AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Midede gastrit nelere yol acar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Midede gastrit nelere yol açar?​

Gastrit, uygun bir şekilde tedavi edilmediği takdirde, mide ülseri ve mide kanamasına yol açabilir. Bazı nadir görülen kronik gastrit türleri, özellikle mide astarında veya astar hücrelerinde değişikliklere yol açarsa mide kanseri riskini artırabilir.

Midede gastrit belirtileri nelerdir?​

Akut gastrit belirtileri
- Sırt ağrısı
- Bulantı, kusma.
- İştahsızlık.
- Devamlı geğirme.
- Karında doluluk hissi.
- Şişkinli.
- Kanlı ya da kahve telvesi şekilde kusma.
- Dışkıda kan ya da siyah dışkı

Midede gastrit varsa ne iyi gelir?​

Midede gastrit varsa ne iyi gelir?
Yüksek lifli gıdalar, balık, tavuk, hindi göğsü gibi az yağlı etler, ev yapımı yoğurt, yulaf ezmesi, tam tahıllar gastrite iyi gelen besinler arasında bulunmaktadır.

Gastrit hastalığı ilerlerse ne olur?​

Kronik gastrit ilerledikçe mide bezlerinde çekilmeye ve doku değişikliklerine (atrofik gastrit ve intestinal metaplazi) sebep olabilmektedir. Bu durum da genetik yatkınlığı olan ve özellikle kanserojen maddelere maruz kalan bireylerde kansere gidişe zemin hazırlamaktadır.

Gastrit kendi kendine geçer mi?​

Alkol, tütün, kimyasal maddeler ve bunun gibi tahriş edici ürünlerden, bakteri ve virüs kökenli enfeksiyonlardan, alerjilerden kaynaklanabilen gastritin (ya da mide iltihabı), ivegen biçiminin başlıca belirtileri arasında yemeklerden sonra midede rahatsızlık duygusu, bulantı, kusma, ekşime, iştah yitimi, mide ağrıları …

Gastrit öldürür mü?​

Gastrit öldürür mü?
Gastrit aniden ortaya çıkabilir (akut gastrit) veya zaman içinde yavaşça (kronik gastrit) ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda, gastrit ülserlere ve mide kanseri riskinde artışa neden olabilir. Ancak çoğu insan için gastrit ciddi değildir ve uygun bir tedavi ile hızla iyileşir.
Gastrit tanisi nasil koyulur?​
GASTRİT TANISI NASIL KONULUR? Yakınmalar ile hastalık çoğunlukla düşünülür. Tanıya yardımcı olması için doktorunuz sadece endoskopi yapılmasını isteyebilir. Endoskopi sırasındaki görünüm ve alınan doku biyopsisi ile tanı konur.
Muz gastrite iyi gelir mi?​
Normalde meyve tüketiminden sonra hemen açlık hissedilmesine rağmen muz ara öğün olarak rahatlıkla tüketilebilir ve açlık hissine neden olmaz. Mide asit salgısının artmasına neden olmadığı için mide rahatsızlıklarında (gastrit, ülser vs) rahatlıkla kullanılabilir. Muz birçok vitamin için çok iyi bir kaynaktır.

Mide gastriti olanlar ne yememeli?​

Mide gastriti olanlar ne yememeli?
Tüketilmesi önerilmeyen yiyecek ve içecekler:
- Çay, kahve, kakao, hazır meyve suları, kolalı içecekler, limonata.
- Yağda yapılmış yumurta, beyaz peynir, kaşar peyniri, dil peyniri ve gravyer peynir dışında kalan diğer peynirler.
- Sıcak ve kepekli, esmer ekmekler.

Gastrit geçmezse ne olur?​

Tedavi edilmeyen kronik gastrit vakalarında, mide iç duvarında çeşitli doku değişiklikleri oluşabilmekte ve bu durumda genetik yatkılığı olan, kanserojen maddelere maruz kalan kişilerde kanser oluşmasına zemin hazırlamaktadır.

Gastrite hangi ilaç iyi gelir?​

GASTRİT TEDAVİSİ Antibiyotiklere ek olarak, gastrit tedavisinde birkaç başka ilaç türü kullanılır. Omeprazol, lansoprazol, rabeprazol ve pantoprazol içeren ilaçlar bu ilaçlardandır. Ayrıca mide asidini nötralize eden antasitler de tedavi için kullanılan ilaçlar arasındadır.
 
Midede gastrit, uygun şekilde tedavi edilmediğinde çeşitli ciddi durumlara yol açabilir. Öncelikle gastritin ilerlemesi durumunda mide ülseri ve mide kanaması riski artar. Ayrıca, bazı nadir görülen kronik gastrit türleri mide astarında değişikliklere neden olabilir ve bu da mide kanseri riskini artırabilir.

Gastritin belirtileri arasında akut gastritte sırt ağrısı, bulantı, kusma, iştahsızlık, geğirme, şişkinlik, kanlı veya kahve telvesi şeklinde kusma, dışkıda kan veya siyah dışkı görülebilir.

Midede gastrit varsa, bazı besinlerin tüketilmesi semptomları hafifletebilir. Yüksek lifli gıdalar, az yağlı etler, ev yapımı yoğurt, yulaf ezmesi ve tam tahıllar gastrite iyi gelebilir.

Gastrit ilerledikçe mide bezlerinde çekilmeye ve doku değişikliklerine sebep olabilir. Bu durum istenmeyen sonuçlar doğurabilir ve özellikle genetik yatkınlığı olan bireylerde kanser riskini artırabilir.

Gastrit genellikle uygun tedavi ile iyileşebilir. Ancak tedavi edilmezse, kronik gastrit vakalarında mide iç duvarında doku değişiklikleri oluşabilir, bu da kanser gelişimine zemin hazırlayabilir.

Gastrit tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında antibiyotikler, Omeprazol, Lansoprazol, Rabeprazol, Pantoprazol gibi mide asidini azaltan ilaçlar ve antasitler bulunmaktadır.

Son olarak, gastrit hastalığının belirtilerinde şüphe duyulduğunda doktorunuz endoskopi yapılmasını isteyebilir. Endoskopi sırasında mide görüntülenir ve alınan doku örneği ile tanı konulabilir.
 
Geri
Üst