AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

mide hastaligi olanlar ramazanda ne yapmalı

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
RAMAZANDA MİDE RAHATSIZLIKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER



Ramazan ayında oruc ile beraber mide rahatsızlıkları artıyor Gun boyu yemek yemeden boş kalan mideye ani yuklenme ozellikle mide hastalığı olanlar icin cok sakıncalı oluyor Ramazanda mide ağrısı, reflu, hazımsızlık, şişkinlik, mide yanması gibi şikayetlerin olmaması icin dikkat edilmesi gereken oneriler:

1 Bol su icmek gerekir: Ozellikle ramazanda su kaybımız daha belirgin olacak bu nedenle vucudumuz da odem tutmaya meyil gosterecek; bu nedenle iftarla sahur arası en az 25 lt su icin; bu suyun 1 bardağı orucu hurma veya zeytinle actıktan hemen sonra ılık bir ballı limonlu su olmalı ki kan şekerimiz duzenlensin En az 3 fincanı da rezene cayı olmalı ki mide rahatsızlığı; gaz ve şişkinlik yaşamayalım Siyah cayın beyindeki susama merkezini baskılayıp bize su icmeyi unutturduğunu da goz onunde bulundurun ve ramazanda siyah cayı kesin veya cok acık olarak 1 ila 2 fincan tuketin

2 Baharatları ramazanda azaltın: Tarcının kan şekeri duzenleme ozelliği olduğu icin tarcını ozellikle kompostolarda kabuk tarcın olarak bolca tuketin ama diğer baharatlar bu donemde cok uygun olmayacaktır; ozellikle acılardan kesinlikle kacın

3 İftarı corbasız yapmayın: Ozellikle sıcaklarda oruc tutacağımız bu gunlerde sebze corbaları en onemli besin kaynaklarından biri ve midemize de ilk giren besinlerden olmalı ki sindirimimiz daha rahat olsun Havanın daha da sıcak olduğu gunlerde taze naneli bir yoğurt corbası da iyi bir secenek olacaktır

4 İftar ve sahurda yemekleri yavaş yavaş ve cok ciğneyerek yiyin: Doyma hissinin ağzımıza attığımız ilk lokmadan tam 13 dk sonra beyine ulaştığını unutmayın, corbadan sonra ana yemeğe gecmeden once en az 23 dk ara verin

5 Sahurda soyalı musli yiyin: Soya en onemli bitkisel protein, musli ise sahurda cok doğru bir karbonhidrat secimi; icine 15 tatlı kaşığı kabaca oğutulmuş keten tohumu da ekleyin, gununuzun ne kadar rahat gectiğine şaşıracaksınız

6 Tatlıyı iftardan en az 2 saat sonra yiyin: Haftada 1 den daha sık tatlı tuketmeyin ve tatlıları daha cok sutlu olanlardan; cevizli gullac, sutlac tercih edin Şireli tatlılardan kacının

7 Ara oğunlerde bol bol kabuklu meyve tuketin: Kabuklu meyveler hem tokluk hissini arttırıyor hem de vitamin desteği sağlıyor Bağırsağımızın da daha iyi calışmasını sağlayan meyveler zaman zaman bol tarcınlı ılık komposto olarak da tuketilmeli ve bu sayede sıvı desteği de sağlamalı

8 Cevizi unutmayın:Ceviz ici en onemli omega 3 desteklerinden biri ve tokluk hissini arttırıyor Ara oğunlerden birinde 3 adet ceviz ici yemeyi unutmayın

9 Haftada en az bir kez balık yiyin: Balıkta vucudumuzun ihtiyacı olan en onemli yağlar mevcut ve bu yağlar metabolizmamızın hızını da arttırıyor zayıflamayı da kolaylaştırıyor

10 İftardan sonra en az 20 dk yuruyun: ve metabolizma hızını arttırın
Mide icin cok faydalı olacak bitkisel kur:
Ciğ patates ve beyaz lahananın suyu sıkılarak icilmelidir Her sabah bir bardakla başlanmalı ve daha sonra 1,52 bardağa kadar cıkartılabilir Bu kur 20 gunluktur
 
Geri
Üst