AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Meze ve ordovr nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Meze ve ordövr nedir?​

Ordövr; içine genellikle soğuk mezelerin konduğu, yemekten önce iştah açmak niyetiyle yenilen mezelerin toplamına verilen isimdir.

Karışık meze tabağına ne denir?​

Ordövr, (Fransızca: Hors-d’œuvre, Türkçe: Esas yemeğin dışında) iştah açıcı olarak yemekten önce sunulan mezelere verilen ad. – Ordövr tabağında görsellik çok önemlidir. Bu yüzden hem mide, hem de göz zevkine hitap eden yiyecekler bir araya getirilmelidir.
Antre tabağı ne demek?
Çorba ve başlangıç yemeğinden sonra sunulan üçüncü yemek veya ana yemekten önce yenilen yemeklere antre yemekler denilmektedir. Antre yemekler, çok eskiden Ruslarda ve Fransızlarda yemek masasında değil, salonun dışındaki bir odada beyaz şarap eşliğinde verilmekteydi.

Aşağıdakilerden hangisi meze olarak verilen yiyeceklerden sayılamaz?​

Ağır hiçbir yiyecek meze sınıfına dahil edilmez. Mezeler karın doyuracak boyutlarda sunulmazlar. Neyle sunuluyor olursa olsun yavaş yenirler. Sohbet ve içki eşliğinde oldukça yavaş yenirler, sofrada uzun süre kalmaları gerekir.

Ordövr tabağına ne konur?​

Ordövr tabağına peynirli kabak rulo, bruschetta, acılı karides tempura, peynir ve somon rulo gibi farklı atıştırmalıklar ekleyebilirsiniz. Yemek sıralanışı; Soğuk ordövrler, çorbalar, sıcak ordövrler, balıklar, ana yemekler ve antreler şeklinde olmalıdır.
Mezelerin işlevi nedir?
Mezeler başlangıç yemeği olarak küçük ve şık porsiyonlar hâlinde sunulan, soğuk ve sıcak pek çok çeşidi bulunan yiyeceklerdir. Mezelerin mevsimlere göre taze bulunan ürünlerden hazırlanması gerekir.

Soğuk ordövr çeşitleri nelerdir?​

Soğuk ordövrler: Mezeler, füme balıklar, balık yumurtası, havyar, vb. Sıcak ordövrler: Volavan, kroket, börek çeşitleri, ravioli, lazanya, küçük şişler, küçük kebaplar, peynir sufle vb hamur işleri (daima miktar az, porsiyon küçük ve süslü hazırlanır). Balıklar: Sebze ve sosla hazırlanmış bütün balıklardan oluşur.

Ordövr tabağı ne olur?​

Aşçının düş gücüne bağlı olarak sonsuz çeşitlilik gösterebilirse de, klasik bir ordövr tabağında havyar, kabuklu deniz ürünleri, pâté, marinatlı ya da soslu sebzeler, küçük börek ve kanepeler bulunur. Ordövr yemek öncesinde olduğu gibi, içki ile de sunulabilir.
Ordövr tabağı ne oluyor?
Ordövr tabağı, ana yemeklerden önce sunulan iştah açıcı bir başlangıç yemeğidir. Fransızca kökenli bir kelime olan ordövr, ‘esas yemeğin dışında’ anlamına gelir. Ordövr tabağında sunulan yiyecekler ülkeden ülkeye değişse de, genel olarak aperatif tariflere ve mezelere yer verilir.

Meze olarak verilen yiyecekler nelerdir?​

Zeytinyağlı yemeklerin hepsi, sebze garnitürleri, kroketler, dip soslar, bütün kızartmalar, balıklar ve diğer deniz ürünleri meze olarak verilen yiyecekler arasındadır.

Soğuk ordövr tabağında neler olur?​

Soğuk Ordövr Tabağı
Ordövr çeşitleri nelerdir?
Sıcak Ordövr Tabağı
 
Geri
Üst