AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Meyve ve sebzeler sirkeli suda ne kadar bekletilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Meyve ve Sebzeler sirkeli suda ne kadar bekletilir?​

Sebze meyvelerin üzerinde bulunan tarımsal ilaç artıklarının (pestisit) kansere neden olduğunu belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Güzin Demirağ, sebze ve meyvelerin sirkeli suda bekletilmesi ve en az 15 dakika yıkanması gerektiğini söyledi.

Sebze ve meyveler nasıl yıkanmalıdır?​

Sebze ve Meyveler Nasıl Yıkanmalı?
- Sebze ve meyveleri yıkamadan önce yapmanız gereken ilk şey ellerinizi en az 20 saniye, sabun ve su ile yıkamaktır.
- Sebzeleri öncelikle bir kabın içerisinde, soğuk duru suda bekletebilirsiniz.
- Ardından temiz suyun altında tüm sebze ve meyveleri, hafifçe ovarak yıkamalısınız.

Meyve ve sebzeler sabunla yıkanır mı?​

Meyve ve sebzeler sabunla yıkanır mı?
sorusuna açıklık getiren Göral şunları söyledi: “Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) de meyve ve sebzelerin; sabun, deterjan veya ticari ürün yıkama ile yıkanmasını önermiyor. Sabun veya deterjan kalıntıları, ürün üzerinde kalabilir.

Yeşillikler neden sirkeli suda bekletilir?​

Sirkeli suda bekletilen sebzeler ve meyveleri gönül rahatlığıyla tüketmektedirler. Fakat sirkeli su, pestisit kalıntılarını yok etmede değil, mikroorganizma yükünü azaltmada etkilidir. Yapılan bazı çalışmalarda sirkeli suda bekletilen sebze ve meyvelerde pestisitlerin büyük bir kısmının yok olmadığı gözlenmiştir.

Yiyecekler sirkede ne kadar bekletilmeli?​

En bilineni: Sirkeli suda bekletin Yaklaşık 3 su bardağı oda sıcaklığında suya 1 su bardağı kadar sirke ilave ediyor, bu karışıma sebze ve meyveleri koyup maksimum 20-25 dakika bekletiyorsunuz.

Zirai ilacı kalıntısı nasıl temizlenir?​

Zirai ilacı kalıntısı nasıl temizlenir?
Öyle ki bilim insanları karbonatlı su ile 12-15 dakika arası fırçalanarak temizlenen elmaların %96 gibi ciddi bir oranla zirai ilaçlardan temizlendiği sonucuna vardılar. Sözün kısası, bundan böyle evinizde sürekli karbonat bulundurun ve meyve-sebzeleri karbonatlı su karışımı ile fırçalayarak yıkayın.

Sebze ve meyveleri tüketirken nelere dikkat etmelisiniz?​

Sebze ve meyveler mümkün olduğunca taze tüketilmelidir. Yenilebilenlerin kabukları soyulmamalıdır. Soyulması gerekiyorsa mümkün olduğunca ince soyulmalıdır.

Sebzeler karbonatla yıkanır mı?​

“10 gram kadar İngiliz karbonatı da denilen bikarbonat koyarak en az 10 dakika bu suyun içerisinde sebzeleri ve meyveleri bekletmek ve ardından da durulamak pestisit kalıntılarını gidermede en etkili yöntemdir.

Meyveleri ne ile yıkanır?​

Meyveleri ne ile yıkanır?
Sebze ve meyveleri tamamen tarım ilacından arındırmak mümkün olmasa da bol duru suyla yıkayıp özellikle yeşillikleri suda bekletmek, en doğru temizleme şeklidir. Sebze ve meyveleri sirkeli suyla yıkamak yerine bol su ile yıkamanın tercih edilmesi gerekiyor.

Beyaz sabunla meyve sebze yıkanır mı?​

Dr. Nazan Turhan, koronavirüs nedeniyle gıda hijyeni sağlama konusunda endişelerin arttığına dikkati çekerek, “Sabun el için, meyve sebze için değil. Meyve ve sebzeleri sabun gibi kimyasal içerikli temizleyicilerle yıkamak zehirlenmelere yol açabilir” dedi.

Yeşillikler sirkeli suda bekletilmeli mi?​

 
Meyve ve sebzelerin sirkeli suda ne kadar bekletilmesi gerektiğine dair bilgiler veren paylaşımlar için teşekkür ederim.

Öncelikle, Meyve ve Sebzelerin üzerinde bulunan tarımsal ilaç artıklarının (pestisit) kansere neden olabileceği yönündeki uyarılara dikkat çekilmiş. Bu noktada, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Güzin Demirağ'ın önerisiyle, meyve ve sebzelerin sirkeli suda en az 15 dakika bekletilerek yıkanması gerektiği vurgulanmış.

Sebzelerin ve meyvelerin nasıl yıkanması gerektiği konusunda da önemli bilgiler paylaşılmış. Ellerin ilk önce en az 20 saniye boyunca sabun ve su ile yıkanması, sebzelerin soğuk, duru su içinde bekletilmesi ve ardından hafifçe ovarak temiz su altında yıkanması tavsiye edilmiş.

Bazı bilimsel çalışmalardan da bahsedilerek, sirkeli suda bekletilen sebzelerin ve meyvelerin mikroorganizma yükünü azaltmada etkili olduğu, ancak pestisit kalıntılarını tamamen yok etmediği belirtilmiş. Bu nedenle, sirkeli suyun pestisitlerin yok edilmesi için etkili olmayabileceği üzerinde durulmuş.

Sebzeleri ve meyveleri temizlemek için sirkeli suyun yanı sıra karbonatlı suyun da etkili olduğu ifade edilmiş. Bilim insanlarının yaptığı çalışmalar sonucunda, karbonatlı suyla fırçalanan elmaların zirai ilaçlardan büyük oranda arındığı belirtilmiş.

Dr. Nazan Turhan'ın uyarısıyla, meyve ve sebzeleri sabun gibi kimyasal içerikli temizleyicilerle yıkamanın zehirlenmelere yol açabileceği konusunda bilgi verilmiş. Bu nedenle, meyve ve sebzeleri sabunla değil, bol suyla yıkamanın tercih edilmesi gerektiği vurgulanmış.

Son olarak, sebzelerin ve meyvelerin mümkün olduğunca taze tüketilmesi gerektiği, kabukları soyulması gerekenlerin mümkün olduğunca ince soyulması gerektiği konularına da değinilmiş.

Eğer meyve ve sebzeleri temizlerken daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa, çekinmeden sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst