Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mezara zarar vermek gunah mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mezara zarar vermek günah mı?​

İbadethanelere, bunların eklentilerine, buralardaki eşyaya, mezarlara, bunların üzerindeki yapılara, mezarlıklardaki tesislere, mezarlıkların korunmasına yönelik olarak yapılan yapılara yıkmak, bozmak veya kırmak suretiyle zarar veren kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m.153/1).

Bir mezara en fazla kaç kişi gömülebilir?​

Normal şartlarda bir kabre, yalnız bir cenaze defnedilir. Zaruret hâlinde bir kabre birden çok cenaze konulabilir. Nitekim Hz. Peygamber Uhud şehitleri için böyle bir uygulama yapmıştır.

Mezarın üstüne basılır mı?​

Mezarın üstüne basılır mı?
Ancak kabristandan okumadan geçmek, kabirlerin üzerinde uyumak veya kirletmek mekruhtur. Eğer kabirlerin üzerine basmak zarureti varsa,1 Fatiha,11 İhlası şerif okunup,o kabristanda yatan müslümanların ruhlarına hediye edildikten sonra basılıp geçilebilir. Kabir üzerindeki otları yolmak ve ağaçları kesmek mekruhtur.

Iki mezar arasında neden yatılmaz?​

Iki mezar arasında neden yatılmaz?
İki mezar arasına yatılırsa cin çarpmaz. Rastgele atılırsa cin çarpar.

Mezara su dökmek günah mı?​

Mezar üzerine su dökülmesinin nedeni ise mezar üzerinde olan toprağın yeşillenmesini ve toprağı koruyarak rüzgardan etkilenmemesini sağlamak olmaktadır. Mezar üzerine su dökmek dinen ise Hazreti Peygamberin yapmış olduğu bir sünnet olduğundan manevi olarak fayda vereceği düşünüldüğü için yapılmaktadır.

Mezara her gün gitmek günah mı?​

Rasülullah (s.a.v), “Kabirleri ziyaret ediniz. Çünkü kabirleri ziyaret, size ahreti hatırlatır” buyurmuştur (İbn Mâce, Cenâiz – 47). Bu bakımdan mezarlıkların ziyaret edilmesi, bu vesileyle ölünün hatırlanması ve orada yatanlardan ibret alınması Dinimizin tavsiye ettiği hususlardandır.

Üst üste cenaze nasıl gömülür?​

Üst üste cenaze nasıl gömülür?
Cenazenin daha önce ölmüş bir yakının üstüne defin edilmesi için ilk gömü tarihinden itibaren en az 5 (Beş) yıl geçmiş olması şartı aranır. Üste gömü yapılacak olan kabrin başında mutlaka okunabilir bir baştaşı olmalı ve müdüriyet kayıtları ile baştaşındaki bilgilerin birbirini doğrulaması gereklidir.

Mezarın otlarını temizlemek günah mı?​

Mezarın otlarını temizlemek günah mı?
Bir vatandaşın, ‘Mezarlıktaki ağaç, ot gibi bitkileri kesmek caiz midir?’ sorusunu cevaplandıran Din İşleri Yüksek Kurulu, mezarlıkta bulunan yaş ot ve ağaçları, bakım amaçlı olmadıkça yolmak ve kesmenin mekruh olduğunu açıkladı.
Sık sık mezarlığa gitmek günah mı?​
Mezarlıkta uyumak ne anlama gelir?​
Rüyada mezarlıkta uyumak, uzun süredir görmediğiniz arkadaşlarınızla özleminizi gidereceğinizi gösterebilir. Diğer yandan eğer arkadaşınız vefat etmiş ise sizden ziyaret bekliyor demektir. Rüyada mezarlıkta ağlamak, sağlığınızın kötü olacağı konusunda sizi önceden uyarır, bu yüzden yemeklerinize dikkat etmelisiniz.

