe, mikroorganizmaların ısıya dirençleri azalmaktadır.
Bakterilerin üremesini en doğru şekilde ne tanımlar?
Bakteriler belli bir boya kadar büyür ve sonra eşeysiz üreme şekli olan ikili bölünme ile ürerler. En iyi şartlarda bakteriler büyük bir hızla büyür ve ürerler; bakteri topluluklarının sayısı her 9,8 dakikada ikiye katlanabilir. Hücre bölünmesinde birbirinin aynı iki yavru hücre meydana gelir.
Küflerin gelişimine etki eden faktörler nelerdir?
Küflerin Gelişmesine Etki Eden Faktörler Bunlar su aktivitesi, sıcaklık, pH, oksijen ve ışık olarak belirtilebilir.

Konservelere uygulanan ısıl işlemler nelerdir?​

Konserve üretiminde ısıl işlem.

İç faktörler • Su aktivitesi, • Besin içeriği, • pH, • Oksido/redüksiyon potansiyeli, • Antimikrobiyal bileşikler, • Koruyucu biyolojik yapılar. Dış faktörler • Sıcaklık, • Nem (bağıl), • Gazlar ve konsantrasyonları. Su aktivitesi → Besin maddelerinin çözünebilmesi için suya ihtiyaç vardır.

Mikrobiyal bozulma ne demek?​

Mikroorganizmaların (bakteri, küf ve mayalar) sebep olduğu ve gıdaya zarar veren bir olaydır. Mikroorganizmalar hemen hemen bütün gıda ürünlerinde gelişebilirler.
Böcek- sinek- haşere- kuş- kemiriciler m.o’ların gıdalara bulaşmasında önemli rol oynarlar. Bulaşma bu canlıların dışkıları ya da beslenmeleri sırasında olur. Ayrıca sebze- meyvelerde mekanik zarar yaparak da m.o’ların iç kısımlara geçmesine yol açarlar.
Gıdalarda mikrobiyal gelişme nedir?
Gıdalarda mikroorganizma gelişmesi öncelikle gıdanın bileşimine bağlıdır. Yüksek asitli bir gıdada sadece bu asitliği seven ya da dayanabilen mikroorganizmalar gelişebilirken, benzer şekilde kuru gıdalarda sadece kserofil küfler gelişebilir.
Bakterisit etki nedir?
Bakterisidal veya bakterisit, bakterileri öldüren maddelerdir. Bunlar bakterisit dezenfektanlar, antiseptikler ve antibiyotikler olarak sınıflandırılır.

Mikroorganizmalar üretebilmek için aşağıdakilerden hangisine ihtiyaç duyar?​

Tüm bakteriler çoğalabilmek için 3 ana besine ihtiyaç duyarlar: Karbon kaynağı (hücresel içeriği oluşturabilmek için) Karbon, bakteri kuru ağırlığının %50’sini oluşturur. Nitrojen kaynağı (protein sentezi için) Nitrojen bakteri kuru ağırlığının %14’ünü oluşturur.

Mikrobiyal bozulma nedenleri nelerdir?​

Gıdalarda mikrobiyolojik gelişmeyi etkileyen başlıca faktörler şunlardır:
Beslenme sırasında kullanılan tüm gıda maddeleri farklı sayı ve seviyede mikroorganizma içermektedir. Bu mikroorganizmalar gıdanın doğal yapısında bulunacağı gibi, gıdanın üretiminden ve tüketimine kadar süreçteki her aşamada çeşitli kaynaklardan gıdaya kontamine olabilmektedir.
Gıdalarda mikroorganizma gelişimi için en uygun aw değeri nedir?
Gıda zehirlenmesine neden olan bakterilerden S.aureus ‘un gelişmesi için gereken minimum su aktivitesi düzeyi 0,86 iken C. botulinum 0,94′ ün altında gelişemez. Taze gıdaların pek çoğunun As’ si 0,99’un üzerindedir.
Kemoterapötiklerin etkileri nelerdir?
Konakçıya zarar vermeksizin hastalık etkeni bakteri, protozoa, virüs, parazit vb. enfeksiyon etmelerine toksik ya da öldürücü etki yapan kimyasal maddelere kemoterapötikler denir.

Bakteriostatik etki ne demek?​

üremesini engelleyen herhangi bir madde ya da etmene denir. Bakterileri öldürme etkisi olan maddelerdir. Bakteriler üzerine üremeyi durdurucu etki yapan maddelere bakteriostatik maddeler denir.

Mikroorganizma gelişimi için ne gerekli?​

mikroorganizmalar daha düşük konsantrasyonlarda olmak üzere; kalsiyum, magnezyum, potasyum, sülfür, demir ve mangan’a da ihtiyaç duyarlar. hücre kurumaddesinin % 0.1- 1’ni oluşturduğundan hücre yapısında daha az miktarda yer alırlar.
 
Geri
Üst