Miknatis ozelligi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
134.607
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Mıknatıs özelliği nedir?​

Metal, demir, nikel, kobalt gibi maddeleri çekme özelliği gösterir. Mıknatıslarda iki kutup bulunur ve bu kutupların bir birlerine karşı çekme ve itme özelliği söz konusudur. Zıt kutuplar bir birlerini çekme özelliği gösterirken aynı kutuplar birbirlerini itme özelliği gösterecektir.
Manyetik alan vektörü nasıl bulunur?
Manyetik alan şiddeti; mıknatısın kutbuna etki eden kuvvetin, mıknatısın kutup şiddetine oranlanması ile ölçülür.
- H: Manyetik Alan Şiddeti,
- F: Mıknatısın kutbuna etki eden kuvvet,
- M: Mıknatısın kutup şiddeti olmak üzere,
- H=F/M olarak hesaplanır.
Manyetik alan çizgilerinin manyetik alan etkisi nelerdir?
Manyetik alan çizgileri, kutup şiddetinin büyük olduğu yerde sık, manyetik alanının zayıf olduğu yerde ise seyrektir. Mıknarısın manyetik alan etkisi bulunduğu ortama göre değişiklik gösterir. Mıknatısın oluşturduğu manyetik alanı içine konulan bazı maddeler, manyetik alan çizgilerini ya sıklaştırır ya ada seyrekleştirir.

Manyetik alan içine halka konulur mu?​

Manyetik alan içine halka şeklinde ferromanyetik madde (demir, nikel, kobalt gibi…) konulduğunda, manyetik alan çizgileri madde içinden geçmek isteyecek. Bu durumda halkanın iç kısmında manyetik alan sıfır olur.
Nikel veya nikel gibi manyetik maddelerden elde edilen mıknatıslar?
manyetik maddeler (Demir, Nikel, Kobalt ve ya bunların oluşturduğu alaşımlar) farklı şekillerde geçici ve ya sürekli mıknatıslık özelliği kazanabilir. Demir, nikel, kobalt gibi manyetik maddelerden elde edilen bu türdeki mıknatıslara yepey mıknatıs denir. Bu mıknatıslık özelliğinin bir süre sonra özelliğinin kaybolmasına geçici mıknatıslanma denir.
Manyetik alan şiddeti (B) nedir?
Manyetik alan şiddeti (B), ortamın cinsine bağlı manyetik geçirgenlik katsayısı ( μ) ile manyetik maddenin mıknatıslayıcı alan (H) büyüklüğüne bağlıdır. Buna göre manyetik alan şiddeti; B=μ.H bağıntısı ile ifade edilir. Boşluğun manyetik alan şiddeti ise; B 0 =μ 0 .H şeklinde ifade edilir.
 
Geri
Üst