Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mezarliktan cikarken ne denir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.736
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mezarlıktan çıkarken ne denir?​

* Hadis-i şerifte şöyle buyuruyor: “Bir müminin kabrini ziyaret ederken, ‘Allahümme inni es’elüke-bi-hurmet-i Muhammed aleyhisselam en la tü’azzibe hazelmeyyit’ derse, o meyyitin azabı kıyamete kadar ref olur (kaldırılır).” * Kabir ziyareti yapan bir kimse ayakta, “Esselamü aleyküm, ya Ehle dar-il kavm-ilmü’minin!

Mezarlıkları ziyaret etmek bize ne kazandırır?​

c) Salih kişilerin kabirlerini özellikle Peygamber Efendimiz (S.A.S.) ve ashabı kiramın bilinen kabirlerini ziyaret etmek ruhlara ferahlık sağlar, yüce duyguların oluşmasına sebep olur. d) Kabir ziyareti insanın geçmişi, dini kültürü ve tarihi ile bağlarının gelişmesine sebep olur.
Ölen kişinin kabrini ziyaret edince ne olur?​
Peygamber’in ve Allah’ın veli kullarının kabirlerini ziyaret için yolculuğa çıkmak menduptur. Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmuştur: “Kim, beni öldükten sonra ziyaret ederse, sanki hayatımda iken ziyaret etmiş gibi olur.”(Mansur Ali Nasif, et- Tâc, el-Câmiu’l-Usûl, II/190).

Hangi durumlarda kabir ziyareti yapılmaz?​

Hangi durumlarda kabir ziyareti yapılmaz?
Kabrin başında yüksek sesle ağlayıp gürültü yapmak, kabrin demirlik ve taşlarını öpmek, onlara sarılıp ağlamak, bez bağlamak, mum yakmak kabir ziyaretiyle bağdaşmaz. Aynı şekilde kabir ziyaretinde kabirler çiğnenmez, üzerine oturulmaz ve yatılmaz.

Mezarlığın yanından geçerken Fatiha okunur mu?​

Mezarlığın yanından geçerken Fatiha okunur mu?
Mezar taşlarını okuyunuz. Hepsinde “El Fatiha” yazar. Yani, “Buradan geçerken Fatiha’yı ihmal etmeyiniz, bir Fatiha okumayı çok görmeyiniz, hediye ediniz” der gibiler.

Kabir ziyareti ne demek?​

Kabir Ziyareti, erkek ve kadın Müslümanlar için menduptur. Mezarlıkların ziyaret edilmesi, bu vesileyle ölünün hatırlanması ve orada yatanlardan ibret alınması Dinimizin tavsiye ettiği hususlardandır.

Ay hali iken mezarlığa gidilir mi?​

Kadınlar da regl olsa bile kabir ziyaretinde bulunabilir. Yani adetli kadın kabir ziyareti yapabilir. Kadınların özel hallerinde iken kabir ziyareti yapmalarını yasaklayan bir âyet veya hadis yoktur. Bu sebeple kadınların bu halde iken kabir ziyareti yapmaları ve dua niyetiyle ezberden dua ayetlerini okumaları caizdir.
Namaz abdesti almadan Fatiha okunur mu?​
Fatiha Suresi Abdestsiz Okunur mu? Fatiha Suresi, ister ev içerisinde ister ev dışında ezbere abdestsiz okunabilir. Belli haram bölgeler dışında, istenilen yerde okunabilir.

Neden mezarlıkta Fatiha okunur?​

Neden mezarlıkta Fatiha okunur?
Fatiha suresi de Kur’an’ın bir parçasıdır. Ölülere Kur’an okuyup ruhlarına sevabını göndermenin hükmü Fatiha için de geçerlidir. Mezar taşlarında ruhuna el-Fatiha yazılması, o mezarı ziyaret edenlerin Fatiha suresini okumalarına vesile olmak içindir.

Gece mezarlığa gitmek iyi midir?​

Gece mezarlığa gitmek iyi midir?
Çünkü bu, ahireti hatırlatır” (İbn Mâce, Cenâiz: 47; Müslim, Ce-nâiz: 106; Ebû Dâvûd, Cenâiz: 77: Ne-sâ’î, Cenâiz) buyurulmuştur. Kabir ziyaretinin herhangi bir günü yoktur. Her zaman ziyaret edilebilir. Peygamberimiz bazen geceleri de Baki Kabristanı’na giderdi.
 
Mezarlıktan çıkarken genellikle "Esselamü aleyküm, ya Ehle dar-il kavm-ilmü’minin" gibi dualar veya selamlar söylenebilir. Mezarlıktan ayrılırken de Allah'tan o meyyidin azabının kaldırılması için dua etmek tavsiye edilir.

Mezarlıkları ziyaret etmenin birçok faydası vardır. Salih kişilerin kabirlerini ziyaret etmek, ruhlara ferahlık sağlayabilir ve yüce duyguların oluşmasına sebep olabilir. Ayrıca kabir ziyareti yapmak, insanın geçmişi, dini kültürü ve tarihi ile bağlarının gelişmesine yardımcı olabilir.

Ölen kişinin kabrini ziyaret etmek, Peygamber'in ve Allah'ın veli kullarının kabirlerini ziyaret etmek menduptur. Ziyaretçi, ölen kişinin hayattayken ziyaret etmiş gibi sevap kazanabilir.

Kabir ziyareti yaparken belli durumlarda dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Mesela, kabrin başında yüksek sesle ağlamak, kabirleri çiğnemek veya üzerine oturmak gibi davranışlar kabir ziyareti ile bağdaşmaz.

Mezarlıkların yanından geçerken Fatiha okumak tavsiye edilir. Mezar taşlarında genellikle "El Fatiha" ibaresi olduğundan, bu durumda Fatiha okuyarak ölülere dua etmek önemlidir.

Kabir ziyareti, Müslümanlar için önemli bir ibadettir. Mezarlıkların ziyaret edilmesi, ölenlerin hatırlanması ve orada yatanlardan ibret alınması dinimizin tavsiye ettiği bir uygulamadır.

Ay hali (regl) iken kadınlar da kabir ziyaretinde bulunabilir. Kadınların özel hallerinde iken kabir ziyareti yapmalarını yasaklayan bir ayet veya hadis bulunmamaktadır. Bu nedenle kadınlar regl iken de kabir ziyareti yapabilirler.

Namaz abdesti almadan Fatiha okunabilir. Fatiha Suresi, abdestsiz olarak da okunabilir. Belli haram bölgeler dışında istenilen yerde Fatiha Suresi okunabilir.

Mezarlıkta Fatiha okunmasının amacı, ölülere Kur'an okuyarak onlara sevap göndermektir. Mezar taşlarında "El Fatiha" ibaresi bulunduğundan, mezarları ziyaret edenlerin bu sureyi okumalarına teşvik etmek amacıyla Fatiha suresi okunabilir.

Gece mezarlığa gitmek teşvik edilen bir davranıştır. Çünkü gece mezarlık ziyareti, ahireti hatırlatır ve insanın ölüm gerçeğiyle yüzleşmesine yardımcı olabilir. Peygamberimiz de zaman zaman geceleri mezarlıkları ziyaret ederdi. Kabir ziyareti her zaman yapılabilir, herhangi bir belirli günü yoktur.
 
Geri
Üst