AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Meyve Ve Sebze Nasıl Kurutulur?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Havalar ısındıEv hanımları konserve ve kurutma yapmaya başladıişte sizlere meyve ve sebzeleri kurutmanın puf noktaları

Kurutma, gıdaları uzun sure saklamak icin cok eski zamanlardan beri kullanılan bir metoddur

Sebzeler on işlem olarak sıcak suya daldırılarlar veya buhara tutulurlar Sıcak suya daldırma işlemi icin, icinde su kaynayan bir tencereye sebzeler ısıya dayanıklı kevgirle daldırılarlar
Meyvalar icin kurutma oncesi değişik on işlemler mevcuttur Bunlardan bazılarını, kukurtleme gibi, evlerde yapmak pratik değildir Evlerde uygulanabilecek bazı on işlemler aşağıdaki gibidir:

Her 15 cay kaşığı limon tuzunu 1 litre suda eriterek hazırlayacağınız cozeltide meyvaları 3060 saniye bekletin Her 3 yemek kaşığı limon suyu ve 1 litre suyla hazarladığınız karışımda meyvaları 3060 saniye bekletin 12 kahve fincanı toz şekeri 15 fincan kaynar suyla karıştırdıktan sonra ılıtıp icine 12 kahve fincanı bal kattığınız cozeltiye meyvanızı 35 dakika daldırdıktan sonra kurun On işlem cozeltisinden cıkardığınız meyva ya da sebzeyi bir muddet suzulmeye bırakıp kuruladıktan sonra kurutun Kurutma işlemini ev tipi kurutucularda yapabileceğiniz gibi golgede yere sererek de kurutabilirsiniz Cok yuksek sıcaklıklarda kurutmamaya ozen gosterin Cunku yuksek ısı ozellikle sebzelerde kahverengi lekelerin oluşmasına neden olur İdeal sıcaklık 3035ø arasıdır Kurutma işlemini temiz ortuler ustunde yapın Meyva ya da sebzeyi ortunun ustune tek sıra halinde dizin ve kuruttuğunuz urunu sık sık alt ust etmeyi unutmayınSebzelerde kırma testiyle kurutma işleminin bitip bitmediğini anlayabilirsiniz Kırdığınız zaman, sebzenin ortasında nemli kısım kalmamalıdır ve kolayca kırılmalıdır Meyvaların ise kuruma işlemi bittiği zaman, yapışkanlıkları kalmamalıdır


Yeterli derecede kurutulduğundan emin olduktan sonra sebze ya da meyvaları soğumaya bırakın Kurumuş urunun raf omrunu uzatmak ve boceklenmeyi onlemek icin aşağıdaki işlemlerden birisiyle mutlaka pastorize edin

Derin dondurucu: Kuru urunu plastik poşetlere doldurup ağzını kapatın ve derin dondurucuda en az 48 saat bekletin Fırın: Fırını once 80øye ısıtın Kuruttuğunuz urunu bir tepsiye ince bir tabaka halinde yayın, ısıttığınız fırında meyvaları 15 dakika, sebzeleri de 10 dakika tutarak pastorize edin Fırından cıkardıktan sonra urunu soğumaya bırakın9) Nem gecirmeyen kavanoz ya da plastik torba gibi kaplarda kuru, serin ve loş bir yerde saklayın Bu şekilde 68 ay dayanırlar Ancak icinden alırken nem kaptırmamak icin kuru elle calışın
 
Geri
Üst