AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Meyve seyreltmesi neden yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Meyve seyreltmesi neden yapılır?​

Seyreltme ile meyve iriliğinin artırılması ve renginin iyileştirilmesi yanında; dal kırılmalarının önlenmesi, periyodisitenin kontrol edilmesi, kış soğuklarına dayanıklılığının artırılması, hastalık ve zararlılarla mücadelede başarının yükseltilmesi, hasat ve boylama giderlerinin azaltılması gibi birçok yarar …

Meyve verimi nasıl artırılır?​

Budama meyve ağaçlarında dallanma yapısını, bitkinin gelişimini, ürün verimini ve kalitesini artırır. Yaz mevsiminde yapacağınız budama ağacın çatısını açmak ve ağacı gençleştirmek şeklinde olmalıdır. Özellikle yaşlı ağaçlarda iç dalların daha çok güneş alması için seyreltme budaması yapılmalıdır.
Ağaçtaki elmaların küçük olma sebebi nedir?​
Gelişme devresinde uzun süren düşük sıcaklıklar, elma meyvelerinin küçük kalmasına yol açar (Karaçalı, 2006). Elmalarda yüksek gece sıcaklıkları sonucunda nispeten daha küçük meyveler görülür. Bunun nedeni gerekli kar- bonhidratların terleme ile harcanmasıdır (Mitra, 2003).

Elma neden dökülür?​

Elma neden dökülür?
Hava sıcaklığının 7 derecenin altına indiği zamanlarda ağaçlar kendisini korumaya alarak meyvelere besin elementlerini göndermemektedir. Bu yüzdende meyveler dökülür.

Elma seyreltmesi ne zaman yapılır?​

Elma seyreltmesi ne zaman yapılır?
Elma ağaçlarında en iyi seyreltme zamanı en yoğun çiçeklenme döneminden yaklaşık bir ay sonrasına denk gelir.

Meyve ağaçlarından daha fazla verim alabilmek için hangi işlemler yapılır?​

Ağaçlarda ilkbaharda yapılan budama, ot temizliği, toprak işlemesi ve ilaçlama gibi işlemler ağaçların ilkbahara daha güçlü girmesini sağlayarak verimi artırıyor.

Toplanan elmalar nasıl saklanır?​

Elmaları nemin bol olduğu serin, karanlık bir yerde saklamak çok önemlidir. Havalandırması olan bir kiler bu işe uygundur. Nem yetersizse, elmaların saklandığı yere su kapları koyarak nemi artırabilirsiniz. Elma çeşitlerinin tümü saklanmaya uygun değildir.
Elmaların büyümesi için ne yapmalı?​
Elma bahçelerinde optimum verim ve kalitenin elde edilebilmesi için rutin olarak yapraktan Zn uygulaması yapılmalıdır. Uygulamalar; dormant dönemde (çinko sülfat uygulaması), gelişme dönemi içinde ve hasat sonrasında (şelatlı Zn, Çinko sülfat veya diğer Zn içeren yaprak gübreleri) olmak üzere 3 dönemde yapılabilir.

Elma ağacının çiçekleri neden dökülür?​

Elma ağacının çiçekleri neden dökülür?
Örneğin elmada açılan çiçeklerin % 85-90 oranında çiçek tomurcukları ve çiçeklerin dökülmesi normaldir. Aşrı dökülmeler don ya da soğuk zararından, kalsiyum eksikliğinden, mantari hastalıkların etkisinden veya döllenme sorunlarından dolayı olabilir.

Badem ağacı meyvelerini neden döker?​

Badem ağacı meyvelerini neden döker?
Eğer toprak durumu kötü ise gübre ile toprağı verimli hale getirmediğimiz takdirde çiçeklenme döneminde çiçekler meyve tutmadan dökülür. Badem suyu seven bir bitki olduğu için iklim kurak gittiği dönemlerde çiçeklenme döneminde sulama yapılmalıdır yapılmadığı takdirde sıcaktan etkilenip dökülür.

Meyve seyreltme nasıl yapılır?​

Pratik olarak seyreltme, erkenci çeşitlerde çekirdek sertleşmeye başladığı zaman, orta ve geç çeşitlerde ise haziran dökümünden sonra yapılmalıdır. Küçük meyveli çeşitlerde 8- 12 cm, orta iri meyveli çeşitlerde 12- 15 mc iri meyveli çeşitlerde 15- 20 cm de bir meyve dal üzerinde kalacak şekilde seyreltme yapılır.

