AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Midye dolapta kac gun dayanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Midye dolapta kaç gün dayanır?​

Canlı satın alınan midyeler üretim yerinden nakledilmesinden başlayarak üç gün içerisinde, çiğ tüketilen midyelerse satın alındığı gün yenmelidir. Tüketim öncesinde midyenin üzerindeki her türlü uzantı ve parazit fırçalanarak ve akar su altında kazınarak yok edilmelidir.

Midyenin bozuk olduğu nasıl anlaşılır?​

Midyenin dış kabuğunun temiz, renginin ise canlı olması gerekmektedir. Soluk renkli kabuklu midyeler çok yüksek ihtimal bayattır, tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Aynı zamanda hijyen olduğuna güvenmediğiniz yerlerde, dış kabuğu pis olan midyeler asla tüketilmemelidir.

Midye zehirlenmesi nasıl olur?​

Midye zehirlenmesi nasıl olur?
Gıda zehirlenmesinin klasik belirtileri karın ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ateştir. Fakat bununla birlikte midye zehirlenmelerinde el titremeleri gibi nörolojik belirtiler görebiliriz” dedi.

Dondurulmuş midye yenir mi?​

Dondurulmuş midye yenir mi?
Midyenin taze olup olmadığını ilk olarak kabuğuna bakarak anlayabilirsiniz. Midyenin dış kabuğunun temiz ve renginin canlı olması gerekiyor. Bayat midyelerin kabuğu genellikle kirli, açık ve soluk renkte gözüküyor. Dondurulmuş olarak aldığınız midyelerin ise tüketmeden önce son kullanma tarihlerine mutlaka bakın.

Midye sıcak mı soğuk mu?​

sıcak da yenir soğuk da yenir ama sıcaktan kastım evde pişirmen değil, o midyeler ilk yapıldığında sıcak oluyor. Öyle yersen güzel olur. SOĞUK YENMEZ TOKSİT YARATIR.

Midyedeki siyahlık nedir?​

Midye nasıl bir canlıdır diye sorulursa eğer; midyeler, dış kısımlarında iki adet siyah sert kabuk, iç kısımda ise manto adı verilen ince bir zarla kaplı olarak yaşarlar. Siyah kabukları mantonun salgısı oluşturur.

Ne zaman midye yenmez?​

Ne zaman midye yenmez?
midyenin adet görmesinin sonuçlarından biri de, midyenin yalnızca haziran, temmuz ve ağustos aylarında yenmesidir. tavsiye edilen budur diyelim. tıpkı balıklarda olduğu gibi midye yemenin mevsimi vardır. bu yüzden 1 haziran’ı görmeden yemeyin, 1 eylül’ü gördüğünüzde de midyeyi bir dahaki hazirana kadar unutun.

Midyeden zehirlenmeye ne iyi gelir?​

Midyeden zehirlenmeye ne iyi gelir?
3- MİDYEDEN ZEHİRLENENLER NE YAPMALI? Genel olarak gıda zehirlenmeleri hiçbir şey yapılmasa da bir iki gün içinde kendiliğinden geçer. Bu süreçte bol bol su içmek gerekiyor. Ancak midye gibi özellikle nörotoksinin neden olduğu zehirlenmeler farklı belirtiler verdiği için mutlaka hastanelere başvurmaları gerekiyor.
Dondurulmuş midye içi nasıl temizlenir?​
Midyeleri kabuklarını fırçalayarak bol suyla iyice yıkayın. Keskin bir bıçak yardımıyla uçlarından kabuklarını açın. Tüylü kısımlarını elinizle ayıklayıp midyeleri soğuk su dolu bir kaba yerleştirin. Burada kısa süre beklettikten sonra iyice durulayıp temiz bir kaba alın.
Midye neden helal değil?​
Hanefiler, Kur’an ve sünnetteki nasları değerlendirip şu sonuca varıyorlar: Deniz hayvanları ifadesiyle balık türü kastedilmiştir. Bundan ötürü denizde yaşasa da deniz türüne girmeyen midye ve benzeri hayvanların yenmesi caiz olmaz.

Midye sıcak yenir mi?​

Midye sıcak yenir mi?
Bildiğimiz midye dolma zeytinyağlı ve soğuk yenir, sıcak olduğu için lezzeti çok kötü ve midyeler aşırı ufak, bir daha asla almam….
 
Midye dolapta kaç gün dayanır sorusunun cevabına göre, canlı satın alınan midyeler üretim yerinden nakledildikten sonra üç gün içerisinde, çiğ tüketilen midyelerin ise satın alındığı gün yenilmesi gerekmektedir. Bu süreler dikkate alındığında midyelerin taze ve güvenli bir şekilde tüketilmesi önemlidir.

Midyenin bozuk olduğunu anlamanın belirtileri arasında dış kabuğun temiz olması ve rengin canlı olması gösterilmektedir. Soluk renkli ve kirli kabuklu midyelerin bayat olma ihtimali yüksektir ve tüketilmesi önerilmez. Ayrıca hijyenik olmayan ve pis görünen midyelerde tüketilmemelidir.

Midye zehirlenmesi durumunda genellikle karın ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ateş gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca nörolojik belirtiler de ortaya çıkabilir. Bu tür zehirlenmelerde hastaların hastaneye başvurması önemlidir.

Dondurulmuş midyelerin tüketilebilmesi için öncelikle taze mi yoksa bayat mı olduklarına dikkat edilmelidir. Dondurulmuş midyelerin dış kabuklarının temiz ve canlı renkte olması gerekir. Tüketilmeden önce son kullanma tarihlerine bakılması da önemlidir.

Midye sıcak ya da soğuk olarak tüketilebilir. Ancak midyelerin ilk yapıldığında sıcak olması tercih edilen bir tüketim şeklidir. Soğuk midyelerin toksik etkileri olabileceği belirtilmiştir.

Haram olarak kabul edilen midye gibi deniz ürünlerinin Hanefi mezhebine göre caiz olmadığı belirtilmektedir. Kur'an ve sünnette geçen ifadelerin denizde yaşayan balık türlerini kapsadığı düşünülmektedir.

Eğer midyeden zehirlenme durumuyla karşılaşılırsa bol su içmek önemli bir adımdır. Genel olarak gıda zehirlenmeleri birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak midye gibi nörotoksinlere bağlı zehirlenmelerde hastanelere başvurulması önerilmektedir.

Dondurulmuş midyenin içini temizlemek için kabuklarının fırçalanarak yıkanması ve uçlarından açılması önerilmektedir. Bunun yanı sıra tüylü kısımların temizlenmesi ve iyice durulanması gerekmektedir. Bu sayede temiz ve güvenli bir şekilde midyeler tüketilebilir.
 
Geri
Üst