AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mide koruyucu ilaclarin yan etkileri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
120.623
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mide koruyucu ilaçların yan etkileri nelerdir?​

Sık rastlanan yan etkiler baş ağrısı (yaklaşık %5.5), bulantı, ishal, karın ağrısı, yorgunluk ve baş dönmesidir. Sık olmayan bazı yan etkiler döküntüler, kaşıntı, gaz, kabızlık, anksiyete ve depresyondur.

Mide koruyucu mide ağrısı yapar mı?​

Tanoğlu; “Kısa süreli kullanımlarda, yaşam kalitesini etkilemeyecek düzeyde yan etkiler yüzde 1-3 oranlarında olup, yan etkiler nedenli ilacı kesme oranı yüzde 1-2 düzeyindedir. En sık izlenen yan etkiler; baş ağrısı, karın ağrısı, ishal, bulantı ve deri döküntüsüdür.

Mide koruyucu ne zaman etki eder?​

Mide koruyucu ne zaman etki eder?
Reflü hastalarının yüzde 90 kadarı 6-8 haftalık tedaviye olumlu yanıt vermektedir. Reflü tedavisinde 6-8 haftalık tedaviden sonra hastanın yakınmaları ortadan kalktığında ilaç dozları azaltılmaktadır.Sonraki kontrollerde hastanın yakınması yoksa midesinde yanma olduğunda ilacı alması önerilmektedir.” dedi.

Mide Koruyucudan ne kadar sonra yemek yenir?​

İlacın aç karına yutulması ve alındıktan yarım saat sonra yemek yenmesi gereklidir.

Sürekli mide koruyucu içmek zararlı mı?​

“MİDE KORUYUCU İLAÇLAR UZUN SÜRE KULLANILIRSA ENFEKSİYON RİSKİ ARTABİLİR” “Mide koruyucu ilaçları uzun süre kullanan hastalarda enfeksiyon görülme sıklığının artabileceğini” anlatan Özgür, “Midenin güçlü asit ortamı vücudumuzu tehdit edebilecek mikroplar için güçlü bir engel teşkil etmektedir.

Mide koruyucular ne kadar süre kullanılır?​

Mide koruyucular ne kadar süre kullanılır?
Mide asidinin yok edilmesi midede olmaması gereken bakteriyel çoğalmaya sebep olabilir. Bu ilaçların mide kanserine neden olduğunu söylemek için daha fazla çalışmaya gerek vardır. Yine de 5 yıldan uzun süre kullanılması önerilmemektedir.

Mide ilaçları kaç günde etkisini gösterir?​

İlacı ortalama 6-8 hafta süreyle veriyoruz. Reflü tedavisinde önemli nokta; tedavi kesildikten sonra hastaların büyük çoğunluğunda şikayetler tekrarlamaktadır.Hastaların %50’inde ilk 3 ay içinde, %80’inde 6 ay içinde şikayetler tekrar ortaya çıkmaktadır.Bu nedenle hastalarda tedaviyi uzun süre vermek gerekmektedir.
 
Mide koruyucu ilaçların yan etkileri oldukça çeşitlidir. Sık rastlanan yan etkiler arasında baş ağrısı (%5.5), bulantı, ishal, karın ağrısı, yorgunluk ve baş dönmesi bulunmaktadır. Ayrıca, sık olmayan yan etkiler arasında döküntüler, kaşıntı, gaz, kabızlık, anksiyete ve depresyon da yer almaktadır. Bu yan etkiler her bireyde farklı şiddette ortaya çıkabilir ve bazı durumlarda ilacın kesilmesi gerekebilir.

Mide koruyucu ilaçların mide ağrısı yapma olasılığı da bulunmaktadır. Kısa süreli kullanımlarda genellikle yaşam kalitesini ciddi şekilde etkilemeyecek düzeyde yan etkiler görülebilir. Baş ağrısı, karın ağrısı, ishal, bulantı ve deri döküntüsü en sık karşılaşılan yan etkiler arasındadır.

Mide koruyucu ilaçların etkisini göstermesi zaman alabilir. Reflü hastalarının çoğu 6-8 haftalık bir tedavi sürecinden sonra olumlu sonuçlar alabilmektedir. Bu süreç sonunda hastanın şikayetlerinin azaldığı veya ortadan kalktığı gözlemlenirse ilaç dozları azaltılabilir. Hastaların tedaviye uzun süre devam etmeleri gerekebilir çünkü tedavi kesildikten sonra şikayetlerin tekrar ortaya çıkma olasılığı bulunmaktadır.

Mide koruyucu ilaçların aç karına alınması ve ilacın yutulmasından yarım saat sonra yemek yenmesi önerilmektedir. Sürekli mide koruyucu ilaç kullanımının enfeksiyon riskini artırabileceği belirtilmektedir. Bu ilaçların uzun süreli kullanımının vücudumuzu mikroplara karşı savunmasız bırakabileceği ve enfeksiyon riskini artırabileceği ifade edilmektedir. Bu nedenle, mide koruyucu ilaçların uzun süreli kullanımı dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

Son olarak, mide koruyucuların uzun süreli kullanımının mide asidi seviyesini düşürerek vücudu mikroplara karşı hassas hale getirebileceği belirtilmektedir. Bu ilaçların mide kanserine neden olma potansiyeli konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiği vurgulanmaktadır. Genel olarak, mide koruyucu ilaçların 5 yıldan uzun süre kullanılması önerilmemektedir. Tedavinin etkili olabilmesi için doktor önerilerine uyulmalı ve tedavi süresi doğru şekilde ayarlanmalıdır.
 
Geri
Üst