AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mezarlikta mezarlar neden parmakla gosterilmez?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mezarlıkta mezarlar neden parmakla gösterilmez?​

Türkler gizli güçleri olduğuna inandıkları tabiata kutsallık vermişlerdir. Göynük köylerinde bu izler İslâm dini içinde az da olsa görülmektedir. Mezarlar parmakla gösterilmez eğer gösterilirse parmak acıyana kadar ısırılır.

Hristiyanlar neden tabutla gömülür?​

Hristiyanlar neden tabutla gömülür?
Cenaze törenini takiben peder ve cenazeye katılanlar mezarlığa giderler. Mezarlıkta peder tekrar Trisagion ilahisini söyler ve tabut mezara yerleştirilirken insanlara RAB’bin vaadi olan, Mesih’in ikinci gelişini ve ölülerin dirilişini hatırlatır.

Mezarın üzerine su neden dökülür?​

Mezar üzerine su dökülmesinin nedeni ise mezar üzerinde olan toprağın yeşillenmesini ve toprağı koruyarak rüzgardan etkilenmemesini sağlamak olmaktadır. Mezar üzerine su dökmek dinen ise Hazreti Peygamberin yapmış olduğu bir sünnet olduğundan manevi olarak fayda vereceği düşünüldüğü için yapılmaktadır.

Mezara nur iner mi?​

Mezara nur iner mi?
Gönlü nur dolmuş aşığın kabrinden nur saçılması hayret edilecek bir şey de değildir. Divan şairleri sevgili mezarları başlarına gelirse mezarlarına nur ineceğini hayal eder. Yahut da sevgili, lütfedip aşığın mezarına gelirse, kabirde yatan aşığın bir aşk şehidi olduğuna delil olarak kabrinden çıkan nurları görecektir.

Arapların mezar taşı var mı?​

Arap dünyasında mezar taşı yoktur. Ölünün toprakla bütünleşmesi ve zaman içinde kaybolması istenir. Kutsanması günahtır.Mezarlara taş dikilmesi ve bu taşın sanat eseri hâline getirilecek kadar süslenmesi İslam coğrafyasında sadece Anadolu’da görülmektedir.

Hıristiyan mezarlarının baş kısmı hangi yönü gösterir?​

Hıristiyan mezarlarının baş kısmı hangi yönü gösterir?
Bu toprak papaz tarafından iman (dua) okunarak kutsanır. Defin esnasında ölü mezara indirildikten sonra mezara ilk olarak bu kutsanmış toprak atılır. Kabir, ölünün ayakları doğu yönüne, başı ise batı yönüne doğru gelecek şekilde kazılır. Mevta bu yönlere göre mezara yatırılır.

Tabutla cenaze gömmek caiz mi?​

Cenazelerin, geleneksel yöntemle açılan kabre kefenle defnedilmesinin de riskli olduğu durumlarda, ceset torbası veya tabutla defnedilmesi de caizdir” denildi.

Mezara neden su dökülür ölüye faydası var mı?​

Mezara neden su dökülür ölüye faydası var mı?
Toprakla örtülen kabrin sulanarak iyice oturması ve toprağın rüzgârla gitmesinin engellenmesi de sağlanmış olur. Ayrıca toprak yerleşerek kabrin çökmesi ve vahşi hayvanların cenazeye zarar vermesi de engellenmiş olur.

Mezara su dökmenin ölüye faydası var mı?​

Ölüye faydası var mı? Ölüyü gömünce toprağa su dökmek, toprağın… sıkışmasını sağlar, bu, islam dinine göre sünnettir.

Ölünün toprağı neden çöker?​

Ölünün toprağı neden çöker?
mezara naaşın gömülmesinin akabinde zamanla tahtaların çürümesinden mütevellit toprağın hazneye (sapma da denir) dolması ile mezarın üstündeki toprağın çökmesi olayı. bazı mezarlarda neden çökme olmuyor diye soranlar için de mezara tahta yerine mermer ya da briket konulmasından dolayı diyebiliriz.

