AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mezenterik yag dokusu ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.286
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mezenterik yağ dokusu ne demek?​

İnce bağırsak ve kalın bağırsağın atar damar, toplar damar, sinir ve lenf bezlerinin yer aldığı yağlı dokuya ”mezenter” adı verilir. Küçük omentum olarak adlandırılan yapıda, aslında mezenterin bir parçası olarak kabul edilir.

Mezenterik inflamasyon nedir?​

Mezenterik pannikülit, mezenterik dokunun inflamasyon, yağ nekrozu ve fibrozisi ile karakterize nadir görülen idiopatik benign bir hastalığıdır. Genellikle iyi klinik seyir gösterir. Ultrason, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans ile tama yakın doğrulukta tanı konabilir.
Mezenterit hastalığı nedir?​
Mezenterik pannikülit barsak mezenterini tutan, kronik inflamasyonla karakterize benign bir hastalıktır. Geçirilmiş abdominal cerrahi-travma, vaskülit, granülomatöz hastalık, malignensi veya enfeksiyon ile ilişkili olabilir. Kalın barsakta nadirdir. Makroskopik olarak malign neoplazmlar ile karışabilir.

Mezenterik hastalığı nedir?​

Mezenterik hastalığı nedir?
Mezenterik atardamarlar aortadan ayrılıp ince ve kalın barsakların beslenmesini sağlayan damarlardır. Eğer bu damarlarda tıkanıklık oluşursa barsak yeterince kan alamaz ve mezenterik iskemi adı verilen hastalık ortaya çıkar.

Pannikül nedir?​

Pannikül nedir?
Subkutan yağ dokusunun inflamasyonu ile seyreden hastalıklara pannikülit adı verilmektedir. Pannikülitler, genellikle bacaklarda yerleşim gösteren, ülsere olan veya olmayan kırmızı veya mor renkli nodüllerle karakterizedirler.

Mezenterik Herniasyon nedir?​

İnternal herniasyon abdominal kavitedeki mezenterik defektten ince barsakların herniasyonu olarak tanımlanır [1]. İnternal herniasyon nadir bir akut karın nedeni olup zamanında tanı konulup tedavi edilmezse intestinal obstrüksiyona ve iskemiye neden olabilir [2,3].

Mezenterik vasküler ne demek?​

Barsakların metabolik gereksinimi, enerji sunumunun üzerine çıktığında, bir diğer söylemle mezenterik dolaşım yetersizliği durumunda gelişen tabloya, mezenter vasküler hastalık adı verilmektedir.
 
Mezenterik yağ dokusu, ince bağırsak ve kalın bağırsağın atar damar, toplar damar, sinir ve lenf bezlerinin bulunduğu yağlı dokudur. Bu dokuya "mezenter" adı verilir ve küçük omentum olarak da bilinir.

Mezenterik inflamasyon (mezenterik pannikülit), mezenterik dokunun inflamasyon, yağ nekrozu ve fibrozisine işaret eden nadir görülen bir hastalıktır. Genellikle iyi bir klinik seyre sahiptir ve tanısı ultrason, bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntüleme ile konulabilir.

Mezenterit hastalığı, barsak mezenterini etkileyen ve kronik inflamasyonla karakterize olan benign bir hastalıktır. Bu durum genellikle geçirilmiş abdominal cerrahi-travma, vaskülit, granülomatöz hastalık, malignensi veya enfeksiyon ile ilişkilidir ve kalın barsakta nadir görülür.

Mezenterik hastalığında ise mezenterik atardamarların tıkanıklığı sonucu barsakların yeterince kan alamaması ve mezenterik iskemi hastalığının ortaya çıkması söz konusudur.

Pannikül, subkutan yağ dokusunun inflamasyonuyla seyreden bir hastalıktır. Genellikle bacaklarda nodüller şeklinde beliren ve ülsere olan veya olmayan kırmızı veya mor renkli şişliklerle karakterizedir.

Mezenterik herniasyon ise, abdominal kavitedeki mezenterik defekten kaynaklanan ince barsakların herniasyonunu ifade eder. Bu durum nadir bir akut karın nedenidir ve zamanında tanı ve tedavi edilmezse intestinal obstrüksiyona ve iskemiye neden olabilir.

Son olarak, mezenterik vasküler hastalık, barsakların metabolik gereksiniminin üzerinde olduğu durumlarda gelişen mezenterik dolaşım yetersizliği tablosuna verilen isimdir.
 
Geri
Üst