AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mikotoksin analizi nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mikotoksin analizi nasıl yapılır?​

İnce tabaka kromotografisi ile yapılan mikotoksin analizlerinde analitik işlem basamakları; örnekleme, ekstraksiyon ve ekstrakt temizleme, yoğunlaştırma, kromatografik ayırım, kalitatif ve kantitatif tayin ve doğrulama testleri şeklindedir [8].

Aflatoksin analizi neden yapılır?​

Aflatoksinler yüksek dozlarda tüketildiğinde zehir etkisi gösterir. Tüketicilerin korunması amacıyla ithalat, ihracat ve rutin kontroller esnasında numuneler alınarak Bakanlığa bağlı laboratuvarlarda analizleri yapılır. Zararlı olabilecek miktarda aflatoksin içeren gıda ve yemler tüketime sunulmaz.
Aflatoksin Hangi Gıdalarda Bulunur?
Aflatoksinler özellikle Antep fıstığı, yerfıstığı, badem, fındık gibi sert kabuklu ile kuru incir gibi kurutulmuş meyvelerde, buğday, arpa, pirinç gibi tahıllarda, misirda, kırmızıbiber gibi baharatlarda bulunur. Aflatoksin bulaşmıs yem tüketen hayvanların sütlerinde ve bu sütlerden üretilen ürünlerde de bulunabilir.

Mikotoksin analizi nedir?​

Mikotoksinler, gıda ve yem maddelerinde üreyebilen Küflerin oluşturduğu sekonder fungal metabolitlerdir. Mikotoksin Analizler Laboratuvar Biriminde, gıdalarda ve yemlerde mevzuatlarda yer alan hayvan ve insan sağlığı için tehlike yaratacak tüm mikotoksin analizleri yapılmaktadır.

. . Aflatoksinler nelerdir?​

Aflatoksinler dünyanın her yerinde çiftlik hayvanları, evcil hayvanlar ve insanlarda aflatoksikosis gibi çeşitli hastalıklarla ilgilidir.
Nitekim aflatoksinlerin oluşması nelerdir?
Aflatoksinlerin oluşmaları bazı çevresel faktörlere bağlıdır; bu nedenle kontaminasyonun miktarı coğrafi yerleşime, tarımsal ve bilimsel tarımsal çalışmalara ve hasat, depolama ve/veya işleme süreleri esnasında küflerin saldırısına karşı ürünlerin hassasiyetine göre değişir.

Hangi gıdalardaki aflatoksinler gözlenir?​

Aflatoksinler genellikle sütte, peynirde, mısırda, fıstıkta, pamuk tohumunda, fındıkta, bademde, incirde, baharatlarda ve diğer gıda ve yem çeşitlerinde gözlenir. Süt, yumurta ve et ürünlerinin de bazen aflatoksin bakımından kontamine olmaları hayvanların aflatoksin içeren yemlerle beslenmesi sonucu gözlenir.
 
Geri
Üst