- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Mezara oturmak günah mi?
Dolayısıyla ölülere saygı duyulması ve saygısızlık anlamı taşıyan davranışlardan kaçınılması gerekir. Bu itibarla, zaruret olmadığı sürece, mezarların üzerinden geçilmesi ve kabirlerin üzerine oturulması dinen uygun bir davranış değildir. Buna göre kabrin üzerinde oturmak dinen doğru bir davranış değildir.Mezar ne zaman yapılmalı Diyanet?
Yapılan mezarın çökmemesi için de cenaze defnedildikten en az bir yıl sonra mezarın yapılması gerekmektedir. Mezar erken yapıldığı takdirde mezarda çökme yaşanabilir. Sadece mezar taşı koymada ise bir maruzat yoktur” diye konuştu.
Kabir ziyareti ne zaman yapılmaz?
Kabir ziyaretinin herhangi bir günü yoktur. Her zaman ziyaret edilebilir. Peygamberimiz bazen geceleri de Baki Kabristanı’na giderdi. Kabri ayakta ziyaret edip ayakta dua etmek sünnettir.
Mezar yıkmak günah mı?
İbadethanelere, bunların eklentilerine, buralardaki eşyaya, mezarlara, bunların üzerindeki yapılara, mezarlıklardaki tesislere, mezarlıkların korunmasına yönelik olarak yapılan yapılara yıkmak, bozmak veya kırmak suretiyle zarar veren kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m.153/1).Abdest almadan mezarlığa gidilir mi?
Gene on bir İhlas-ı şerif veya Yasin-i şerifi okumalı, ziyaret ettiği kişiye ve ümmet-i Muhammed’in küllisine hediye etmelidir. Bütün kabristanları ziyâret etmek müstehaptır, fakat kabristanı ziyâret etmek için abdestli olmak şart değildir.
Mezar yerini değiştirmek günah mı?
Çünkü İslamiyet ölülerin de diriler kadar haklarının savunulması prensibini benimsiyor. Ancak su basması, yol geçmesi veya düşman tarafında kalması gibi nedenlerle kabristanı nakletmek caiz kabul ediliyor.
Okumak amacıyla kabir taşları üzerine oturmakta bir sakınca yoktur. Ancak kabristandan okumadan geçmek, kabirlerin üzerinde uyumak veya kirletmek mekruhtur.