Nur nasıl bir şey?​

Sözlükte “aydın ve ışıklı olmak” mânasındaki nevr kökünden türemiş bir isim olan nûr “aydınlık, ışık” demektir. Râgıb el-İsfahânî nurun dünyevî ve uhrevî olmak üzere ikiye ayrıldığını belirtir.

Suudi Arabistanda Ölüler nasıl gömülür?​

Suudi Arabistanda Ölüler nasıl gömülür?
CEVAP: Arabistan’da ve genellikle Körfez ülkelerinde mezarlara değer verilmez. Ölü gömülür, üstü düzlenir. Öyle kalır. Çiğnenip geçilme diye bir şey yok.

Mezarın içine neden taş konur?​

ibrani kültüründe ölenin ziyaret edildiği anlamını taşır. mümkün olduğu takdirde ölenin yaşadığı yahut beraber zaman geçirilen yerlerden alınarak mezarına bırakılır. taş bırakmak unutulmadığı anlamına gelir. diğer bir yaklaşım ise ölenin ruhunun mezarın etrafında beyhude gezmemesi ve yerine oturabilmesi içindir.

Mezarların baş kısmı nereye bakar?​

Mezarların baş kısmı nereye bakar?
Kıblede yüzde 40-45 civarında bir sapma olabilir, bunun da dinen herhangi bir sakıncası yoktur. Genel anlamda mezarların hepsi kıbleye bakar” dedi.

Hıristiyan mezarlarının baş kısmı kuzeyi göstermektedir doğru mu yanlış mı?​

Hristiyan mezarlarında baş taraf Güney yönünü işaret eder.
 
Mezarlık kültürü, farklı toplumlar ve inançlar arasında çeşitlilik göstermektedir. Mezarlıkta mezarların parmakla gösterilmemesi, bir inanç veya halk geleneğiyle ilgili olabilir. Örneğin, Türklerin gizli güçlere inandığı ve doğaya kutsallık atfettiği belirtilmiş. Mezarların parmakla gösterilmemesi, geleneksel inançlara dayanan bir uygulama olabilir.

Hristiyanlar tabutla gömülme geleneğini sürdürmektedirler. Bu uygulamanın kökeni dini ritüellere dayanmaktadır. Tabutun kullanılması, cenazenin defninde dini bir önem taşımaktadır. Cenaze töreninde tabutun yerleştirilmesi ve Mesih'in ikinci gelişinin hatırlatılması gibi nedenlerle tabutla gömülme yaygındır.

Mezarın üzerine su dökülmesi ise farklı nedenlere dayanabilir. Hem toprağın nemlenerek yeşermesini sağlamak, hem de manevi olarak fayda sağlayacağına inanıldığı için bu uygulama yapılmaktadır. İslam dininde de bu uygulamanın Hazreti Peygamberin sünneti olduğuna inanılarak gerçekleştirildiği ifade edilmektedir.

Mezarlarında taş olmaması ise Arap dünyasındaki geleneğe işaret edebilir. Bu geleneğin kökeni, ölünün toprakla bütünleşmesini ve zaman içinde kaybolmasını istemek olabilir. Mezarların süslenmesi ve taş dikilmesi uygulamasının sadece Anadolu coğrafyasında görüldüğü belirtilmektedir.

Hıristiyan mezarlarının baş kısmının güneyi gösterdiği ifade edilmektedir. Bu daire şeklindeki mezarlık düzeni, belirli bir yöne uygun olarak planlanmış olabilir. Mezarların kuzeyi gösterdiği doğruluğu veya yanlışlığı belirli bir coğrafyaya veya inanç sistemine göre değişebilir.

Bu konularda farklı kültürlerin ve inançların mezarlık uygulamalarına dair bilgiler paylaşılmıştır. Mezarlık kültürü, tarihi, coğrafi, dini ve kültürel faktörlere göre farklılık gösterebilir.
 
Geri
Üst