- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Mikail (Michael), İslam inancında en önemli meleklerden biridir. Mikail, rızkı ve yağmuru yöneten, Allah’ın emirlerini yerine getiren ve insanlara yardım eden bir melektir. İslam’da Mikail, Allah’ın yarattığı ve görevlendirdiği çok büyük bir melek olarak kabul edilir ve Allah’a itaatle görevlerini yerine getirir.
Mikail’in Özellikleri:
- Rızık ve Yağmur:
Mikail, rızkı ve yağmuru yöneten melektir. İnsanlara geçim sağlayan rızkı Allah’tan alıp onları bu konuda destekleyen Mikail, yağmuru da insanlara verilen bir nimet olarak yöneten bir melek olarak tanımlanır. Mikail, insanların ihtiyaçlarını karşılayan doğal unsurları yönetir. - Bütünsel Yardım:
Mikail’in bir diğer görevi de insanlara yardım etmektir. O, Allah’ın kullarına olan merhametini göstererek, onların ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olur. Mikail’in görevlerinden biri de toprakla ilgili olaylarda, tarıma ve gıda üretimine dair yardım etmektir. - Azametli ve Güçlü:
Mikail, azametli ve güçlü bir melek olarak kabul edilir. Işıkla yaratılmış bir varlık olan Mikail, Allah’ın emirlerine tamamen itaat eden bir melek olarak çok yüksek bir rütbeye sahiptir.
Mikail’in Görevleri:
- Rızkı Dağıtma:
Mikail, Allah’ın insanlara rızık vermesini sağlayan meleklerden biridir. Mikail’in görevi, insanların geçimlerini sağlamaları için ihtiyaç duydukları şeyleri temin etmektir. Yani, ekonomik ve doğal ihtiyaçları karşılamak Mikail’in görevlerindendir. Mikail, doğal olayları yönetir ve insanların faydalanacağı rızkı dağıtır. - Yağmuru Yönlendirme:
Mikail’in bir diğer önemli görevi de yağmurdur. Yağmur, insanların tarım yapabilmesi ve doğanın canlanabilmesi için gerekli bir unsurdur. Mikail, yağmurun yağması ve doğal dengenin sağlanması için Allah’ın emirlerini yerine getirir. Bölgelere yağmur getirmek, kuraklıkları gidermek Mikail’in görevlerindendir. - Toprakla İlgili Görevler:
Mikail, özellikle toprakla ilgili olaylarda görev alır. İnsanların tarım yapabilmesi ve toprakların bereketli olabilmesi için gereken doğal unsurları yönlendirir. Toprağın verimliliği, insanlara sağlanacak rızıkla ilgilidir ve Mikail bu süreci Allah’ın takdirine göre yönetir. - İnsanlara Yardım Etmek:
Mikail, Allah’ın kullarına yardım etmeyi esas alır. İhtiyaçlarını karşılayan, doğal afetlerden koruyan ve rızıklarını temin eden Mikail, insanların geçimlerini sağlamak için bir araçtır. O, insanların ihtiyaçlarını gideren ve onlara güzel bir yaşam için destek veren bir melek olarak da tanınır.
Mikail’in Kur’an’daki Yeri:
Mikail, Kur’an-ı Kerim’de adı geçen önemli meleklerden biridir. Ancak Mikail’in ismi yalnızca birkaç ayette geçmektedir. Örneğin:- “Allah, Mikail'i, Cebrail'i ve İsrafil'i peygamberlerine gönderen kişidir.” (Alu İmran Suresi, 144. Ayet)
- “İman ettiklerini söyleyenlerden bir kısmı ise, mikail'e ve cebrail'e düşmanlık etmişlerdir. Oysa ki, mikail ve cebrail Allah'ın emirlerini yerine getiren melekleridir.” (Bakara Suresi, 98. Ayet)
Mikail’in Diğer Dinlerdeki Yeri:
- Hristiyanlıkta: Mikail, Michael olarak bilinir ve Hristiyanlıkta tanrıya hizmet eden baş melek olarak kabul edilir. Mikail, iyi ile kötü arasındaki savaşı simgeleyen önemli bir figürdür.
- Yahudilikte: Mikail, Yahudi inancında da yüce bir melek olarak kabul edilir. Yahudi metinlerinde, Mikail’in de baş meleklerden biri olduğu belirtilir.