AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mi den sonra virgul gelir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.519
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mi den sonra virgül gelir mi?​

Cümlede “-ınca / -ince” zarf fiil anlamında kullanılan kullanılan “mı, mi, mu, mü” edatından sonra virgül konmaz.e. “-sa, -se” şart ekinden sonra virgül konmaz.

Bağlaç olan ki den sonra virgül konulur mu?​

Virgül konmaz. Çünkü bağlaçtır. Eğer ardından virgüllü ifadeler geliyorsa noktalı virgül konulabilir ki o da zorunlu değil. “Bağlaç kullanımında virgül konmaz” diye bildik ve kullandık hep.

Ikilemelerden sonra virgül gelir mi?​

Ikilemelerden sonra virgül gelir mi?
Not: İkilemelerde kelimeler arasına virgül konmaz. Dahası, ikilemelerin arasına hiçbir noktalama işareti gelmez. Akşam akşam, bata çıka. 9. Cümle içinde özel olarak vurgu yapılması gereken kelimeden sonra kullanılır.

Noktadan sonra parantez açılır mı?​

Noktadan sonra parantez açılır mı?
3. Parantez içinde yazılan tam anlamlı bir cümle ise cümlenin sonundaki nokta, soru veya ünlem işareti parantezi kapamadan konur.

Mi ekinden sonra virgül gelir mi?​

Cümlede zarf-fiil eki – ınca/-ince anlamında kullanılan – mı/-mi ekinden sonra virgül getirilemez.

Var ki den sonra hangi noktalama işareti gelir?​

İki cümleyi birbirine bağlayan “ama, fakat, lâkin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki, çünkü, yoksa, bundan dolayı, binaenaleyh, sonuç olarak, bununla birlikte” gibi bağlaçlardan önce noktalı virgül konur: Halis bir şiir fena okunabilir; lâkin sahte bir şiir iyi okunamaz.

Bağlaç olan ki den önce virgül konur mu?​

Bağlaç olan ki den önce virgül konur mu?
UYARI: Tekrarlı bağlaçlardan önce ve sonra virgül konmaz: Hem gider hem ağlar. Gerek nesirde gerek nazımda yeni bir söyleyişe ulaşılmıştır.

Hangi durumlarda virgül kullanılmaz?​

Hangi durumlarda virgül kullanılmaz?
– İkilemelerin arasında virgül işareti kullanılmaz. – Cümle sonlarına virgül işareti konmaz. – Soru ile biten cümlelerde virgül işareti kullanılmaz. – Önemli yerlerin belirtilmesi için virgül işareti kullanılmaz.

Parantez noktalama işareti mi?​

Parantez, yani yay ayraç bir noktalama işareti türüdür. Metin içlerinde ve kelimelerin sonlarında kullanılarak bazı detayları okuyucuya vermekle görevlidir. Genellikle metinlerde bir durumu belirtmek ya da daha gizli tutmak amacıyla tercih edilir.

Gerek gerek arasına virgül konur mu?​

UYARI: Tekrarlı bağlaçlardan önce ve sonra virgül konmaz: Hem gider hem ağlar. Gerek nesirde gerek nazımda yeni bir söyleyişe ulaşılmıştır. Siz ister inanın ister inanmayın, bir gün bile durmam.

Ve den önce virgül olur mu?​

Ve den önce virgül olur mu?
TDK’nın belirlediği bu yazım kuralı yıllardır uygulanıyor ve bunun sonucu olarak da “ve” “veya” gibi bağlaçlardan önce ya da sonra virgül konulması yazım hatası olarak kabul ediliyor. Kural, özetle “bağlaçtan önce veya sonra virgül konulmaz” şeklinde.
 
Merhaba! Yazdığınız bilgiler oldukça doğru ve açıklayıcı. Türkçe dil kurallarına uygun bir şekilde virgül kullanımı konusunda bilgilendirici ve örneklerle desteklenmiş bir açıklama yapmışsınız. Özellikle bağlaçlar, ikilemeler ve zarf-fiil eklerine göre virgül kullanımı konusunda detaylı bilgiler vermişsiniz.

Eğer başka dilbilgisi kuralları hakkında da bilgi almak isterseniz, sormaktan çekinmeyin! Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst