SoruCevap
Yeni Üye
- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 350.999
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 17
- Puan
- 308
- Yaş
- 36
Son yıllarda ramazan ayının yaz mevsime denk gelmesi ile uzun saatler suren aclık ve susuzluk mide asidinin yukselmesine, reflu, gastrit gibi mide hastalıkları olan insanların zorluk cekmesine ve sağlıklarının bozulmasına neden olabiliyor Ayrıca sık sık yemek yemek ve duzenli ilac kullanmak zorunda olan diyabet ve kalp hastaları da olumsuz etkilenebiliyor Memorial Şişli Hastanesi İc Hastalıkları Bolumu'nden Uz Dr Ozgur Mollaoğlu, kronik hastalıkları olan kişilerde oruc tutmanın sakıncalı olduğu durumlar ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi
imagesmidehastalarinaozelramazantavsiyeleri5b148b649c90c
h 4Bu onerilere mutlaka uyun Gastrit toplumun yuzde 2530'unda vardır ve yaygın olarak gorulmektedir Mide sorunları olan kişiler mide koruyucu ve asit azaltıcı ilaclarını kullandıkları takdirde oruc tutmalarında sakınca yoktur İftarda ve sahurda yenilen besinlere cok dikkat edilmelidir Fakat aclığa hic tahammul edemeyen hemen midesi ağrıyan ve yakın zamanda mide kanaması gecirmiş kişilerin oruc tutması sakıncalıdır Reflu hastası bir kişinin iftarda hızlı yemek yememesi, sahur da ise yemek yiyip hemen yatmaması gerekmektedir Yemek yerken dik oturulmalı ve yemek yedikten sonra hemen uyunmamalı ve uzanılmamalıdır İftar da yemeklerin hafif olması ve yavaş yenmesi onerilmektedir Gece yatarken yastıklarını yuksekte tutmalarında fayda vardır Bel bolgesini cok sıkan kıyafetlerden uzak durulmalıdır Refluyu yani mide suyunun yemek borusuna cıkışını engelleyen bazı şuruplar ve asit dengeleyici haplar bulunmaktadır
imagesmidehastalarinaozelramazantavsiyeleri5b148b665a204
Oruc tutmak isteyen reflu hastaları iftar ve sahurlardan sonra bu ilacları kullanarak ve aşağıdaki onerilere dikkat ederek ramazan ayını rahat gecirebilirler;
Mide hastaları mide asidini artıran asitli icecekler tuketmemelidir
Ozellikle sahurda yağlı, kızarmış, cok acılı ve baharatlı yemeklerden uzak durulmalıdır
Tatlı olarak şerbetli ve ağır tatlılar yerine sutlu ve meyveli hafif tatlılar tercih edilmelidir
Yemeğe corbayla başlayıp yavaş bir şekilde devam edilmelidir
Sahurda zeytin, sucuk gibi mideyi rahatsız eden gıdalardan kacınmaları gerekmektedir
Fırından yeni cıkmış sıcak beyaz ekmek tuketmekten kacınılmalıdır
Demli cay ve cok kahve tuketimi yine mide şikayetlerini artırabilmektedir
imagesmidehastalarinaozelramazantavsiyeleri5b148b680eccd
h 4Kan şekerini cabuk yukselten gıdalardan uzak durun Beyaz ekmek yerine esmer ekmek tuketmeleri daha faydalıdır Sadece mide hastalarının değil, insulin direnci olan hastalarında esmer ekmeklerden tam tahıllı, cavdar gibi ekmekler tercih etmesi gerekmektedir Uzun sure tok kalmak isteyen herkes buna dikkat etmelidir Beyaz ekmek, pirinc pilavı, şerbetli tatlılar glisemik indeksi yuksek yani kan şekerini cabuk yukselten gıdalardır Butun gun ac kalacağım duşuncesiyle bu gıdalar cok tuketilmektedir Tok tutma ozelliği olmayan bu gıdalar bir de uzerine şekeri, mide hastalarında ise mide asidini yukseltmekte, şeker hastalığına ve refluye sebep olmaktadır Pirinc pilavı yerine bulgur tercih edilmelidir
imagesmidehastalarinaozelramazantavsiyeleri5b148b6a18a4d
Sahurda ise yemek yerine kahvaltı turu yiyecekler tuketilmelidir Yumurta ozellikle sahurda cok onemlidir Tok tutar, şekeri yukseltmez ve mideyi rahatsız edici etkisi yoktur Mide sorunları olan insanlar sahurdan ve iftardan sonra koruyucu ve asit duzenleyici ilaclarını kullanarak, ramazanı kolay bir şekilde gecirebilirler
imagesmidehastalarinaozelramazantavsiyeleri5b148b6d75a43
