mevlananın islama katkıları kısaca

SoruCevap

Yeni Üye
Mevlananın İslama katkıları nedir?

Mevlana celaleddin Rumi eserleri ve düşünceleriyle islam dünyasında tasavvuf ekolünü oluşturmuştur Mevlevî yolunun öncüsüdür Prenses Gürcü Hatun ile yakın dosttur Hatta Mevlana portresini ve Mevlana Türbesini birincil Gürcü Hatun yaptırmıştır Bu sayede Bilinen tek bir Mevlânâ portresi ve yaygınlaşan Mevlânâ türbeleri bu şekilde ortaya çıkmıştır

Mevlanannın sözleri islam dünyasında hafıza zenginliği yaratmış ve mevlevilik akımını ortaya çıkarmıştır İşte bu değerli sözlerden bazıları:

Kişi güneşe yüzünü döndü mü, gölgesi arkasında kalır Artık o nereye giderse gitsin, gölgesi daima peşinden kazanç Lâkin birey güneşe arkasını dönerse, gölgesi hep önünde kalır Ne kadar ugraşsa da gölgesini yakalayamaz İşte bunun gibi, insan, Allah'a yüzünü dönerse, mülkmülk, aile ve çoluk çocuğu aynı gölgesi gibi onun peşinden koşar Lakin kişi Allah'a arkasını dönerse o kişi mal ve iyalim peşinden ne kadar koşarsa koşşun, gölgesini tutamayacağı gibi onlara nail de olamaz

Herkesin benzer şeyi düşündüğü yerde kimse artı bir şey düşünmüyor demektir

Aşk etinden topuğuna değin işlemiş bir nasırdır Ya canın acıya acıya adım atacaksın ya da canını acıta acıta söküp atacaksın Her iki yolda da tek bir hakiki olacak Canın fazla ama fazla yanacak

Can konağını aramadaysan, cansın; bir lokma ekmek arıyorsan ekmeksin, bir damla su arıyorsan susun, zulmün peşindeysen zalimsin, aşkı arıyorsan âşıksın, gönlün neye kapılmışsa Osun sen Şu nükteyi biliyorsan, işi biliyorsun demektir

Durma! Çabuk gel Gelmem deme! Ne evet aramak yaraşır sana, ne hayır Dostum, senin şanına sadece gelmek yaraşır

Yanımda kimse olmadığından yok yalnızlığım, yalnız olduğumu söyleyeceğim kimse olmadığından yalnızım ben

Her dil gönlün perdesidir Perde kımıldadı mı sırlara ulaşılır

Aklın yahut yandın, ya kalbin yoksa o süre zaten sen yoksun ancak

Alt diyorum içime! Yalnızca sen emrindeki ve dayan diyorum gönlüme! Herkes mutlu olsun Sen dayan! Aşk dediğin ya Allah'tan gelmeli Ya Allah İçin Olmalı Ya Da Allah'a ulaştırmalı; yoksa yerle bir olmalı

Yine gel, yeniden gel, her ne olursan ol tekrar gel İster kafir, ateşe tapan, putperest ol yeniden gel Bizim bu dergahımız ümitsizlik dergahı değildir Yüz kez tövbeni bozmuş olsan da yine gel

Kendine gel, yepyeni bir laf söyle de dünya yenilensin! Sözün öylesine bir laf olmalı ama dünyanında sınırını aşmalı Hudut nedir, ölçü ne? Bilmemeli!

Ya olduğun gibi görün, ya da göründüğün gibi ol

Biz birleştirmek için geldik, bozmak için değil

Güzel söyle de ırk, yüzyıllar boyunca okusun Allah'ın dokuduğu kumaş ne yıpranır, ne eskir *

Geri