Mikro verimlilik nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Mikro verimlilik nedir?​

Belirli bir dönemde çıktıda meydana gelen değişmenin aynı dönemdeki girdilerdeki artışa oranı da marjinal verimlilik olarak adlandırılmaktadır. Firma düzeyinde hesaplanan verimlilik mikro, ekonominin genelinde hesaplanan verimlilik ise makro verimliliktir.

Kısmi verimlilik ne demek?​

1-Kısmi verimlilik: Üretilen çıktının, girdilerden sadece birine oranlanması ile bulunur. Şöyle ki; işletme, üretimini sadece işçilik saatine böler ve birim işçisaatinde üretilen çıktı bulunursa burada sadece işçilik verimi hesaplandığından kısmi verimlilik adını alır.
Verimlilik, esasında iki şekilde ölçülmektedir. Birincisi, kısmi faktör verimliliği (KFV) olup, üretilen çıktının, girdilerden sadece birine oranlanması şeklinde hesaplanabilir. İkincisi ise toplam faktör verimliliği (TFV) olup; toplam çıktının, girdilerin toplamına oranlanması şeklinde hesaplanır.
Ekonomiklik ne demek?
Ekonomiklik, üretimden elde edilen gelirler ile üretim sırasında yapılan maliyet giderleri arasındaki oran olarak tanımlanabilir. Verimlilik fiziki miktarların birbirine oranı iken ekonomiklik, değerlerin birbirine oranıdır.
Prodüktivite ölçümü nedir?
Prodüktivite aynı zamanda iş süreçlerinde önemli bir performans ölçüm gereci olarak da kullanılabilir. Prodüktivite matematiksel olarak ÇIKTI/GİRDİ şeklinde formüle edilir. Çıktı, üretim miktarı, ciro, adet, ağırlık v.b. ölçülebilen değerlerden oluşabilir. Genelde, çıktı olarak en çok ciro kullanılır.

Dinamik verimlilik nedir?​

“Dinamik Verimlilik” olarak adlandırılan ikinci kavram ise ekonomik ve sosyal yapılarda ve davranış biçimlerinde değişim ve dönüşüm sağlayarak daha nitelikli üretim yapmayı temsil etmektedir.

Toplam faktör nedir?​

Refahın ve uzun dönemli büyümenin temel kaynağı olan toplam faktör verimliliği, tüm üretim faktörlerindeki verimlilik artışını ifade etmektedir. Toplam faktör verimliliğinin ölçülmesi temel olarak Solow’un 1957’deki çalışmasına dayanmaktadır.
Toplam faktör verimliliği, refahın ve uzun dönemli büyümenin temel kaynağıdır. Sermaye ve emek aynı kalarak, daha yüksek çıktı ve gelir sağlanması, toplam faktör verimliliğinin artması anlamına gelmektedir(Kamacı, Ceyhan ve Peçe, 2019).
Ekonomiklik ilkesi ne demektir?
Ekonomiklik (tasarruf) ilkesi: Öğretim etkinliğinin ve içeriğinin düzenlenmesinde zaman, emek ve enerjiden tasarruf sağlayarak yüksek verim elde etmeyi planlamaktır. Bu da planlı ve programlı çalışmayla olur.
Ekonomiklik formülü nedir?
Ekonomiklik, üretimden elde edilen gelirler ile üretim sırasında yapılan maliyet giderleri arasındaki oran olarak tanımlanabilir. Görülüyor ki, verimlilik “fiziksel miktarların” oranı olduğu halde, ekonomiklik “iktisadi değerlerin” birbirine oranıdır.

Geri