AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mevlananın konyadaki evi

zeberus

Yeni Üye
Mevlananın Konyadaki evi hakkında bilgi
Mevlana medresesi
Mevlana'nın Konyadaki Medresesi

Selcuklu doneminde 1230'lu yıllarda bir devlet adamı tarafından yaptırılan Mevlana'nın yaşadığı ev ile ders verdiği medresesinin, 1918 yılında bakımsızlık nedeniyle yıkıldığı bildirildi

Selcuk Universitesi İletişim Fakultesi Oğretim Uyesi Yrd Doc Dr Caner Arabacı, Vakıflar Genel Mudurluğu arşivleri, eski Konya salnameleri ve İl Ozel İdaresi Arazi Emlak Esas Defteri'nde yaptığı incelemelerde, 1230'lu yıllarda, şu anda Selcuk Universitesi Rektorluğu'nun bulunduğu yerin doğusunda cok buyuk bir kulliyenin yer aldığını tespit ettiğini bildirdi Yrd Doc Dr Arabacı, Ciftemeren Mahallesi'ndeki bu kulliyenin icinde, Mevlana'nın olene kadar yaşadığı ve ders verdiği medresesinin bulunduğunu soyledi

Evin ve medresesinin 1230'lu yıllarda ''Guhertaş'' adlı bir Selcuklu Devlet adamı tarafından yaptırıldığını belirten Yrd Doc Dr Arabacı, şunları kaydetti:

''Mevlana'nın evi, duz toprak damlı tipik bir Konya eviydi Medrese eve bitişikti Guhertaş, yaptırdığı bu yapıyı Mevlana'ya verdi Mevlana, o gune kadar derslerini İplikci Camisi'nde veriyordu Daha sonra unlu duşunur, diğer adı Mollai Atik olan medreseye gecerek, omrunun sonuna kadar burada eğitimlerini surdurdu Mevlana'nın olumunden sonra evinin ne şekilde kullanıldığı ile ilgili elimizde kesin bir bilgi yok Fakat medresede, 1900'lu yıllara kadar eğitim ve oğretim devam etti''

Mevlana'nın omrunun sonuna kadar yaşadığı ev ile medresesinin, daha sonra bakımsızlıkla karşı karşıya kaldığını ve 1918 yılında harabeye donuşerek yıkıldığını bildiren Yrd Doc Dr Caner Arabacı, ''Mevlana'nın turbesinin bulunduğu yer Mevleviliğin merkezi olunca, evi ve medresesine ilgi gosterilmemiş Yıkılan ev ve medresesinin toprağı, taşı başka bir yapının inşaasında kullanılmış'' dedi

alıntı

Geri