AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Meze nedir kisaca tanimi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Meze nedir kısaca tanımı?​

Meze (Yunanca μεζές; Bulgarca, Sırpça, ve Makedonca мезе, Karadağ dilinde Meza) Doğu Akdeniz’de ve özellikle Türk mutfağında yer alan bir yiyecek grubudur. Genelde soğuk servis edilir. Ana yemek öncesi aperitif olarak yenildiği gibi, çilingir sofralarının da vazgeçilmez öğesidir.

Rakı mezesi nedir?​

1) Haydari Rakının yanına en güzel ne gider dendiğinde şüphesiz çoğu kişinin aklına yoğurt ve yoğurtlu mezeler gelir. Rakı masalarının olmazsa olmazlarından haydariyi bilmeyeniniz varsa yapılışıyla beraber mutlaka öğrensin. Çünkü hem kolay hem de pratik bir mezedir ve rakıyla beraber mükemmel bir ikili olur bu yiyecek.
Meze nedir çeşitleri nelerdir?
Meze çeşitleri; soğuk ve sıcak olarak ikiye ayrılmaktadır. Soğuk meze çeşitleri; peynir türleri, zeytinyağlı sebze tabakları, turşu çeşitleri, kızartmalar, çirozlar, yoğurtlu meze türleri, pastırmalar, pateler, meyveler, füme et ve balıklar, cipsler, humus, tarator, ezme, çemen, dip soslar olarak sıralanabilir.
Meze nedir nasıl yapılır?
Meze nedir sorusu çok büyük bir alanı kapsamaktadır. Dünya yemek literatüründe ordövr ismi ile anılmaktadır. Dünyada, Orta Doğu de ve Türkiye de özel bir yere sahip olup hafifliği, lezzeti ile kendine hayran bırakan soğuk yemeklerdir. Çeşit olarak her türlü duruma ortama hitap eden mezeler vardır.

Meze Nedir Tarihçesi?​

Meze Kelimesi Kökeni Farsça “lezzet” anlamına gelen “maza” kelimesine dayanıyor. Ülkemizde ve Orta Doğu’da “meze” olarak bilinen bu servis çeşidi, İtalya’da “antipasti”, Fransa’da “ordövr(hors d’ouvre)” ve İspanya’da da “tapas” gibi farklı isimlerle biliniyor.

Kaç çeşit meze vardır?​

Haydari Tarifi.
Rakı mezesi nasıl olur?
Rakının yanında olmazsa olmaz en iyi meze muhabbettir….Rakı Mezeleri
- Haydari. Haydari.
- Muhammara. Muhammara.
- 3. Közlenmiş Patlıcan Salatası Közlenmiş Patlıcan Salatası
- Tarator.
- Acılı Ezme.
- 6. Şakşuka.
- 7. Zeytinyağlı Fava.
- 8. Humus.
Meyhane mezeleri nelerdir?
İşte meyhane severlerin yüzlerini güldürecek birbirinden lezzetli ve pratik meze tarifleri!
Yeni Meze Tarifleri
Bilenler bilir İzmir’de özellikle balıkçılarda ATOM adı altında ikram edilen bir mezedir. Tam acı severlerin sevdiği basit ama lezzetli bir meze. O kadar acı biberden yapılıyor ki yerken gözlerinizden yaş geliyor ama yine de kızarmış ekmeğinizi yoğurduna banıp yemekten kendinizi alamıyorsunuz.
Haydari mezenin ismi nereden geliyor?
Haydari. Arapça hdr kökünden gelen haydar kelimesinden türetilen haydari, süzme yoğurt, türlü ot ve baharatın bir araya gelmesiyle hazırlanan bir meze.
Mezeleri kim hazırlar?
Ülkemizde ve Ortadoğu’da meze, İtalya’da antipasta, Fransa’da (Hors d’ouvre) ordövr, İspanya’da tapas, Magrip ülkelerinde ise mukabalat diye isimlendirilir. Mutfakta soğuk mezeleri soğukçu tabir ettiğimiz Chef Garde Manger hazırlar. Chef Entermetier tarafından hazırlanır.

Başlangıç tabağında ne olur?​

Aşçının düş gücüne bağlı olarak sonsuz çeşitlilik gösterebilirse de, klasik bir ordövr tabağında havyar, kabuklu deniz ürünleri, pâté, marinatlı ya da soslu sebzeler, küçük börek ve kanepeler bulunur. Ordövr yemek öncesinde olduğu gibi, içki ile de sunulabilir.

Soğuk antreler nedir?​

Soğuk antreler; aynı şekilde soğuk olarak hazırlanan etler (roast beef), tartlar, et jöleleri, galantinler, soğuk şarküteri ürünlerini içerir.
Kaç çeşit meze var?
 
Geri
Üst