AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mikro islemcinin gorevi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mikro işlemcinin görevi nedir?​

Mikro işlemci kendi içindeki ALU (Arithmetic Logic Unit-Aritmetik Mantık Birimi) birimini kullanarak matematiksel ve mantıksal işlemleri yapar. İşlemci bellek bölgesindeki verilerin yerlerinin değiştirilmesini sağlar. Kendine gönderilen komutlara göre hareket eder ve yeni görevleri başlatır.

Mikroişlemci çeşitleri nelerdir?​

Mikroişlemci, bilgisayarın merkezi işlem birimi olan CPU’nun temel işlevlerini içeren entegre bir devredir. Mikroişlemciler programlanabilir elektronik bileşenlerdir….İşlem miktarına bağlı olan mikroişlemci tipleri şunlardır:
Mikroişlemcilerde hafıza işlemleri için ne kullanılır?
►Data BUS(Veri Yolu) ► Mikroişlemci tarafından hafızaya veya çıkış birimlerine veri göndermekte yada hafızadan ya da giriş birimlerinden hafızaya veri alınmada kullanılırlar.
Mikroişlemci özellikleri nelerdir?
Mikroişlemci, mantıksal ve aritmetik işlemler yapabilen ve bu işlemlerin neticesine bağlı olarak çalışmasını yönlendirebilen tümleşik bir devre elemanıdır. Bulundukları elektronik yapıların beyni olan mikroişlemciler, bağlı oldukları mekanizmanın kontrolünü sağlarlar. Mikroişlemcilerin beyni ise CPU’dur.

8 16 32 and 64 bit kavramları neyi ifade eder?​

İşte, 64 bit işlemci dediğimizde, tek seferde 64 bit veriyi işleyebilecek işlemciyi anlatmış oluyoruz. Böylece, bir işlemcinin işleyebileceği bit sayısı arttıkça hızı da artmış olur. 16 bit bir işlemci, 8 bit bir işlemciden iki kat daha hızlı çalışır. 32 bit işlemci, 16 bit işlemciden iki kat daha hızlıdır.

Kaç çeşit mikroişlemci mimarisi vardır?​

İki çeşit mikroişlemci mimarisi vardır. bellek biriminden tek bir yoldan alınıp işlemciye getirilir. Önce komut getirilir, daha sonra veri alınıp işlenir. Bu mimaride gecikmeler mevcuttur.
Mikroişlemci Alu nedir?
ALU: Aritmetik ve mantıksal hesaplamalardan, transferlerden, kaydırmalardan sorumlu olan işlemcinin en önemli birimidir. ALU içerisindeki yazmaçlar ile mikroişlemcinin kaç bitlik bir işlemci olduğu belirlenir. Kaydediciler: Mikroişlemci içerisindeki veri yada adres bilgileri kaydedicilerde (register, yazmaç ) tutulur.
Mikroişlemcinin komut çalıştırma birimi nedir?
Mikroişlemcilerin komut işleme mantığı Kontrol birimi komutu decode eder ve aritmetik işlem birimine devreder. ALU’da komut çalıştırılarak işletilir ve tekrar belleğe yazılır. Buraya kadar mikroişlemcilerin yüzeysel olarak çalışma mantığı ve iç yapısına göz attık.
İlk IBM kişisel bilgisayarı, model 5150’de kullanılan 8088 mikroişlemcisi, 8086’nın harici bir 8-bit data bus a sahip versiyonuydu. 8086 ve 8088 sonrasında Intel 80186, 80286 ve 1985’te 32-bit 80386’yı üretti ve işlemci ailelerinin geriye uyumluluğuyla; PC piyasasındaki egemenliğini sağlamlaştırdı.
Mikroişlemci ile Mikrodenetleyici arasındaki en temel fark Mikrodenetleyicilerde gömülü olarak bulunan belleklerinin olmasıdır. Mikroişlemciler ise gömülü bir belleğe sahip değillerdir. Bellekler program ve depolama aracılığıyla harici olarak sisteme dahil edilirler. Açılışta programlar Ram belleklere yüklenirler.
 
Geri
Üst