Meyve ağaçları için hangi gübre?​

Meyve ağaçları toprak PH’sı 6,5-7,5 arasında organik ve inorganik besin maddelerince yeterli topraklarda gelişir. Toprağın organik madde kapsamı yeterli değilse, bir dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi tavsiye edilir. Ahır gübresi kıtsa, her fidan çukuruna bir kova yanmış gübre toprakla karıştırılarak kullanılabilir.
Meyve ağaçlarında dinlenme nasıl olur?​
Meyve ağaçlarının yapraklarını döktükten sonra belirli bazı düşük sıcaklığa maruz kalarak ilkbaharda tekrar faaliyetlerine başlamalarına kış dinlenmesi denir. Bu dinlenme olmadan meyve ağaçları ilkbaharda çiçek açmazlar, dolayısıyla meyve veremezler. Bu düşük sıcaklık meyve ağaçları için hem faydalı hem de zorunludur.

Meyve ağaçları neden meyve vermez?​

Meyve ağaçları neden meyve vermez?
Kışın sıcak bir hava, çiçek tomurcuklarını kandırarak bahar geldiği izlenimi verebilir. Soğuk havalar geri döndüğünde tomurcuklar zarar görebilir. Aynı şekilde, çiçekler ilkbaharda açıldıktan sonra don olursa, onları öldürebilir, yani meyve ağaçlarınız o yıl meyve vermez.
 
**Meyve seyreltmesi neden yapılır?**
Meyve seyreltmesi, meyve ağaçlarında birçok fayda sağlayan önemli bir tarımsal uygulamadır. Bu uygulama ile meyve iriliğinin artırılması, meyve renginin iyileştirilmesi sağlanır. Ayrıca dal kırılmalarının önlenmesi, periyodisitenin kontrol edilmesi, kış soğuklarına dayanıklılığının artırılması, hastalık ve zararlılarla mücadelede başarının yükseltilmesi, hasat ve boylama giderlerinin azaltılması gibi pek çok yararı bulunmaktadır.

**Meyve seyreltme nasıl yapılır?**
Meyve seyreltme işlemi pratik olarak erkenci çeşitlerde çekirdek sertleşmeye başladığı zaman, orta ve geç çeşitlerde ise haziran dökümünden sonra yapılmalıdır. Küçük meyveli çeşitlerde 8-12 cm, orta iri meyveli çeşitlerde 12-15 cm, iri meyveli çeşitlerde ise 15-20 cm arasında bir meyve dalı üzerinde kalacak şekilde seyreltme yapılır.

**Meyve ağaçları için hangi gübre kullanılmalı?**
Meyve ağaçları için uygun gübre seçimi oldukça önemlidir. Toprak PH'sı 6,5-7,5 arasında olan ve organik ve inorganik besin maddelerince yeterli olan topraklar meyve ağaçları için gelişime uygun olacaktır. Organik madde eksikliği durumunda ise bir dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi tavsiye edilmektedir. Ahır gübresi kıt ise her fidan çukuruna bir kova yanmış gübre toprakla karıştırılarak kullanılabilir.

**Meyve verimi nasıl artırılır?**
Meyve verimini artırmak için meyve ağaçlarında düzenli budama yapılmalıdır. Budama, dallanma yapısını düzenler, bitkinin gelişimini, ürün verimini ve kalitesini artırır. Yaz mevsiminde yapılacak budama ile ağacın çatısını açmak ve gençleştirmek önemlidir. Özellikle iç dalların daha çok güneş alması için seyreltme budaması yapılmalıdır.

**Toplanan elmalar nasıl saklanmalı?**
Elmaların doğru şekilde saklanması önemlidir. Elmaları nemin bol olduğu serin, karanlık bir yerde saklamak gereklidir. Eğer nem yetersizse, su kapları kullanarak nem oranını artırabilirsiniz. Elmaları saklamak için havalandırması olan bir kiler uygun bir seçenektir. Ancak bütün elma çeşitlerinin saklanmaya uygun olmadığını unutmamak önemlidir.

Bu bilgiler ışığında, meyve ağaçlarından daha verimli bir ürün alabilmek için doğru gübreleme, budama, meyve seyreltmesi gibi uygulamaların düzenli olarak yapılması önemlidir. Ayrıca meyve ağaçlarının ihtiyaç duyduğu doğru bakımın sağlanması, verimli ve kaliteli ürün alma şansını artıracaktır.
 
Geri
Üst