h 4Zeytinyağlı yemekler ve bol sıvı tuketin Bağırsak sistemi yemek yemekle de uyarılan bir sistemdir Uzun sure ac kalmayla bu uyarılma olmayacağından bu durum kabızlıklara yol acabilmektedir Kabızlık sorunu cekmeyen bir kişi ramazan da bu duzenin bozulması sonucu kabızlık şikayeti yaşayabilmektedir İftar ve sahur arasında zeytinyağlı yemekler, bol sıvı tuketilmesi kabızlık sorunu yaşayanlara fayda sağlamaktadır Ciddi kabızlık problemi yaşayan insanlar sahurda laksatif olarak adlandırılan bağırsağı yumuşatan yeni nesil ilacları kullanabilirler
imagesmidehastalarinaozelramazantavsiyeleri5b148b649c90c
h 4Bu onerilere mutlaka uyun Gastrit toplumun yuzde 2530'unda vardır ve yaygın olarak gorulmektedir Mide sorunları olan kişiler mide koruyucu ve asit azaltıcı ilaclarını kullandıkları takdirde oruc tutmalarında sakınca yoktur İftarda ve sahurda yenilen besinlere cok dikkat edilmelidir Fakat aclığa hic tahammul edemeyen hemen midesi ağrıyan ve yakın zamanda mide kanaması gecirmiş kişilerin oruc tutması sakıncalıdır Reflu hastası bir kişinin iftarda hızlı yemek yememesi, sahur da ise yemek yiyip hemen yatmaması gerekmektedir Yemek yerken dik oturulmalı ve yemek yedikten sonra hemen uyunmamalı ve uzanılmamalıdır İftar da yemeklerin hafif olması ve yavaş yenmesi onerilmektedir Gece yatarken yastıklarını yuksekte tutmalarında fayda vardır Bel bolgesini cok sıkan kıyafetlerden uzak durulmalıdır Refluyu yani mide suyunun yemek borusuna cıkışını engelleyen bazı şuruplar ve asit dengeleyici haplar bulunmaktadır
imagesmidehastalarinaozelramazantavsiyeleri5b148b665a204
Oruc tutmak isteyen reflu hastaları iftar ve sahurlardan sonra bu ilacları kullanarak ve aşağıdaki onerilere dikkat ederek ramazan ayını rahat gecirebilirler;
Mide hastaları mide asidini artıran asitli icecekler tuketmemelidir
Ozellikle sahurda yağlı, kızarmış, cok acılı ve baharatlı yemeklerden uzak durulmalıdır
Tatlı olarak şerbetli ve ağır tatlılar yerine sutlu ve meyveli hafif tatlılar tercih edilmelidir
Yemeğe corbayla başlayıp yavaş bir şekilde devam edilmelidir
Sahurda zeytin, sucuk gibi mideyi rahatsız eden gıdalardan kacınmaları gerekmektedir
Fırından yeni cıkmış sıcak beyaz ekmek tuketmekten kacınılmalıdır
Demli cay ve cok kahve tuketimi yine mide şikayetlerini artırabilmektedir
imagesmidehastalarinaozelramazantavsiyeleri5b148b680eccd
h 4Kan şekerini cabuk yukselten gıdalardan uzak durun Beyaz ekmek yerine esmer ekmek tuketmeleri daha faydalıdır Sadece mide hastalarının değil, insulin direnci olan hastalarında esmer ekmeklerden tam tahıllı, cavdar gibi ekmekler tercih etmesi gerekmektedir Uzun sure tok kalmak isteyen herkes buna dikkat etmelidir Beyaz ekmek, pirinc pilavı, şerbetli tatlılar glisemik indeksi yuksek yani kan şekerini cabuk yukselten gıdalardır Butun gun ac kalacağım duşuncesiyle bu gıdalar cok tuketilmektedir Tok tutma ozelliği olmayan bu gıdalar bir de uzerine şekeri, mide hastalarında ise mide asidini yukseltmekte, şeker hastalığına ve refluye sebep olmaktadır Pirinc pilavı yerine bulgur tercih edilmelidir
imagesmidehastalarinaozelramazantavsiyeleri5b148b6a18a4d
Sahurda ise yemek yerine kahvaltı turu yiyecekler tuketilmelidir Yumurta ozellikle sahurda cok onemlidir Tok tutar, şekeri yukseltmez ve mideyi rahatsız edici etkisi yoktur Mide sorunları olan insanlar sahurdan ve iftardan sonra koruyucu ve asit duzenleyici ilaclarını kullanarak, ramazanı kolay bir şekilde gecirebilirler
imagesmidehastalarinaozelramazantavsiyeleri5b148b6d75a43
h 4Zeytinyağlı yemekler ve bol sıvı tuketin Bağırsak sistemi yemek yemekle de uyarılan bir sistemdir Uzun sure ac kalmayla bu uyarılma olmayacağından bu durum kabızlıklara yol acabilmektedir Kabızlık sorunu cekmeyen bir kişi ramazan da bu duzenin bozulması sonucu kabızlık şikayeti yaşayabilmektedir İftar ve sahur arasında zeytinyağlı yemekler, bol sıvı tuketilmesi kabızlık sorunu yaşayanlara fayda sağlamaktadır Ciddi kabızlık problemi yaşayan insanlar sahurda laksatif olarak adlandırılan bağırsağı yumuşatan yeni nesil ilacları kullanabilirler