- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 261.862
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Meyveler olgunlaştı hangi mevsim?
Hangi meyve, sebze hangi mevsimde yenir?Bazı meyveler toplandıktan sonra olgunlaşmaya nasıl devam eder?
Bu tür meyvelerin olgunlaşma sürecinde etilen seviyesinde ve solunum hızında ani bir artış olur, bu süreç meyve koparıldıktan sonra da devam edebilir. Çünkü meyve ana bitkiden su ve besin sağlayamamasına rağmen metabolik olarak halen aktiftir. Bu nedenle meyve koparıldıktan sonra da solunum ve olgunlaşma devam eder.
Ön işlemlerin amacı nedir?
Ürünün daha sonra tüketilmek, işlenmek yada pazarlanmak üzere kalitesini koruyacak koşullarda bekletilmesi depolama olarak tanımlanmaktadır.Hangi ayda hangi sebze ve meyve yenir?
Usul Usul Cevaplıyoruz: Hangi Mevsimde Hangi Meyve ve Sebze Yenir?
Ham meyve nasıl olgunlaşır?
Olgunlaşmamış meyveleri bir kese kağıdına ya ya karton koliye doldurup birkaç gün bekletin. Meyvelerin yaydığı etilen gazı, kese kağıdı içinde yoğunlaşacak ve onların hızlı bir şekilde olgunlaşmalarını sağlayacaktır. Ek olarak, ham meyvelerin içine birkaç adet tam olgunlaşmış meyve koymanız süreci hızlandırır.Çilek durdukça olgunlaşır mı?
Sıraladığım bu meyveler kendi olgunlaşmasını devam ettirebilirler. Durdukça tatlılaşabilirler. Toprakla bağını koparttığımız anda olgunlaşmasını tamamlayan ve bekletmenin hiçbir yararı olmayan (Klimakterik olmayan ) meyvelere ise; limon, portakal, üzüm, çilek, ananas, vişne, kiraz örneğini verebiliriz.
Haşlama işleminin amacı nedir?
Bazı meyvelerde ve sebzelerde üretim öncesi enzim aktivitesini önlemek amacıyla haşlama işlemi uygulanır. Haşlama işleminin sterilizasyon, dehidrasyon ve dondurma işlemi gibi ana işlemler öncesi hammaddeye uygulanan bir ön işlem olarak da önemi vardır.Kış mevsiminde hangi meyveler yetişir?
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, ‘Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.