Mezara su dökmek sevap mı?​

Mezara su dökmek sevap mı?
MEZARA SU DÖKMENİN DİNİMİZ AÇISINDAN ANLAM VE ÖNEMİ Sorularla İslamiyet sitesinin ilahiyatçıları tarafından konuyla ilgili soruya verdikleri cevaba göre; mezara su dökmek İslam dini açısından sünnettir. Yani İslam Peygamberi Hz. Muhammed S.A.V. mezara su dökmüş ve dökülmesini de tavsiye etmiştir.

Ölen kişi ziyarete gelenleri görür mü?​

Ölen kişi ziyarete gelenleri görür mü?
Peygamber’in ve Allah’ın veli kullarının kabirlerini ziyaret için yolculuğa çıkmak menduptur. Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmuştur: “Kim, beni öldükten sonra ziyaret ederse, sanki hayatımda iken ziyaret etmiş gibi olur.”(Mansur Ali Nasif, et- Tâc, el-Câmiu’l-Usûl, II/190).
 
Mezara zarar vermek günah mıdır?
Evet, ibadethanelere, eklentilere, buralardaki eşyalara, mezarlara ve üzerlerindeki yapıları korumanın önemli olduğu unutulmamalıdır. Mezarların zarar görmesi ise 1 ila 4 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılabilir.

Bir mezara en fazla kaç kişi gömülebilir?
Normal şartlarda bir mezara yalnız bir cenaze defnedilir. Ancak zaruri durumlarda, örneğin Hz. Peygamber'in yaptığı gibi, bir mezara birden fazla cenaze konulabilir.

Mezarın üstüne basılır mı?
Kabirlerin üstüne basmak mekruh kabul edilir. Ancak zaruri durumlarda, kabir üzerine Fatiha ve İhlas okunarak basılabilir. Bunun yerine kabir üzerindeki otları temizlemek veya ağaçları kesmek de mekruh olarak değerlendirilir.

Iki mezar arasında neden yatılmaz?
İki mezar arasına yatmak cinlerin etkisi altında kalınacağına inanıldığı için mekruh kabul edilir. Rastgele atılan yatırılacak olursa cinlerin etkisiyle karşılaşılabilir.

Mezara su dökmek günah mıdır?
Mezarların üzerine su dökülmesi, toprağın korunması ve yeşillenmesi amacıyla yapılan bir uygulamadır. Dine göre, Hazreti Peygamber'in bu uygulamayı yapması nedeniyle manevi fayda sağlayabilir ve günah sayılmaz.

Mezarlığa sık sık gitmek veya uyumak günah mıdır?
Mezarlık ziyareti, ölüleri hatırlamak ve ahireti düşünmek adına tavsiye edilir. Ziyaretlerin sık sık yapılması ibret alınması açısından faydalıdır. Ancak mezarlıkta uyumak gibi davranışlar, genellikle rüya tabirlerinde değerlendirilir ve günah olarak nitelendirilmez.

Üst üste cenaze nasıl gömülür?
Üst üste cenaze gömme durumunda, ilk cenazenin defin tarihinden en az 5 yıl geçmiş olması gerekir. Ayrıca baştaşı olmalı ve mezar kayıtlarının doğrulanması önemlidir.

Mezarın otlarını temizlemek günah mıdır?
Mezarın bakım amaçlı olmayan şekilde otlarını temizlemek veya ağaçlarını kesmek, Din İşleri Yüksek Kurulu'na göre mekruh kabul edilir.

Mezara su dökmek sevap mıdır?
Mezara su dökmek, İslam peygamberi Hz. Muhammed'in sünneti olarak kabul edilir ve İslam dininde bir sevap olarak görülür.

Ölen kişi ziyarete gelenleri görür mü?
Ölen kişinin ziyaretçilerini görebileceği ya da onları hissedebileceği yönünde bir öğreti veya delil bulunmamaktadır. Ancak Peygamber'in ve veli kullarının kabirlerini ziyaret etmenin mendup (tavsiye edilen) olduğu hadislerde belirtilmiştir.
 
Geri
Üst